2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı
MAKALE #6574 © Yazan Elif IPEK | Yayın Mart 2011 | 5,548 Okuyucu
İMDAT! EVDE BİLGİSAYAR VAR!

Evinizde de bilgisayar var mı? Peki ya bilgisayarın başına kamp kurmuş bir çocuğunuz? Cevabiniz `evet` ise kitap okumama, ev ödevlerini zamanında yapmama gibi problemler ile de boğuşuyor olmalısınız.

Gelişen ve değişen yaşamımızda teknoloji büyük yer kaplıyor. Cep telefonları, televizyonlar, bilgisayarlar günlük yaşamımızın vazgeçilmez birer parçaları. Öyle zamanlar geliyor ki onlar olmadığında eksiklik hissediyoruz. Peki, çocuğunuzun yaşamında nasıl bir yer kaplıyorlar?

Bilgisayarların çocuk ve gençlere birçok yararı var.
Görerek, duyarak, deneyerek öğrenme imkânı sunuyor bilgisayarlar.
Dünyanın en ücra kösesindeki bir bilgiye ulaşmalarını, edindikleri bilgileri karşılaştırmalarını sağlıyor.
Oynadıkları oyunlarda problem çözme becerilerini geliştiriyorlar.
Çeşitli programlar sayesinde yaratıcılıklarını geliştiriyorlar.
Özgül öğrenme güçlüğü olan kişiler harfleri yazmada zorluk yaşadığından bilgisayar kullanarak rahatça yazı yazabiliyorlar.
Doğru kullanıldığında bunun gibi birçok faydası olan bilgisayarlar amaçsız kullanıldığında çocuk ve gençlere zarar verebiliyor.
Okula başlama zamanı çocuğun evden çıkıp yeni arkadaşlar edinme zamanıdır. Sosyal çevre edindikleri bu dönemde yoğun ve amaçsız bilgisayar kullanımı çocuk ve gencin sosyalleşmesini engeller.
Bilgisayar kullanırken karşılıklı konuşma söz konusu değildir. Böylece çocuk ve gençlerin kendilerini sözel olarak anlatma becerileri engellenir, gelişemez. Sorularınıza kısa cevaplar verirler.
Uzun sure bilgisayar karşısında kalmak gözlere zarar verir.
Uygun olmayan oyunlar çocuklarınızı şiddete iter. Problemleri iyimser bir şekilde çözmek yerine şiddete başvurma eğiliminde olurlar.
Bilgisayar karşısında bir oyuna dalan çocuklar zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar ve zamanlarını organize etmeyi başaramazlar. Bu nedenle sorumluluklarını yerine getiremezler.
Uzun sure hareketsiz kalarak, sadece görerek ve duyarak yararlanılan bilgisayarlar çocuk ve genci pasifleştirir. Bu durum stresi arttırır. Çocuğun engellenen aktivitesi başka bir ortamda uygunsuz davranışlar sergileyerek açığa çıkabilir.

Çocuğunuzun bilgisayardan yararlanabilmesi için öncelikle bilgisayarın amacını bilmesi gerekir.
Bilgisayarın, bilgiye doğru ve hızlı biçimde ulaşmayı sağlayan bir araç, okul ile ilgili çalışmalarda yararlanabilecek bir kaynak, haberleşme aracı, oyun aracı olduğunu anlatın.
Çocuğunuza zamanın öneminden bahsedin ve bilgisayarı belirli sureler içinde kullanması gerektiğini vurgulayın. Birlikte sure belirlemek ve bilgisayarın yanına kum saati, masa saati koymak isinizi kolaylaştırabilir.
Bilgisayarı açmadan önce bir amaç belirlemesi gerektiğini anlatın. İlgilendiği bir konuyu araştırmak, oyun oynamak, ödev yapmak, müzik dinlemek,… Suresini amacına uygun kullanmasına yardımcı olun.
Bilgisayar başında birlikte zaman geçirin ve internetin, bilgisayarın doğru kullanımı konusunda örnek olun, açıklamalar yapın.
Bilgisayar oyunları ve gerçek oyunlar arasında bir denge kurun.
Sportif, kültürel faaliyetlere yönlendirerek enerjilerini doğru bir kanalda harcamalarını sağlayın.
Çocuğunuzla bunları paylaştıktan ve bilgisayar kullanım suresine karar verdikten sonra uygulayabileceğiniz birkaç öneri:
Avrupa Birliğinin internet kullanımını öğretmek için hazırladığı; www.wildwebwoods.org

Beynin farklı bölgelerini bir arada kullanmak için;
www.lumocity.com ve braintrain, brainbuddies oyunları (indirilerek veya farklı sitelerde online olarak oynanabilir)

Strateji belirlemek ve konumlama becerilerini geliştirmek için; www.sinirkupu.net

Hayvanlar ile ilgili bilgiler, hafıza oyunları, yap-bozlar, evde yapabileceğiniz kâğıt ve bilgisayar etkinlikleri için;
http://www.yaraticicocuk.com/
Buz hokeyi ve kar kayağına ilgi duyanlar dikkat ve reflekslerini geliştirmek için; http://www.cbc.ca/kids/olympics/games/

sanal müzeleri gezmek için; http://www.sanalmuze.org ve www.sadberkhanimmuzesi.org.tr adreslerini ziyaret edebilirler.

İyi eğlenceler…

Pedagog Elif İPEK

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Elif IPEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Elif IPEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif IPEK Fotoğraf
Elif IPEK
Kocaeli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Elif IPEK'in Yazıları
► Bilgisayar Bağımlılığı Psk.Dnş.Nilgün SARI
► Bilgisayar Bağımlılığı Psk.Cihangir ACAR
► Bilgisayar Bağımlılığı Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:56
Top