2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İki Cinsel Sorun: Sertleşme Sorunu ve Cinsel Kimlik Bozukluğu
MAKALE #5903 © Yazan Dr.İbrahim ATEŞ | Yayın Kasım 2010 | 8,130 Okuyucu
Erken boşalma nedir?

Cinsel ilişki sırasında erkeğin istediğinden ya da düşündüğünden daha çabuk boşalması, boşalma zamanını kontrol edememesidir.

"Erken boşalma" demek için belirli bir süre var mıdır?


Hayır. Belli bir süre vermek doğru olmaz. Ancak, penis vajinaya girmeden önce ya da girdikten hemen sonra boşalma oluyorsa "erken boşalma" tanısı rahatlıkla konur. Ayrıca, cinsellikte cinsel ilişki süresinin uzunluğu cinsel tatminle her zaman doğru orantılı değildir: 45 dakika süren bir cinsel birleşme çiftleri tatmin etmezken, 5 dakikalık ilişki çiftleri orgazma ulaştırabilir ya da yoğun tatmin duygusu yaşatabilir.

Kimlerde daha sık görülür?

Özellikle genç erkekler bu sorunla sık karşılaşırlar. Geçmişte hızlı mastürbasyon yapan kişiler, cinsel ilişkiye seyrek girenler, yoğun stres altında olanlar risk altındadır.
Eğitim düzeyi yüksek kişiler de bu sorunu daha sık yaşarlar.

Erken boşalma nedenleri nelerdir?


Az önce sözedildiği gibi, genç erkekler cinsel anlamda çabuk uyarıldıkları için erken boşalma eğilimindedirler. Para karşılığı cinsel ilişkide, fahişenin ilişkinin çabuk bitmesini istemesi bir başka nedendir. Benzer şekilde, stres altında yaşanan (örn. arabanın arka koltuğu) ilişkiler de bu soruna zemin hazırlar. Düzenli cinsel ilişki yaşanan bir partner olmaması önemli bir dezavantajdır.

Erken boşalma tedavisi nasıl yapılır?

Bu sorunla karşılaşan kişi öncelikle sorunu büyütebilecek yaklaşımlardan uzak durmalıdır. Anestezik losyon ya da krem kullanmak, cinsel ilişkiden kaçınmak, cinsellik sırasında başka şeyler düşünmeye çalışmak, sorunu hemen çözme girişimlerinde bulunmak varolan sorunu büyütecektir. Erken boşalma tedavisinde "Dur ve Yeniden Başla" ya da "Sıkma Egzersizleri" gibi bazı yöntemler öğretilir ve bu egzersizlerin sıkça uygulanması istenir. Tedavinin partnerle (ya da eş) birlikte yürütülmesi başarı oranını artırır. Biliyoruz ki, erken boşalan erkeğe kadının göstereceği olumsuz ve aşırı tepki çiftin ilişkisini zedeleyecek, erkeğin performans kaygılarını artıracak, erken boşalma sorununu büyütecek, hatta erkeğin cinsel isteğinin azalmasına ve zaman zaman sertleşme sorunları yaşamasına neden olacaktır.

İlaç tedavisi yararlı olabilir mi?

Çoğu antidepresan boşalma süresini uzatır. Psikoterapiye uygun olmayan ya da verilen egzersizleri düzenli yapmayan kişilerde antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar kullanıldıkları sürece boşalmayı geciktirmede oldukça etkilidirler. Ancak, kalıcı sonuç alınabilmesi için psikoterapötik girişimler de gereklidir. Bununla birlikte, erken boşalma sorununa neden olan ya da eşlik eden bir psikiyatrik hastalık varlığında (örn. depresyon) antidepresan kullanılması yerinde bir seçim olur.

CİNSEL KİMLİK BOZUKLUĞU

Cinsel kimlik bozukluğu nedir?


Karşı cinsiyetle sürekli ve güçlü bir özdeşim kurma "cinsel kimlik bozukluğu" olarak adlandırılır. Örneğin, cinsel kimlik bozukluğu olan bir erkek çocuk evcilik oynamayı sever, bebeklerden hoşlanır, daha çok kızlarla arkadaşlık eder, çünkü her ne kadar bedeni erkek olsa da, ruhu kızdır. Benzer şekilde, bedensel (biyolojik ve anatomik) olarak kız olan çocuğun ruhuna erkeklik egemen ise, erkek gibi davrandığını, erkeklerin tercih ettiği oyunlara ve etkinliklere katıldığını, erkek arkadaşlarının sayıca çok fazla olduğunu ve kız çocuklar gibi giyinmeyi reddetiğini görürüz.

