2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Bozukluğu Genetik mi - Vinegrat Yetişkinler İçin Öğrenme Bozukluğu Testi
MAKALE #4634 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Mart 2010 | 11,454 Okuyucu
ÖĞRENME BOZUKLUĞU GENETİK Mİ?
Sayın anne babalar,
kendi öğrencilik hayatınıza doğru bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?
Çocuğunuzun yeni bir şey öğrenirken karşılaştığı güçlükler sizi fazlasıyla üzüyor hatta kızdırıyor olabilir. Ama eskiyi hatırlamakta fayda var diyorum ben.
Örneğin yönleri, adres ve telefon numaralarını ya da sağınızı solunuzu karıştırır mısınız? Akranlarınız içinde saati en geç siz mi öğrendiniz? Ya çarpım tablosu? Matematik dersinin kabusa dönüşmesine yeter de artardı diyor musunuz şimdi içinizden?
Güç bela okuduğunuz kitabı bitirince hiçbir şey anlamadığınızı kime itiraf edebildiniz?
Size sıkıcı gelen dersleri bir düşünün.. Öğretmen bir konuyu anlatırken dalıp gider miydiniz uzaklara? Siz daha yazmayı bitirmeden tahta çoktan silinmiş, tam konsantre oldum derken sınav süresi dolmuş olur muydu? İşte yine o bildik ses: “Lütfen kalemlerinizi bırakın, kağıtları topluyorum”.
En sevdiğiniz arkadaşlar ya sizi yanlış anlar ya da şakalar size ağır gelir de sık sık küser miydiniz birilerine? Gittikçe yalnızlığınız artar, tüm olumsuz şeylerin sizin başınıza geldiğini düşünmeden edemez miydiniz? Daha da kötüsü hiçbir şeyin düzelmeyeceğine kendinizi inandırır, bu kısır döngü böylece sürüp gider miydi? Ne dersiniz?
Bunları hatırlatınca yine okul hayatınızı özlüyor musunuz?
Aynı soruları bir de eşinize yöneltebilir miyiz? Bakalım süregelen bazı zorlukları var mı hayatında?
Biz öğrenme güçlüğü yaşayan danışanlarımızın anne –babalarına Vinegrad Testi uyguluyoruz. Böylece benzer güçlükleri kendilerinde farkettikleri zaman empati geliştiriyorlar ve çocuklarına karşı daha anlayışlı davranabiliyorlar. Uyguladığımız psiko-pedagojik değerlendirmelerden sonra çocukta öğrenme güçlüğü gözlenmişse tüm taşların yerine oturması için aile görüşmelerine bu testi de ekliyoruz.
Sayın anne babalar tüm bunları bilmek yani kendinizi tanımak çocuğunuzu anlamanın yanında erken tanıya gitmemize de yardımcı olacaktır. Bazen rastlıyoruz, veli geliyor anaokuluna giden çocuğu için bize danışıyor. Örneğin “çocuğum çok hareketli, öğretmeni sürekli şikayet ediyor, okulda dersi dinleme sabrı gösteremez diyor, bazen arkadaşlarına zarar da veriyormuş. Ben de küçükken öyleydim. Okuldan kaçardım, öğretmeni dinlemezdim. Yerimde duramazdım. Şimdi düşünüyorum da hiperaktif bir çocuktum herhalde. Sizden ricam bununla ilgili bir test var mı? Çocuğum hiperaktif olabilir mi? Yol yakınken bir önlem alabilir miyiz? Benim bütün amacım sonra okula gittiğinde zorluk çekmesin.” gibi bu ve buna benzer endişelerini bizimle paylaşıyor. Gerekli psiko-pedagojik değerlendirmelerimizden sonra çocuk psikiyatristinin de görüşleri alınarak bir tanıya gidilir.
Burada belki işimiz daha kolaydır. Hiperaktivitenin semptomları gözle görünür oranda kendini belli edebilir. Oysa öğrenme güçlüğünde genellikle okulun ilk yıllarında pek davranım sorunları görülmez. Çocuk arkadaşları arasında popülerdir, kimseyi incitmez ve öğretmenine karşı saygılıdır. Dikkat, algılama, hafıza, dil gelişimi vb. yetersizlikleri akademik konularla başa çıkmasında problem olmaya başladığında çocukta da bir takım sinyaller görülmeye başlar. Derse adapte olamama, ödev yapmama, arkadaşlarıyla geçimsizlik, ebeveyne ya da öğretmene karşı gelme gibi kişiden kişiye değişiklik gösteren sorunlar ortaya çıkabilir.
