2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Ayları, D Vitamini ve Yaşlılık
MAKALE #9109 © Yazan Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM | Yayın Haziran 2012 | 4,125 Okuyucu
Yaz ve güneşli günler artık yakın fakat kışın D vitamini eksikliği yaşamışsanız bu durum hala devam ediyor olabilir. Ayrıca çalışma ortamınız güneş ışığı görmüyorsa yazın gelmesi D vitamini ihtiyacınız için çok bir anlam ifade etmeyebilir...

Bu yazıda hem D vitamini hakkında bazı detaylar öğreneceksiniz hem de çevrenizdeki yaşlı bireyler için neden D vitaminin hayati önem taşıdığını anlayacaksınız.


Bilindiği gibi D vitamini yetersizlikleri çoğunlukla kış aylarında görülmekte ve her yaş gurubunu için önem taşımaktadır. D vitamini eksikliği maalesef en sık görülen vitamin eksikliklerinden biridir. Her yaş gurubunda görülse de özellikle orta yaş üstü bireyleri daha çok ilgilendirmektedir. Sebebi ise bu guruptaki insanların kemik erimesine tahammülü olmamasıdır.


Neden mi?


Yıllardır yapılan araştırmalarda D vitaminin kandaki kalsiyum ve fosfat konsantrasyonlarını dengelediği bilinmekte, dolayısı ile kemiğin dokusunda ciddi etkisi olmaktadır. Eksikliği çocuklarda raşitizm hastalığına, yetişkinlerde kemik yumuşamasına ve yaşlılarda ise osteoporoz’a (kemik dokusunun içinde anormal derecede boşluklar oluşumu, yani daha kırılgan olması) sebep olmaktadır.


Siz istediğiniz kadar kalsiyum alın, eğer vücudunuzda D vitamini eksiliğiniz varsa, 2000 yılında yapılan bir çalışmaya göre bu durum yaşlı bireylerde kemik yumuşaması ve şiddetli osteoporoz riski yanında, hipertiroidi’ye yol açtığı bulunmuştur.


Peki neden daha çok yaşlı insanlar D vitamini eksiliğine maruz kalıyor derseniz, en önemli sebebi tabi kigüneş ışığına fazla maruz kalmamaları. Bunun yanında diyetlerinde D vitamini alımının çok düşük olması ve de yaşılılık ile beraber D vitamini metabolizması bozuklukları en önemli sebeplerdir.


Peki tek sebebi bunlar mı derseniz cevabı Hayır!


O kadar basit değil malesef, vücut çok karmaşık bir sistemdir. Araştırmalar gösteriyor ki, yaşlı bireyler güneş ışığına maruz kalsalar bile sağlıklı bir yetişkin kadar D vitamini sentezi yapamamaktadırlar ve karaciğerlerinde D vitamininin formunu vücutta kullanılabilecek şekilde dönüştüren mekanizmalar da daha az ektili olabilmektedir. Buna ek olarak da yaşlı bireylerin bağırsaklarında D vitamini reseptörlerinin azalmasına bağlı olarak yine emilim kapasitesi de düştüğü bilinmektedir.


Kalsiyum ile D vitamini arasındaki ilişki ve vücudun ihtiyacı araştırılmaya dursun yaşılı bireyler gibi riskli popülasyonlarda bu vitamin ve mineralin yeterli alındığına dair daha fazla efor sarfedilmeli ve takibi yapılmalıdır.


Günlük tavsiye edilen D vitamini ihtiyacımız 50 yaş altı için 200 IU, 50-70 yaş grubu için 400 IU ve 70 yaş üzeri bireylerde ise 600 IU önerilmektedir ve üst doz yani tehlikeli üst sınır ise 2000 IU olmaktadır.


Besinlerde alımı kısıtlı da olsa D vitamininden zenginleştirilmiş besinler bulmak artık mümkün (margarin, tereyağı, mısır gevreği...) ve tabi ki fırsat buldukça güneş banyosu. Besin destekleri de uzman bir diyetisyen veya doktor rehberliği ile göz önünde bulundurabilir ve geçici bir süre vücut besin takviyeleri (örneğin; D3 vitamini veya bazı balık yağları) ile desteklenebilir.


Fakat kan tahililleri kontrolü yapılmadan kullanılan her ilaç veya destek ezbere kullanılacaktır ve bireye bilimsel bir takip şansı vermeyeceğinden muhakkak tahliller ile D vitamini seviyesi takip edilmeli ona göre tedavi uygulanmalıdır.


Unutulmamalıdır ki eksikliğinden kullandığımız takviyelerin yararı olabileceği gibi fazladan alınan her besin maddesinin vücuda zararı olabilmekte başka komplikasyonlara (yan etki) sebep olabilmektedir.


22.05.12


Orçun KÜRÜM

Uzman Diyetisyen
Exercise & Nutrition Science, M.Sc.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Ayları, D Vitamini ve Yaşlılık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orçun KÜRÜM Fotoğraf
Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün Makaleleri
► Yaşlılık ve Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Yaşlılık Beslenmesi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► D Vitamini ve Covid-19 Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► D Vitamini ve Obezite Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kış Ayları, D Vitamini ve Yaşlılık' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:00
Top