2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Nedir?
MAKALE #22808 © Yazan Uzm.Psk.Yasemen YARALI | Yayın Ağustos 2022 | 1,042 Okuyucu
Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, erapist ile danışan arasındaki özel bir ilişkidir. Bu anlamda psikoterapinin bir ilişki olarak sağladığı yardım, yakın arkadaşlarımızın veya ailemizin bize sunabileceğinden farklıdır.


Bir terapist, sizi yargılamadan, yansız ve yüksüz olarak dinler. Terapistiniz size tavsiyede bulunmaz. Aldığı eğitimler dahilinde farklı teknikler kullanarak yaşadıklarınızı kelimelere dökmenize yardımcı olabilir. Terapi, aynı zamanda güven ortamında ve güvenliği sağlayan bir çerçeve içinde kendimizle yüzleşmemizi sağlar.

Psikoterapinin zihni farklılaştırdığı bilinmektedir. Beynimizi yaşam boyu sosyal ve ilişkisel deneyimlerimiz, düşünce içeriğimiz, hayatı anlamlandırma şeklimiz ve duygularımızı yönetim biçimimiz şekillendirmektedir. Beynimizin sikoterapinin önemini daha da belirgin kılmaktadır. Odak noktası kişilerarası deneyim olduğu için: Örneğin, bir psikoterapist ile temas, nöronal olarak da yansıtılacak olan yeni bir pozitif ilişki deneyimi sağlayabilir.

Psikoterapi bağlamında daha çok yeni deneyimler yaratılır, yeni duygu, düşünce ve davranışlar teşvik edilir ve güçlendirilir. Örneğin, endişeli danışanlar endişeli düşüncelerini ve duygularını değiştirmeyi başarırlarsa, aynı zamanda beyindeki "kaygı merkezinin" aktivitesini engelleyen yeni sinirsel modeller oluşur.

Psikoterapi aynı zamanda terapist ve danışan arasında ilişki yoluyla inşa edilen bir alandır. Bu alan, yardıma ihtiyacı olan kişinin hizmetine sunulan değerlendirme, analiz, anlama ve müdahale için belirli araçlara sahiptir. Psikoterapi alanı, kontrolden çıkmış bir durumla başa çıkmak için yardım arayan bir veya daha fazla kişinin çabalarıyla bağlantı kurmayı ve söz konusu durumdan kaynaklanan rahatsızlığı hafifletmeyi amaçlar. Psikoterapi, danışanlarda iyilik haline ulaşmak ve danışanların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için davranışları, düşünceleri ve duyguları değiştirmeyi ve iyileştirmeyi amaçlar.

Bir psikoterapinin amacı, danışanın içine düştüğü zor durumlarla yüzleşmesini sağlamaktır. Danışanı bunaltan ve yaşamının işlevselliğini azaltan durumları bulması ve kendini özgürleştirmesi için farkındalık kazandırılması hedeflenir.
Psikoterapinin amacının yaşamdaki rahatsızlığı veya acıyı ortadan kaldırmak olduğu anlamına gelmez (bunun mümkün olup olmadığını, hatta sağlıklı olup olmadığını bilmiyoruz), ancak yalnızca yaşamındaki işlevselliği bozulmuş durumlardan kaynaklanan duygularla, ilgisiz sorunlarla, motive olamama ve problem çözme ile baş etmenin imkansızlığını ortadan kaldırmaktır. Ya da hayatta sürüklediğimiz kötü planlanmış. İşte buna gereksiz ıstırap diyebiliriz. Kötü bir şekilde ortaya konmuş veya çözülmesi imkansız sorunlara bağlı kaldığımızı ve yaşadığımızı belirlemek son derece özgürleştiricidir.

Psikoterapiye Ne Zaman Başlamalısınız?

Herkesin yaşamında baş etmekte güçlük çektiği zaman dilimleri olmaktadır.
Psikolojik olarak stresli hissediyorsanız veya yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız fakat hala emin değilseniz, aşağıdaki sorular yardımcı olabilir:
Eskisinden farklı mı hissediyorsunuz?
Bir değişiklik olduysa, bu sizi endişelendiriyor mu? Bunun bir açıklaması var mı?
Profesyonel yaşamınız veya günlük çalışmanız üzerinde herhangi bir etkisi var mı?
Çok mu endişeleniyorsun yoksa korkuyor musunuz?
Sıklıkla olumsuz düşünceleriniz, nefret duygularınız veya intihar düşünceleriniz var mı?
Sorunlar hakkında konuşabileceğiniz biri var mı?
Sorunlar uzun süredir devam ediyor mu?
Sorunlarınızı kontrol altına almak için başarılı olmayan denemeler yaptınız mı?
Günlük hayattaki sorunlar sizi kısıtlıyor mu?
İlişkileriniz acı çektiriyor mu?
Eskiden keyif aldığınız aktivitelerinizden artık zevk almıyor musunuz?
Travmatik bir olay yaşadınız mı?
Doktorlar fiziksel şikayetlerinize bir sebep bulamıyor mu?
Sorunu kendi başınıza kontrol altına alma girişiminiz başarısız mı oldu?
Sorunlarla başa çıkmak için alkole veya diğer maddelere başvuruyor musunuz?
Normalden daha mı duygusalsınız?
Sorunlarla başa çıkmak için alkole veya diğer maddelere başvuruyor musunuz?
Duygu yönetiminde neden başarılı olmadığınızı sorguluyor musunuz?
İki seneden fazladır ilişki kurma veya sürme zorluğu mu yaşıyorsunuz?
Uzun süre bir işi sürdürmede güçlük mü çekiyorsunuz?
Değersizlik ve boşluk hissi mi yaşıyorsunuz?
Kendinize zarar verme düşünceniz var mı?

