2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pilates ve Sağlık
MAKALE #3180 © Yazan Fzt.Erkan ALP | Yayın Haziran 2009 | 9,050 Okuyucu
PİLATES VE SAĞLIK

Günlük hayatımızdaki yanlış pozisyonlar, tekrarlayan hareketler, uzun süre aynı pozisyonda kalmamız omurgamızın dengesinin bozulmasına, belli kaslarımızın zayıflamasına neden olarak boyun-sırt ve bel bölgesinde problemlere ve ağrılara neden olur. Bu nedenlelerle her geçen gün artan kas-iskelet sistemi problemleri ve ülkemizdeki artan yaşlı populasyon nedeniyle hasta sayıları, hastaneye başvuru sayıları ve tedavi giderlerini arttırmaktadır. Bu bağlamda düzenli egzersizin kas-iskelet sistemi üzerine koruyucu etkisi yadsınamaz.Bu nedenle pilates gibi populer egzersiz yaklaşımları, koruyucu sağlık hizmeti altında sağlıklı ve hasta kişilere uygulanmalıdır. Pilates egzersizleride, klinik pilates olarak dünyada fizyoterapistler tarafından rehabilitasyon programlarında ve araştırmalarda kullanılmaktadır.Özellikle önceden geçirilmiş veya mevcut bel-boyun-sırt vb. problemleri olan kişilere pilates modifiye edilerek KLİNİK PİLATES olarak 30 YILDIR uygulanmaktadır. Klinik pilates eğitimini verecek eğitmenin pilatesin bilimsel yönünü bilen kas-iskelet anatomisini, fizyolojisini ve hastalıklar konusunda bilgisi ve tecrübesi olan fizyoterapistler tarafından verilmesi önemlidir. Ayrıca farklı fiziksel kapasitesi olan sağlıklı bireylerede fiziksel seviyelerine uygun kişiye özel pilates eğitiminin verilmesi sakatlanma riski açısından fizyoterapistlerin bu alandaki önemini göstermektedir. Ülkemizde Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fizyoterapist Edibe Ünal tarafından fizyoterapistlere klinik pilates eğitmenliği kursu verilmektedir.

l Klasik egzersizlerde güçlü kaslar daha fazla kasılırken zayıf kaslar arka planda kalır.Bu nedenle klasik egzersizler stabilizasyon açısından çok etkili olmayabilir. Fakat stabilizasyon, postür egzersiz eğitimi ve kompasatuar mekanizmaların önlenmesi fizyoterapide bilinen ve uygulanan metotlardır. Pilates bu yaklaşımların üzerine çıkarak, kişide omurgaya odaklanma, stabilasyon için önemli olan ve klasik egzersizde arka planda kalan zayıf kaslarıda işin içine katarak, kişinin beden akıl birlikteliğini sağlayarak, vücut farkındalığını arttıran bir yöntemdir.

JOSEF PİLATES
l Pilates tekniğine ismini veren Joseph Plates(1880-1937),Astım ve romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocukluk çağı geçirmiştir. Plates, genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenerek vücudunu geliştirdi.
l Birinci Dünya Savaşı, İngiltere 1918′de grip salgınında kendi geliştirdiği egzersizleri kamptaki kişilere uyguladı ve kamptakiler bu salgından fazla etkilenmedi.
l 1926′da ABD’ye göç etti ve stüdyosunu açtı.Ünlü dansçıların da öğrencileri arasında yer aldığı Pilates’in yöntemi giderek yaygınlaştı.J.PİLATES TEKNİĞİNDE 500 DEĞİŞİK HAREKET KULLANDI.

ANATOMİSİ VE BİMEKANİĞİ

Transversus abdominis kası:Korse kası, nötral pelvik tiltle ve pelvik taban kasların kontraksiyonuyla aktivitesi artar.
Multifidus:
Pelvik taban kasları:
Diyafragma:

l Derin kaslar olduğu için stabilite üzerine etkileri fazladır.Omurgaya en yakın kaslardır. Disklerin vertical basıncını azaltır.Pelvik ve torakal stabiliteyi sağlar.Doğuma yardımcı olur.Birbirleri ile uyumlu olarak çalışırlar..

