2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelin Beraber Kalori Hesabı Yapalım....
MAKALE #2645 © Yazan Dyt.Elvan ODABAŞI | Yayın Mart 2009 | 9,266 Okuyucu
Onlara dokunamaz veya göremezsiniz. Besin yolu ile alınırlar, fakat besin öğesi değildirler. Yaşamınızı sürdürmeniz için vücudunuz onları yakar. Nedir bunlar? Cevabı kaloridir! Son günlerde sürekli duyduğumuz; kalori, düşük kalorili, kalorisiz gibi sözcükler acaba ne ifade ediyor? Sağlıklı kilo kontrolü için enerjiyle ilgili gerçekleri bilmeniz gerekiyor. Bu yazıda kalori ve enerji dengesiyle ilgili aklınıza takılan her şeyi bulacaksınız…

Yiyeceklerin verdiği ısı kalori ile ölçülür. 1 kg suyun 15 C dan 16 C a yükselmesi için gereken enerjiye 1 kilokal denir. Bilimsel olarak kalori; 1 gram suyun ısısını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarıdır.
Kalori, besinlerin enerji üretme değeridir. Yiyeceklerde 4 adet ana enerji kaynağı vardır: Karbonhidrat, protein, yağ ve alkol.

Karbonhidrat = 1 gram 4 kalori

Protein = 1 gram 4 kalori

Alkol = 1 gram 7 kalori

Yağ = 1 gram 9 kalori

Yiyeceklerin kalori değerleri içerdikleri protein, yağ, alkol ve karbonhidrat değerlerine bağlıdır. Besinlerin sindirimi sırasında açığa çıkarlar, emilim sonrası kana karışırlar ve kan şekeri olarak bilinen glikoza dönüşürler. Vücutta glikoz şekline dönüştürülen enerji kalp atımı, fiziksel aktivite ve hatta gülümseme gibi birçok vücut işlevinde kullanılmak üzere milyonlarca hücreye yayılır. Besinlerden sağlanan enerjiye gereksinim duymadığınız zamanlarda vücutta yağ veya glikojen şeklinde depolanabilir. Daha sonra gerek duyulduğu zamanlarda bu depo enerji, kullanılır. Göründüğü gibi yağ, karbonhidrat ve proteinin iki katı enerji vermektedir. Tereyağı, yağlı süt, yağlı peynir, kırmızı et, mayonez, kızartılmış yiyecekler vs. gibi yağ bakımından zengin yiyecekleri tüketirken bu durum aklınızda olmalıdır.

Üç besin öğesi grubu kalori vermez. Bunlar vitaminler, mineraller ve sudur. Ayrıca besinlerin bileşiminde bulunan kolesterol ve posa da enerji sağlamaz. Sulu, yumuşak veya posalı besinler, yağlı besinlere kıyasla daha az kalori içerirler. Örneğin su oranı yüksek olan kereviz, kızartılmış patatese kıyasla daha az kalori içerir.

KAÇ KALORİYE GEREKSİNİMİNİZ VAR?

Vücudunuzun enerji gereksinimi hiçbir zaman durmaz. Doğumdan ölüme kadar canlı kalabilmek için sürekli bir enerji alımı gereklidir. Enerji gereksinimi bireysel farklılık gösterir. Kendi enerji gereksiniminiz bile yaşınıza ve fizyolojik durumunuza göre değişir. Yaşınız, bazal metabolik hızınız, beden kütleniz ve bileşiminiz, fiziksel durumunuz ve aktivite düzeyiniz enerji gereksiniminizi belirleyen faktörlerdir.
Besinlerdeki kaloriler vücutta farklı tip enerjilere dönüştürülür: elektriksel olanı sinir sistemi sinyal iletimi için, mekanik olanı hareketler için kimyasal olanı metabolizma işlevleri ve vücut ısısını normal seviyede tutmak için kullanılır.
Harcanan kalori miktarının alınan kalori miktarına eşit olduğu duruma enerji dengesi denir. Yiyecekler tarafından sağlanan enerji, yakılan miktarı geçerse enerji fazlası oluşur ve bu enerji fazlası glikojen (karbonhidrat) veya yağ olarak depolanır. Bu da fazla kilolara neden olur.
Glikojen büyük miktarda karaciğerde ve kas dokularında depolanır. Karbonhidrat depolama miktarı aşılınca fazla enerji bu kez yağ olarak depolanmaya başlanır. Alınan kalori miktarı harcanana yetmediği durumlarda vücut bu depoladığı enerjileri kullanır.
Kilo kontrolünde enerji dengesi oldukça önemlidir. Kilo vermeniz için aldığınız enerjinin harcadığınız enerjiden daha az olması, kilo kazanımı için ise tam tersi durum geçerlidir. Diyetinizin kalori değeri çok önemlidir ancak asıl önemli olan nokta karbonhidrat (toplam enerjinin %55-60), protein (toplam enerjinin %12-15) ve yağ (toplam enerjinin %25-30) oranı dengeli, tüm besin öğelerini içeren sağlıklı bir beslenme şeklini benimsemektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gelin Beraber Kalori Hesabı Yapalım...." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Elvan ODABAŞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Elvan ODABAŞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Elvan ODABAŞI'nın Yazıları
► Kalori Sayarak Diyet Yapılır mı? Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gelin Beraber Kalori Hesabı Yapalım....' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:03
Top