2007'den Bugüne 92,888 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,042 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Beslenme Tedavisi
MAKALE #3103 © Yazan Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT | Yayın Mayıs 2009 | 6,560 Okuyucu
Diyabet nedir ?

Vücüdunuzun kıymasal yapısında kalıcı değişme sonucunda kan sekerınızın geregınden fazla yukselmesıdır. Nedeni insülin hormonu eksikliğidir. Hormonlar vücudun bir bölümü tarafından üretilen ve kan dolaşımına karışarak vücüdun uzak bölgelerine etki yapabilen kimyasal habercilerdir. İnsülin üretimi tip 1 diyabette olduğu gibi tamamen durabilir tip 2 diyabette ise genellikle insülin üretiminde kısmi bir yetersizlik vardır.
Kanınızdaki glikoz yiyeceklerin hazmedilmesi ile ve karaciğerde kimyasal değişmeden geçmesi ile oluşur.glikozun bir kısmı depo edilirken bir kısmıda enerji için kullanılır.insülin kandaki glikozu azaltabilen yegane hormondur ve bunu birkaç yoldan gerceklestırır.
1.glikozun karaciğerden glikojen olarak depolanmasını arttırarak
2.karaciğerden fazla glikoz salınımını önleyerek
3.vücudun diğer bölümlerindeki hücrelerin glikoz kullanımını teşvik ederek.

Diyabetin belirtileri :

Susuzluk
Sıvı kaybı
İdrar miktarının artması
Sistit gibi idrar yolu enfeksiyonları
Yorgunluk halsızlık
Uyuşukluk
Bulanık görme

Diyabet kimlerde görülmektedir

Ailesinde diyabet hıkayesı olanlarda : diyabetin kalıtımla geçeceği önceden tam olarak tahmin edilemez. Az sayıda ailede diyabet gelişme eğilimi daha güçlüdür ve bilim adamları bu durumdan sorumlu olabilecek çeşitli genler sapyamıslardır.
Sık doğum yapanlarda
Sık enfeksiyon geçirenlerde : çocuklarda ve gençlerde tip 1 diyabetin çevrede öksürük ve nezlenin yaygın olduğu bazı olaylarda daha sık ortaya çıktığı bilinmektedir. Kabakulak ve koksaki gibi bazı virüslerin pankreasa zarar vererek diyabete yol actığı bilinmektedir.ancak doktorların tek tek hastalarda diyabetın baslaması ıle ozgul bir enfeksıyon atağı arasında baglantı kurması enderdır. Bunun olası acıklaması enfeksıyonların baslattıgı surecın yıllar sonra acıga cıkması olabılır.
Psikolojik ve fiziki travma durumlarında
Aşırı stresli hayat tarzı olanlarda
Uzun süre ilaç kullananlarda
Diyabet diyeti kısıtlı ve zorlu değil sağlıklı bir beslenme programıdır. Hangi tip dıyabet olursa olsun bu herkes ıcın gecerlıdır. Ayrıca tıp 2 dıyabette diyet tek basına hastalıgı kontrol altına alabılmeye yetmektedır. Bununla bırlıkte tip 1 dıyabetınız varsa yedıklerınızle ınaulın enjeksıyonu arasında denge kurarak kan sekerı duzeyınızı en ıyı denetım altına alabılecegınızı bılmelısınız.
Diyabette ızlemenız gereken diyet tipi kesinlikle yoksunluk içinde gecirilecek bir gelecek anlamına gelmemektedir. Bu diyette sizin için yararlı olan yıyeceklerı daha cok yemenız saglıgınız acısından zararlı olanları azaltmanız gerekecektır. Aslında bu tip beslenme herkese uygulanabılecek bı yontemdır ve dıyetıne dıkkat eden dıyabet hastalrı normal bıreylerden bıle daha saglıklı hale gelebılırler.
Kilonuz ne olmalı.
Beden kıtle ındeksı saglıklı kılonun yararlı bır ölçüsüdür. Metre olarak boyunuzun kılogram olarak kılonuzun ne oldugunu bulunuz.
Bki : kilonuz (kg) / boyunuz (metre) * boyunuz(metre)
Beden kıtle ınsekdınızı 20 ıle 25 arasında tutmaya calısmalısınız. Çoğu diyabet hastası kıloludur bu nedenle yapılacak ilk iş kilonuzu azaltmak olacaktır.bunun içinde mutlaka bir diyetisyen kontrolunde zayıflamanız ıdeal kılonuza gelmenız gerekmektedır. Unutmayın kı yanlıs beslenme hastalıgınızın yan etkılerını arttırabılır. Buda sızın saglıgınız ıcın risk faktörüdür.
Düzenli öğünler
Unutmayın ki yemek satınız düzenli olursa kan şekerinizi denetim altında tutmanız daha kolay olacaktır. Çalışıyorsanız bile ara öğünlerinizi mutlaka yanınızda taşımalısınız.
Karbonhidratlar:
Bu yiyecekler vücudunuzda parçalanarak size enrji veren glikoza dönüşür. İki tipi vardır. Nişastalılar ve şekerliler.
Şekerliler : örneğin ; şeker , şekerleme , bonbonlar , çikolata, pasta , tatlı bisküviler , puding ,gazlı içecekler vs …
Bu besinler hızla kana karışır ve glikozu cok hızlı yükseltır bundan dolayı şekerli besınlerden uzak durmalısınız.
Şeker yerine aspartam kullanabılırsınız..
Nişastalılar : örneğin : ekmek patates pirinç makarna kahvaltılık bugday gevrekleri ve meyve gibi..
Bunlar daha yavas etkilidir ve iyi bir enerji kaynağıdır. Her öğünde ölçüsü miktarında bu besınlerden tüketebilirsiniz.

