2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Böbrek Cerrahisinde Laparoskopi (Laroskopik Böbrek Cerrahisi)
MAKALE #6500 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Şubat 2011 | 7,282 Okuyucu
Laparoskopik Böbrek Cerrahisi; Robot Yardımlı ya da Yardımsız, El yardımlı ve Tek Delikten

Laparoskopik cerrahi, karın içinin şişirilip aydınlatıldıktan sonra, optik bir cihazla gözlemleyerek hastalığa müdahale işlemidir. Halk arasında yanlış tabirde olsa kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak bilinir. Daha küçük uclu cerrahi bıçak ve aletler kullanılır. Bu operasyonlar kansız değildir, daha az kanama olur.

1990’lı yılların sonundan itibaren başta böbrek cerrahisi alanında olmak üzere ürolojik laparoskopik cerrahi uygulanmaya başlanmıştır. Bu son yirmi yılda dünyada böbrek cerrahisinde büyük değişiklikler yaşanmış, laparoskopi ürologlar tarafından yaygın olarak tercih edilmiştir.

Laroskopik böbrek cerrahisi robot yardımlı veya yardımsız uygulanabilir her iki teknikte de kesi ve giriş tekniği aynıdır. 0,5 cm ile 1 er cm lik 3-4 kesi ile yapılır. Tek delikten yaklaşık 2,5cm kesiden yapılabilir. Elin girebileceği bir delik açılması şeklinde el yardımlı da yapılabilir. Açık cerrahide biraz daha fazla kesi yapılır, bu kesi de hasta için kozmetik görünüm dışında sorun teşkil etmemektedir.

Laparoskopik böbrek cerrahisi daha az hastanede kalış, hızlı yara yeri iyileşmesi, nedeniyle hekimler ve hastalar tarafından tercih edilmektedir. Hasta seçimi, operasyon öncesi hasta hazırlığı ve operasyon sonrası hasta takibi açık cerrahi girişimlere aynıdır.

Hekim nelere dikkat eder?

Daha önce geçirilmiş karın cerrahisine: Laparoskopik işlemin yöntemini (transperitoneal veya retroperitoneal) değiştirebilir.

Kalp ve akciğer hastalıklarının varlığına: Laparoskopik işlemde gelişebilecek riskleri artırabilir.

Hastada obezite varlığına: Kullanılacak aletlerin seçimini etkileyebilir.

İşlem ne kadar sürer?

Hastanın operasyon için hazırlanması, uyutulması ortalama 25-35 dakikalık bir süre, cerrahi işlem 45-120 dakikalık bir süre hastanın uyanması 20-25 dakikalık bir süre gerektirir.


Klasik açık böbrek ameliyatlarının tümünde tercih edilebilmektedir. Robot yardımlı, el yardımlı, tek delikten laparoskopik olarak uygulanmaktadır.

BÖBREK CERRAHİSİNDE KULLANIM ALANLARI


* Böbrek kanserinde uygulanan işleme “Laparoskopik Radikal Nefrektomi” ve “Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi” adı verilmektedir.


Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı, daha hızlı günlük hayata dönüş, daha az cilt kesisi mevcuttur. Kanser kontrolü açısından ek bir kazancı yoktur. Mikroskopik büyütme ile yapılan kanser cerrahisi altın standart tedavidir. Robot yardımlı, el yardımlı, tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.

* Fonksiyonunu kaybetmiş böbrekte uygulanan işleme “Laparoskopik Basit Nefrektomi” adı verilmektedir.


Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı, daha hızlı günlük hayata dönüş, daha az cilt kesisi mevcuttur. Laparoskopik nefrektomi altın standart tedavidir. Robot yardımlı, tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.

* Böbrek Transplantasyonu için verçinin böbreğinin alınmasında uygulanan işleme “Laparoskopik Donör Nefrektomi” adı verilmektedir.


Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı, daha hızlı günlük hayata dönüş, daha az cilt kesisi mevcuttur. Robot yardımlı, el yardımlı, tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir. Mikroskopik büyütme ile yapılan donör nefrektomi altın standart tedavidir. El yardımlı cerrahi daha sık tercih edilmektedir, el için yapılan kesiden piyesin bütün ve sağlam olarak çıkarılması kolaydır. Operasyon süresi kısalmaktadır. Yaralanma ve komplikasyon durumunda daha hızlı müdahale edilebilmektedir.

* Böbrek kanalı çıkım darlığında uygulanan işleme “Laparoskopik Pyeloplasti” adı verilmektedir.


Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı, daha hızlı günlük hayata dönüş, daha az cilt kesisi mevcuttur. Mikroskopik büyütme ile yapılan pyeloplasti altın standart tedavidir. Robot yardımlı, el yardımlı, tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.

* Böbrek kistinde uygulanan işleme “Laparoskopik Kist Eksizyonu” adı verilir.

Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı, daha hızlı günlük hayata dönüş, daha az cilt kesisi mevcuttur. Laparoskopik kist eksizyonu altın standart tedavidir.

* Böbrek Üstü Bezi Kanserinde
Laparoskopik Sürrenalektomi

* Böbrek Pelvis Taşında

Laparoskopik Pyelolitotomi

* Böbrek Düşüklüğünde

Laparoskopik Nefropeksi

Her cerrahi girişim gibi laparoskopinin de kendine özgü komplikasyonları vardır, doktorunuz sizi bu konular hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Böbrek Cerrahisinde Laparoskopi (Laroskopik Böbrek Cerrahisi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Böbrek Transplantasyonu Prof.Op.Dr. M.Şevki SERT
► Böbrek Kanseri Hakkında Son Gelişmeler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
► Böbrek Üstü Bezi ve Hormonları Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Böbrek Cerrahisinde Laparoskopi (Laroskopik Böbrek Cerrahisi)' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:02
Top