Sağlıklı psikoterapinin kuralları nelerdir?
Tedavi için uyulması gereken genel kurallar vardır:
Seanstan sonraki birkaç saatinize önemli bir şey planlamamanız tavsiye edilir.
Büyük olasılıkla, halen seans sürecinizin etkisi altında olacaksınız, bu yüzden ciddi bir şey yapmamalısınız. Dinlenmenize ve seans sürecini sakince hazmetmenize izin verin.
Hayatınız hakkındaki önemli kararları kendiliğinden vermeyin. Terapi, hayatınızı acilen ve kökten değiştirme hevesinizi ateşleyebilir. Ancak tüm fikirler gerçekten istediğiniz gibi olmayabilir. Kendinize en az iki hafta verin. Karar doğruysa, hiçbir yere gitmeyecektir.
Her ne olursa olsun terapi sürecinde duygularınız ve düşünceleriniz hakkında kendinize ve terapistinize dürüst ve net bir şekilde konuşmayı tercih edin. Terapistiniz sizi yargılamayacaktı. Terapistinizin görevi sizi anlamak,dinlemek ve kendinizi açmaya destek olmaktır.
Unutmayın: bir terapistle arkadaşça veya romantik bir ilişki kurulamaz. Terapistinizle kişisel sosyal medya hesaplarınızdan takipleşiyor olmanız terapistiniz ile aranızda olan terapi danışan ilişkisi açısından doğru değildir. Psikoterapi sırasında her ne kadar temas ve güven olsa da “daha fazla bir şeye” dönüşmemelidir. Bu etik değildir ve hem danışana hem de uzmana zarar verir.
Kaygı nedeniyle gitmek istemediğinizde ve randevuyu ertelemek için nedenler bulmaya çalıştığınızda terapiye devam edin. İşte böyle anlarda gelip içtenlikle iç direnişten bahsetmek en faydalı olanıdır. Yaşamınızda değerli bir konuya terapi sürecinde değindiğinizi gösterir. Bu sizin için dönüm noktası olabilir. Açmaktan çekindiğiniz bazı durumlar gün ışığına çıkabilir.

Psikoterapiden en iyi şekilde nasıl yararlanabilirsiniz?

Psikoterapi bir süreçtir ve çoğu zaman acı verici olabilir. Bu nedenle, en iyi şekilde faydalanabilmeniz için bazı maddeler:

Sürekli katılım sağlıyor olun: Psikoterapi sürecinde katılımınız yalnızca sabitseniz ve psikoloğun size söylediği tüm seanslara katılırsanız işe yarar.

Sabırlı olun: Psikoterapi bir süreçtir. Ve herhangi bir süreç gibi, sonuçları görmek de zaman ve sabır gerektirir.
Dürüst olun: Kendinize ve psikoloğa karşı dürüst değilseniz terapiye gitmenin faydası yoktur.
Kalıcı olun: Bazen vazgeçmek kolay çıkış yoludur. Ancak pes etmek üzereyken, bunun sizi iyiliğe götürüp götürmeyeceğini düşünün.
Bir şeyi anlamıyorsanız, korkmadan sorun: Cevap almanın tek yolu sormaktır.
Mucizeler beklemeyin: Terapinin size bağlı olduğunu ve sizden başka kimseye bağlı olmadığını unutmayın.
Terapi sonrası konuştuklarınızı düşünün: Terapi bir saat sürse de, terapi bir süreçtir. Terapi beraberinde danışana bazı sorumluluklar getirmektedir. Terapistinizin size vermiş olduğu seans ile ilgili ödev ve sorumluluklarınızı yerine getirmeye özen gösterirseniz, yaşamınıza seans sürecindeki değişimlerinizi ve farkındalıklarınızı entegre edebilirsiniz. Bir sonraki seansınıza kadar önceki hafta seans sürecinde kazanmış olduğunuz farkındalıkları kaydedin. Tamamlanmadığını düşündüğünüz konuyu gelecek seans terapistinizle paylaşın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemen YARALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemen YARALI Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemen YARALI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın Yazıları
► Psikoterapi Nedir Psk.Aybüke AKDENİZ
► Psikoterapi Nedir? Psk.Nilüfer DEMİRHAN
► Psikoterapi Nedir Psk.Doğancan GÖKÇE
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Psikoterapi Nedir? Psk.Gonca BAĞLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akran Zorbalığı Nedir? Şubat 2022
► Öfke Nedir? Mart 2021
◊ Siber Zorbalık Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:41
Top