2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Klinik Pilates
MAKALE #8873 © Yazan Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU | Yayın Nisan 2012 | 6,244 Okuyucu
KLİNİK PİLATES

Klasik egzersizlerde güçlü kaslar daha fazla kasılırken zayıf kaslar arka planda kalır.Bu nedenle klasik egzersizler stabilizasyon açısından çok etkili olmayabilir. Fakat stabilizasyon, postür egzersiz eğitimi ve kompansatuar mekanizmaların önlenmesi fizyoterapide bilinen ve uygulanan metotlardır. (Joseph Pilates)


Pilates bu yaklaşımların üzerine çıkarak, kişide omurgaya odaklanma, stabilasyon için önemli olan ve klasik egzersizde arka planda kalan zayıf kaslarıda işin içine katarak, kişinin beden akıl birlikteliğini sağlayarak, vücut farkındalığını arttıran bir yöntemdir.

100 yıllık bir geçmişi olan pilates, Joseph Pilates tarafından geliştirildi. Çocukluğunu astım ve romatizma gibi hastalıklarla boğuşarak geçiren Joseph Pilates, tüm sorunlarına rağmen vücut geliştirmeye büyük ilgi duymuş ve boksörlük ve koruma eğitmenliği yapmış. Doğu formunda egzersizler üzerinde çalışmalar yapmış ve bu çalışmalarını fizyolozi ve hareket bilimleriyle birleştirerek Pilates metodunu oluşturmuş. Pilates kendi metodunu kontroloji olarak adlandırmıştır. Birinci Dünya Savaşı kamplarında hastabakıcı olarak çalışmış ve buradaki askerlere kendi geliştirdiği teknikleri öğretmiş. Yatarak tedavi gören hastalar için geliştirdiği ve modern egzersiz ekipmanlarının öncüsü olan ekipmanlarla yatan hastalara yatakta egzersiz yapma imkanı sağlamıştır. Bu şekilde hastaların yaralı dokularının sabit kalması sağlanarak yatak istİrahati döneminde kendi kendini mobilize etme imkanı, kaslarını kuvvetlendirme imkanı ve bu sayede fiziksel uygunluk düzeyini koruyabilme imkanı oluşturulmuştur.Bir grip salgınında İngiltere'de pek çok kişi hayatını kaybederken, kampta yaşayanların hiç etkilenmemesi üzerine "pilates" tanınmaya başlamış.

PİLATES’İN TEMEL PRENSİPLERİ

-Konsantrasyon -Kesinlik
-İzolasyon - Nefes
-Merkezleme -Akıcı Hareket
-Kontrol -Rutin

Pilates egzersizleri core bölgesi dediğimiz karın-sırt bölgesine daha çok yoğunlaşmıştır. Core iki ayrı ünite şeklinde tanımlanır.(iç ve dış ünite).Dıştaki ünitenin kasları; gluteus maksimus-medius, lumbal erektör spinalar, rektus abdominus, quadratus lumborum ve internal-eksternal obliklerdir. Dıştaki ünite gövdenin ikinci stabilizasyonundan sorumludur. İçteki ünite ise daha derinlere lokalize olmuştur. Bunlar ise; transvers abdominusları, lumbal multifudusları, pelvik taban kaslarını ve diafragmayı içerir.


YARARLARI

- Postüral düzgünlüğü sağlar.
- Kas kontrolünü sağlar.
- Solunum ve dolaşım sistemini düzenler.
- Farkındalığı arttırır.
- İskelet ve kas sistemini kuvvetlendirerek sakatlanmaları azaltır.
- Konsantrasyonu arttırır. Atletik performansı arttırır.
- Osteoporoz riski olanlarda ve yaşlılarda iskelet sistemi sorunlarını minimale indirir.


ÖZEL PİLATES EKİPMANLARI


-WUNDA CHAİR

-CADİLLAC
-REFORMER
-SPINE CORRECTOR
-SPINE SUPPORT
-LADDER BARREL
-PİLATES CIRCLE


KİMLER PİLATES YAPABİLİR?


Pilates egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemidir.Klinikte ise pilates en çok başta bel ağrıları ve hamilelikte olmak üzere birçok alanda kullanılır


-HAMİLELİKTE PİLATES EGZERSİZLERİ

Pilates, prenatal, natal ve postnatal evrelerde kadını güçlendiren, doğuma hazırlayan ve doğum sonrası eski formuna hızlı bir şekilde dönmesini sağlayan sistemdir

-BEL AĞRILARINDA PİLATES EGZERSİZLERİ

Pilates’e dayalı met egzersizlerinin kronik mekanik bel ağrılı hastalarda ağrı, EHA ve spinal lomber mobilite, gövde kas gücü, fonksiyonel durum üzerine ve yaşam kalitesinin fizikselyönleri üzerine etkili olduğu bulunmuştur.

“ 10 seansta kendinizi iyi hissedecek farkı hissetmeye ve vücudunuzu tanımaya başlayacaksınız. 20 seansta yeni bir vücuda sahip olmaya başlayacak farkı görecek ve fiziksel uygunluk düzeyini arttıracaksınız. 30 seansta tamamen yenilenmiş bir vücuda özellikle de sağlıklı, sıkı karın ve sırt kaslarına sahip olacaksınız”
Joseph Hubertus Pilates

KAYNAKÇA:

The Complete Guide to Joseph H. Pilates Techniques of Physical Conditioning/ www.pilates-studio.com/ www.pilates.com
• www.ehow.com/ www.gym-center.com/alt/pilates.htm/ İstanbul üniversitesi, sağlık bilimleri enstitüsü, yüksek lisans tezi, kronik
• mekanik bel ağrılı hastaların rehabilitasyonunda pilates’e dayalı egzersizlerin etkinliği, AYŞE ZENGİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Klinik Pilates" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SARAÇOĞLU Fotoğraf
Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
Kütahya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'nun Yazıları
► Pilates ve Sağlık Fzt.Erkan ALP
► Pilates ile Gelen Güzellik Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Hamilelere Özel Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Fizyoterapist Gözetiminde Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Neden Modifiye Pilates? Fzt.Zeynep BAHADIR
► Klinik Psikonöroimmünoloji Fzt.Cihat SEYREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Klinik Pilates' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düzgün Duruş: Postür Nisan 2012
◊ Klinik Bantlama Nisan 2012
◊ Manuel Terapi Nisan 2012
◊ Kuru İğneleme Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:27
Top