PİLATESİN TEMELİ

l Konsantrasyon:akıl ve vücut birlikteliği
l Solunum:
l Merkezde odaklanma:gövde stabilizasyonu
l Kontrol:yavaş ve küçük hareketler ile başlanmalı
l Kararlılık:
l Harekette ve yaşamda akışkanlık
l Vücutta izole hareket
l Düzenli, Haftada 2-3 kez,15-30 dk, 10-15 seans

PİLATESİN 5 ANAHTARI ?
l Solunum
l Merkezi sütun(silindir veya kova)
l Göğüs kafesi yerleşimi
l Omuz yerleşimi
l Boyun ve baş yerleşimi

NELER GEREKİR ?

l Temel pilates için hiçbir materyale gerek yoktur. İlk 6-8 hafta minder egzersizleri
İleriki dönemlerde top, egzersiz bantları, reformer, wunda chair vb. materyallere ihtiyaç duyulabilir.

PİLATESİN FAYDALARI

l Kilo vermeseniz bile daha ince ve dinç gözükürsünüz.
l Kas kuvvetiniz ve dayanıklılığınız artar.
l Vücut farkındalığınız artar,esnekliğinizi arttırır.
l Omurganızı destekleyerek, kasların daha dengeli çalışmasına neden olur.
l Osteartrit, osteoporoz, skolyoz, fibromyaljı, romatizmal hast., hipermobilite sendr., üriner inkontinansta, nörolojik rehabilitasyonda, hamilelikte ve sonrasında, spor sakatlıklarında, postural kaynaklı ağrılarda fizyoterapistler tarafından kullanılmaktadır.

PİLATES KESİNLİKLE BOY UZATMAZ !
ZAYIFLATMAZ !!!!

KLİNİK PİLATES
l Ülkemizdeki mevcut durum gibi, Avusturalya’da 30 yıl önce pilatesin fitnıs endüstürüsünde popüler olmasından dolayı kas-iskelet sistemini bilmeyen kişiler tarafından pilates yaptırılırken sakatlılar oluşmaya başladı. Avusturalya’lı fizyoterapistler pilatesi rehabilitasyon programına dahil ederek fizyoterapi ve rehabilitasyon araştırmalarında ve tedavilerinde kullandılar.
SONUÇ
l Amacımız nedir?
l Fiziksel kapasitemiz uygun mudur?
Kişinin fiziksel kapasitesine ve geçirdiği kas –iskelet sistemi rahatsızlıklarına göre başlangıç seviyesi değişir.
l Akıl ve vücudu birleştiren bir tekniktir.
l Yapılan tüm hareketler esnasında Omurganın düzgünlüğü, mental odaklanma önemlidir.
l Solunum önemlidir.
l Bireysel veya grup yapılır.
l Hasta-sağlıklı-zayıf-kilolu-genç-yaşlı-sporcu- dansçı, hamile herkes yapabilir.

PİLATES, STABİLİZASYON EGZERSİZLERİNE BENZEMEKLE BERABER İZOMETRİK KASILMA BAŞTA OLMAK ÜZERE EGZANTRİK VE KONSANTRİK KASILMA TİPLERİNİ DAHA ÇOK ANAEROBİK ENERJİ SİSTEMİNİ KULLANARAK BİYAPAN BİR EGZERSİZ ŞEKLİDİR.


HAZIRLAYAN
UZMAN FİZYOTERAPİST ERKAN ALP

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pilates ve Sağlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Erkan ALP'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Erkan ALP'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan ALP Fotoğraf
Fzt.Erkan ALP
Isparta
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Erkan ALP'ın Makaleleri
► Klinik Pilates Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Pilates ile Gelen Güzellik Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Hamilelere Özel Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Fizyoterapist Gözetiminde Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Neden Modifiye Pilates? Fzt.Zeynep BAHADIR
► Sağlık Danışmanlığı Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
► Tv Başında Uyuyakalmak ve Sağlık Dr.Mehmet PORTAKAL
► Kilo Vermek ve Sağlık Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Ana Rahmine Düşmeden Sağlık Taraması... Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Pilates ve Sağlık' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fit Olmak Nedir? Kasım 2010
► Refleksoloji Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:01
Top