Makalenin sonundaYetişkinler için Öğrenme Bozukluğu testine ait itemleri bulacaksınız. Unutulmamalıdır ki hiçbir yöntem, test ya da tetkik tek başına bir anlam taşımayabilir.
Hatta Disleksi Enstitüsünde geliştirilen bu teste güçlü olunan alanlar da eklenebilirdi diye düşünüyorum. Çünkü;
Öğrenme bozukluğu dikkat ve motivasyon süreçlerinde oldukça büyük engeller çıkarsa da, bu çocukların zihinsel performanslarının kendi yaşına göre ortalama veya ortalamanın üzerinde olduğu ve bu kişilerin farklı yeteneklere sahip bulundukları gözlenmektedir.
Öğrenme sırasında beynin farklı işleyişi bu çocuklara üç boyutlu düşünme, mekansal muhakeme, görsel kavrayış kabiliyeti kazandırıyor. Hatta problem çözme ve yaratıcılıkta sıra dışı bakış açıları herkesin dikkatini çekiyor.

İşte tarihten ve günümüzden okuma yazma güçlüğü çeken, ancak başarıyı güçlü oldukları alanlarda yakalayan ünlü isimlerin listesi: Leonardo Da Vinci, Einstein, Thomas Edison, Rodin, Alexander Graham Bell, Winston Churchill, Walt Disney, Agatha Christie, Henry Ford, George Washington,Keanu Reeves, Richard Branson, Whoopi Goldberg, Tom Cruise, Cher…
Her şey bir yana ileriki yıllarda uygun fırsatlar verildiğinde ilgi duydukları ve yaratıcılık gerektiren alanlarda, sporda, sanatta ve teknolojide çocuğunuzla gurur duyacağınızı hisseder gibiyim. Bizler de sizinle gurur duyuyoruz.
Pedagog Sonnur Kükürt
VİNEGRAT YETİŞKİNLER İÇİN ÖĞRENME BOZUKLUĞU TESTİ
1. Sağ ve sol ayrımı yapmakta zorlanıyor musunuz?
2. Harita takibinde veya yol bulmakta zorlanıyor musunuz?
3. Yüksek sesle okumaktan rahatsızlık duyuyor musunuz?
4. Bir sayfayı okumanız normalden daha uzun bir zaman mı alıyor?
5. Okumakta olduğunuz konuyu takip etmekte zorlanıyor musunuz?
6. Uzun kitap okumaktan sıkılır mısınız?
7. Yazınız ve imlanız zayıf mı?
8. El yazınız okunaksız mı?
9. Kalabalık önünde konuşmakta zorlanıyor musunuz?
10. Telefonda başkaları için not alıp gerekli kişiye iletmekte zorlanıyor musunuz?
11. Uzunca bir kelimeyi söylemekte zorlanıyor musunuz?
12. Kafanızdan hesap yapmakta zorlanıyor musunuz?
13. Telefon çevirirken (tuşlarken) numaraları karıştırıyor musunuz?
14. Ayları peşpeşe doğru sırada söylemekte zorluk çekiyor musunuz?
15. Ayları sondan başlayarak geri sıralamakta zorluk çekiyor musunuz?
16. Hiç tarihleri karıştırıp randevularınızı kaçırdığınız oluyor mu?
17. Çek yazarken yanlışlıklar yapıyor musunuz?
18. Form doldururken zorluk çekiyor musunuz?
19. Örneğin 59 ile 95 gibi otobüs numaralarını karıştırıyor musunuz?
20. Öğrenciyken çarpım tablosunu ezberlemekte zorluk çekmiş miydiniz?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme Bozukluğu Genetik mi - Vinegrat Yetişkinler İçin Öğrenme Bozukluğu Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
► Öğrenme Bozukluğu (Disleksi) Psk.İrem AFŞAR
► Özgül Öğrenme Bozukluğu Psk.Sevda ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Bozukluğu Genetik mi - Vinegrat Yetişkinler İçin Öğrenme Bozukluğu Testi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Güvenli Bağlanma Ocak 2016
► Disleksi Mayıs 2015
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:57
Top