2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınavlarda Beslenme
MAKALE #8299 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2012 | 3,739 Okuyucu
SINAVA YAKLAŞIRKEN

· Beslenme, beyin gelişimi ve hafızayı etkilemektedir. İnsan hafızası, zekası ve konsantrasyonu üzerine etkisi büyüktür. Amaç asla “karın doyurmak” olmamalıdır.

· Besin çeşitliliğine önem verilmeli, tek tip beslenmekten kaçınılmalıdır.

· Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalı ve asla öğün atlanmamalıdır.

· Dışarıda ve açıkta satılan besinleri sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmeye yol açmaması adına tercih edilmemelidir.

· Haftada 2-3 kere balık yemeye özen gösteriniz (özellikle sardalye ve ton balığı).

SINAVA BİR GÜN KALA

· Erken saatlerde iyi bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.

· Temiz havada yürüyüş yapılmalıdır.

· Eve gelince meyve gibi küçük bir ara öğün alınmalıdır.


· Etli sebze yemeği, yoğurt, ekmek, salata gibi çeşitli besin gruplarının yer aldığı öğle yemeği yenmelidir.

· Günler de uzadığı için ikindi vakti sandviç ve ayran, dondurma, tost ve taze sıkılmış meyve suyu gibi bir ara öğün almayı ihmal etmeyiniz.

· Akşam ızgara, buğulama veya fırında balık, bol yeşillik ve ekmek şeklinde bir yemek yiyerek dinlenmek, yatmadan ise muz ile süt, çilek ile yoğurt gibi ara öğün almak son derece sağlıklı ve dengeli olacaktır.
· Kurubaklagiller gibi gaz yapan besinlerden kaçınılmalıdır.

SINAV SABAHI
Sınav Sabahı Kahvaltı :

Kahvaltı her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğündür. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, sınav sabahı İYİ BİR KAHVALTI İLE GÜNE başlayan çocuklar YETERLİ VE DENGELİ BİR ÖĞÜN TÜKETİRLERSE gerekli besin öğeleri ve enerji aldıkları için sınavda daha başarılı olmaktadırlar.

Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olması çok doğaldır, bu yüzden diğer zamanlara göre daha az besin tüketmek isteyebilir, miktarlar az tutularak sağlıklı besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi de sabah önerilmemektedir. Yapılan en büyük hata beynin şeker ile çalışmasından dolayı fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Beyin kandaki şekeri tüketir fakat basit karbonhidrat dediğimiz sofra şekeri ve bunu içeren gıdalar çikolata, tatlılar veya bisküviler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz aksine kan da hipoglisemi ( Kan şekerinin düşmesi) ye sebep olmasından dolayı tüketimi önerilmez, bu yüzden beynin kan şekerini sağlayacak olan şekerler sabah tüketilecek, süt, ekmek, yulaf, meyve v.b besinlerden alınacak şekerlerdir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yanlıştır.

Örnek Kahvaltı :

1 bardak meyve suyu ( Taze sıkılmış tercih edilir)
1 dilim peynir
1 yumurta ( Haşlanmış veya yağsız tavda omlet)
1 tam ceviz veya 5-6 badem
4-5 adet zeytin
1tatlı kaşığı pekmez
1 -2 dilim tam buğday ekmeği
1kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm
Domates, salatalık

Sınav Sırasında :

Su ,
Kuru meyve (kuru erik, kuru üzüm, kuru kayısı vb)
Fındık, fıstık, ceviz vb. yanınızda bulundurabilirsiniz.

Kan şekerlerinde dalgalanmalara sebep olacağı için şeker ve şekerli besinlere de dikkat. Yemek yedikten 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar sınav süresi uzun olduğu için kan şekerinin düşmemesi bakımından sınav esnasında kompleks karbonhidrat içeren kepekli bisküvi, küçük sandviç, tuzlu bisküvi gibi besinler yenilmelidir.

Sınav Öncesi Beslenme Kuralları

· Kahvaltı mutlaka evde yapılmalıdır, poğaça veya tost ile geçiştirmek önerilmemektedir.

· Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler yerine, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.

· Yumurta, peynir, zeytin, pekmez, ceviz, esmer ekmek, domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz veya taze ya da kuru meyveden oluşan zengin bir kahvaltı gayet uygun olacaktır.

· Alışık olunmayan bir besin denenmemelidir.

· Şekerli, yağlı ve aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.

· Kan şekerinizde dalgalanma yaratmaması için, sınav öncesi kesinlikle şeker ve şekerli bir besin (örnek olarak; çikolata) tüketilmemelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınavlarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınavlarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:55
Top