Transseksüalizm nedir? Transseksüel kimdir?

Cinsel kimlik bozukluğu olan kişi "transseksüel" olarak adlandırılır. Kolay tahmin edebileceğiniz gibi sözkonusu duruma da "transseksüalizm" denir.

Cinsel kimlik nedir? Cinsel yönelim nedir?


"Cinsel kimlik" kişinin kendisini 'erkek' ya da 'kadın' olarak hissetmesidir. "Cinsel yönelim" cinsel nesne seçimini anlatan bir terimdir. Örneğin, biyolojik olarak erkek olan ve kendisini erkek olarak hisseden kişi cinsel partner seçimini erkekten yana kullanıyor ise bu durum cinsel yönelimle ilgilidir ve bu durumu en iyi "homoseksüelllik" (eşcinsellik) kelimesi tanımlar.

Halk arasında ya da medyada kullanılan "travesti" kelimesi ne demektir?


"Trans-vestizm" kelimesinin sıkıştırılmasıyla oluşturulan bu konsantre kelime "karşıt-giysicilik" durumununu anlatır. Travesti "karşıt giyinen" demektir. Örneğin, bir erkek kendi evinde eşinin iç çamaşırlarını giyiyor ve bundan cinsel haz alıyorsa, bu davranışına "transvestizm" diyebiliriz. Görsel ya da yazılı medya çoğu kez "transseksüel" kelimesi yerine "travesti" kelimesini kullanarak -ne yazık ki- halkın bu konudaki kafa karışıklığını daha da artırmaktadır (yakın gelecekte medyanın bu durumu düzelteceğini düşünüyorum, en azından umuyorum).

Cinsel kimlik bozukluğunun (transseksüalizm) tedavisi nasıl yapılır?

Transseksüel, tedavi için cinsel kimliğini değiştirme motivasyonu ile gelmez. Çoğu kez özellikle ergenler aileleri tarafından getirilirler. Anne-baba ya da diğer önemli aile bireylerinin duruma alışması zaman alacaktır. Ailenin bu durumu kabullenmesi ve konuya sağlıklı yaklaşması üzerinde çalışılır. Cinsel kimlik bozukluğu olan kişinin yaşadığı güçlükleri ailesiyle paylaşması yaşadığı gerilimi azaltır. İçine dahil olduğu toplumu yok sayan bir transseksüel de, toplumsal normları fazlasıyla önemseyen bir transseksüel de gelecek yaşamında önemli zorlanmalara adaydır. Dolayısıyla, kendi gerçeğini farkına varan, gereksinimlerini ve isteklerini dikkate alan, bunların yanında toplumsal baskıları göğüslemeye de hazırlanmış olan bir transseksüelin mutlu olma olasılığı sanılandan çok daha yüksektir. Son olarak, cinsiyetini değiştirme yönünde harekete geçmeyi tasarlayan transseksüelleri, hormon tedavileri ve cinsiyet değiştirme operasyonları öncesinde yoğun ve uzun bir psikoterapi sürecinin beklediğini de anımsatarak yazımızı sonlandıralım.

Dr. İbrahim Ateş
Psikiyatri Uzmanı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İki Cinsel Sorun: Sertleşme Sorunu ve Cinsel Kimlik Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İbrahim ATEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İbrahim ATEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim ATEŞ Fotoğraf
Dr.İbrahim ATEŞ
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim ATEŞ'in Yazıları
► Sertleşme Sorunu Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Cinsel İstek Bozukluğu Dr.Mehmet KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İki Cinsel Sorun: Sertleşme Sorunu ve Cinsel Kimlik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Uçuş Korkusu ve Tedavisi Aralık 2018
► Seks Bağımlılığı Aralık 2018
◊ Kafka'nın Başyapıtı "Dönüşüm" ÇOK OKUNUYOR Ocak 2023
◊ Siddharta (Hermann Hesse) Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:21
Top