Yağlar-kimin ihtiyacı var?
Yediğimiz yağ türü de önemlidir.Başlıca iki tip yağ vardır:doymuş ve doymamış.
1)Doymuş (hayvansal)yağ:Bu tür yağlar yağlı etlerde,tam yağlı sütte,tereyağında ve domuz yağında bulunur ve dolaşım sorunlarına neden olabilir.Herkesin bu tür yağ tüketimini azaltması gerekmektedir.
2)Doymamış yağlar:bunlar doymuş yaplardan biraz daha iyidir ve iki türü vardır.
Çoklu doymamış yağlar;örneğin ayçiçeği yağı,bitkisel yağ,mısır yağı bu gruptandır.
Tekli doymamış yağlar;örneğin zeytinyağı,kolza çekirdeği yağı bu gruptandır.Mümkün olan her durumda doymuş ve çoklu doymamış yağlar yerine bu yağ türü kullanılmalıdır.
Bütün yağların yüksek kalorili olduğunu ve gereğinden çok tüketilirse kilo almaya yol açacağını unutmayın.
LİFLER
Lifler (selüloz da denir) suda çözünen (yiyeceklerin emilimini yavaşlatan) ya da suda çözünmeyen (hazmedilmez ve kabızlığı önlemeye yardım eder) olarak ikiye ayrılır.Suda çözünmeyen lifler doygunluk hissi yaratığı için zayıflamak istediğiniz zaman da yararlıdır.
Beslenmenizde lif miktarını artırmak bütün yiyeceklere esmer pirinç ya da kepek eklemek anlamına gelmez, ancak günde 30 gram lif tüketmeye özen gösterin. Bağırsaklarınızın iyi çalışmasını sağlamanız çok önemlidir;ayrıca suda çözünenler gibi bazı lifler gibi bazı lif tipleri hem kan şekeri denetimini sağlamanıza, hem de kolesterolünüzü düşük tutmanıza yardım eder.Kuru fasulye, bezelye ezmesi, mercimek çorbası ve ayrıca yulaf ezmesi, diğer tahıllar ve yulaf keki gibi yulaf ağırlıklı diğer yiyeceklerde bol miktarda suda çözünen lif vardır.Bol lifli kahvaltı gevreklerinde,kepekli ya da tahıllı ekmekte, kabuğu soyulmamış sebze ve meyvelerde, ayrıca kepekli makarna,un ve pirinçte esas olarak suda çözünmeyen lifler vardır.
Proteinler
Vücudunuzun dokuları tamir edebilmesi ve çocuklarda normal büyüme için proteinler gereklidir.Ancak çok fazla tüketmeniz gerekmez ve olasılıkla sandığınızdan azı yeterlidir.Günlük enerji gereksiniminizin %12-15'ini protein olarak almayı hedefleyin.Bu da
tahıl kaynaklı (ekmek,kahvaltı gevrekleri, pirinç, makarna, un)ya da hayvan kaynaklı (et,balık,yumurta ve süt ürünleri) olabilir.Hayvan proteinlerinde genellikle daha fazla yağ ve kalori vardır ve karbonhidrat yoktur,dolayısıyla diyetinizi planlarken bunu da dikkate almalısınız.
TUZ
Çok fazla tüketmek iyi değildir ve kan basıncının (tansiyon) yükselmesine neden olur.Yemek pişirirken az tuz kullanmaya çalışın ve sofrada yemeklere tuz eklemeyin.Yemeklere istediğiniz gibi baharat, biber ve otlar ekleyerek tadını artırabilirsiniz.
Vitaminler ve minareler
Dengeli besleniyorsanız, herhangi bir vitamin ya da mineral almanıza gerek yoktur.Bazı araştırmacılar diyabetle bağlantılı sorunların başlangıcında krom ya da selenyum gibi bazı elementlerin eksikliğin rolü olduğunu ileri sürüyorlar.Bununla birlikte, beslenmenizde ve vücudunuzda bu elementlerin miktarını ölçme olanağı yok.Dolayısıyla, mümkün olduğunca çeşitli yiyeceklerle beslenmek ve diğer besin maddeleriyle birlikte bu elementlerden de yeterli miktarda alındığından emin olmak belki de en iyisidir.
Önemli noktalar
Düzenli yiyin
Her yemekte biraz nişastalı besin (karbonhidrat) yiyin ve mümkün olduğunca bol lifli besinleri seçin
Yağ tüketiminizi azaltın ve yağın türüne dikkat edin
Şeker ve şekerli yiyecek miktarını sınırlandırın.
İdeal kilonuzu korumayı ve mümkün olduğunca düzenli egzersizler yapmayı hedefleyin.
Tuzu az kullanın
Çok fazla alkol almayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Beslenme Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze KAÇAR BOZKURT Fotoğraf
Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
Antalya
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'un Yazıları
► Diyabette (Şeker Hastalığı) Beslenme Tedavisi ve Önerileri ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Ramazan Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Şeker Hastalığı Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
► Diyabet ve Beslenme Dyt.Gökhan ÇELİK
► Diyabet ve Beslenme Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,042 uzman makalesi arasında 'Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Beslenme Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlılık Beslenmesi Kasım 2007
► Kanser ve Beslenme Ekim 2007
► Yeşil Çay Eylül 2007
► Ramazan Ayında Beslenme Ağustos 2007
► Beslenme ve Sağlık Ağustos 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:15
Top