2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sokak Kedilerini Koruma Konusunda Veteriner Önerileri
MAKALE #9925 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Kasım 2012 | 46,762 Okuyucu
Sokaktan bulduğunuz kedi yavrusunu yaşatabilmemiz için

Bu aylarda kedilerin doğum döneminin devam etmesi ile ne yazık ki bazı bilinçsiz insanların yavru kedileri anne kedinin doğurduğu yerden alıp başka yerlere atması ile çok fazla sayıda öksüz yardıma, bakıma muhtaç kedi yavrusu ile karşılaşıyoruz.
Böyle bir yavru bulduğunuzda öncelikle muhakkak Veteriner Hekime götürerek üzerinde bulunabilecek pireler için doğru ve gerekli dozda ilaçlarla tedavisini yapmasını sağlayınız.

Sokakta öksüz bir yavru kedi bulduğunuz da onu yaşatmaya çalışırken dikkat etmeniz 3 önemli husus vardır.

Öncelikle bu kedi yavruları çişlerini anneleri yaladığı zaman yaptıkları için bir tuvalet kağıdının çok az ıslatılarak cinsel organına sürtülmesi ile düzenli 3-4 saatte bir çişlerinin yaptırılması gerekir.

Beslenme ihtiyacında ise Veteriner Hekiminizin önereceği, hazır satılan çok pahalı olmayan bir kedi sütü maması(Cat milk)ve kedi biberonu kullanarak sorun aşılabilir. Bu tip hazır mamalar aynı insan bebeklerinde olduğu gibi, bebek kedinin tüm besin ihtiyaçlarını ve gerekli vitaminleri içeriğinde tam olarak bulundurur. Ayrıca her zaman sıcak su ile kolay ve taze hazırlanabildiği için bebeklerde besin bozulmasına bağlı ishallerde görülmez.

Üçüncü önemli şart da eğer havalar soğuksa yavrunun ısınması için eczanelerden alabileceğiniz havluya sardığınız sıcak su torbalarının bulunduğu anne vücut ısınsa yakın bir ortamı sağlayan, içinden çıkamayacağı fazla büyük olmayan kutularda tutulmasıdır.. Sıcak mevsimlerde sadece içinde kıvrılmış havlu bulunan kutular yeterlidir.

Yavruyu temiz tutmalısınız. Bunun içinde kirlenen yerlerini önce ıslak sonra kuru pamukla temizleyebilirsiniz.

Kedi yavruları çok kısa sürede serpilirler. 1 aylık olmuş bir kedi yavrusu kaptan yiyecek alabilir. Bu arada tüm bu bakım sırasında lütfen Veteriner Hekiminizle bağlantıda olunuz.

Park edilmiş arabanıza binerken


Havaların soğumasıyla birlikte geceleri yavru kediler arabaların kaputlarına girip ısınmış motorun sıcaklığından yararlanmaya çalışırlar. Bu tip havalarda arabanıza binmeden önce kaputunuzu açıp içinde kedi yavrusu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. En azından ön kaputa sertçe vurursanız, soğuktan korunmak için motorun sıcaklığına sığınmış bir yavrunun araba çalıştırıldığı zaman yaralanmasına veya yola çıktıktan sonra araba giderken düşmesine engel olmuş olursunuz.

Kedi yavrularında gözlerde çapaklanma


Özellikle sokak kedisi yavrularında çok fazla rastlanan bu sorun bu sene kliniklerimizde daha yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Kedi yavruları doğduğu zaman gözleri kapalıdır ve 10-13 günlükken 1-2 gün içinde göz kapakları açılır. Genelde gözleri açıldıktan sonra görülen göz çapaklanması diyebileceğimiz gözlerin enfeksiyonu bazen nadirde olsa kedilerin gözlerinin açılmasından önce de görülebilir. Bu durumda göz şişer ve göz kapaklarının arasından irin sızabilir. Kedi yavrularında bu tip sorunlara neden olan etkenler virüsler olabileceği gibi çoğu zaman yüzümüzde sivilcelere de neden olabilen adi bakteri türleridir.


Ev kedilerinde veteriner kliniklerinde buluna ve hekimin size tavsiye edip nasıl kullanacağınızı göstereceği uygun göz temizleme solüsyonları ile her gün hem yavru hem de yetişkin kedilerinizin gözlerini temizleyerek bu hastalığın önüne geçebilirsiniz.
Sokak kedilerinde durum çok daha tehlikeli ve çoğu zaman sonuçları körlüğe kadar varacak kadar kötü seyreder. Bir çok sokak kedisi yavrusu aslında kolayca tedavi edilebilen bu hastalığın kimse tarafından müdahale edilmemesi nedeniyle gereksiz yere tek gözü veya her iki kör olur.

Sokakta gözlerinde çok az çapaklanma bile gördüğümüz bir yavru kediyi hemen veteriner hekime götürmelisiniz. Genelde insanlar için kullanılan antibiyotikli göz pomatlarını günde 3 defa düzenli sürerek zaten sokaklarda zor şartlarda yaşayan bir yavru kedinin kör olmasını engelleyebilirsiniz. Gözleri çapaktan kapanmış veya şişmiş bir yavru kedi gördüğünüzde veteriner hekime çok acil götürmelisiniz. Çünkü göz kapakları yapışıp dışarıya akamayan işrişn göz küresinin ön kısmını(cornea) yı eritip tüm gözün apseleşmesine ve geriye dönüşsüz olarak göz dokusunun tahrip olmasına neden olur. En önemli uyarılarımdan birisi de bu şekilde gözünde mikroplanma olan bir yavru kedinin gözüne antibiyotikli göz pomatları damlatmak asla bir işe yaramaz. Damla şeklindeki ilaçlar gözün üzerinde akar gider ve etkisini tam olarak gösteremez. Sokakta gözlerinde problem olan bir kedi yavrusu gördüğünüz lütfen acil olarak bir veteriner kliniğine götürün. Tüm meslektaşlarım bu tür olaylarda ücret almadan kediye yardımcı olacaklardır. Başkası götürür diye düşünmeyin. Belki de bir minik kedinin kör olmasını engelleyecek tek insan o anda siz olabilirsiniz.

Sokak kedileri için yuva yapma zamanı


Soğuk ve yağışlı havaların başlaması ile birlikte sokak kedileri için yaşam biraz daha zorlaşacak. Mahallenizde, bahçenizde yaşayan kediler için çok basit ama onlar için hem konforlu hem de bazen hayat kurtarıcı olabilecek küçük sığınaklar yapabilirsiniz. Bunun için çok büyük olmayan bir veya birkaç karton kutuyu kalın naylon veya muşamba ile kaplayıp, ambalaj bandı ile sağlamca bantlamak ve bu kutulara fazla büyük olmayan kapılar açmak yeterlidir. Yaptığınız bu barınakları da yine korunaklı yerlere koymaya çalışırsanız sokaktaki kedi dostlarımız için yaşam biraz daha kolaylaşacaktır.


Sokak hayvanlarını beslerken


Artık bir çok hayvan sever sadece kendi hayvanlarını değil sokaktaki hayvanlarını da düşünüyor. Sokaktaki hayvanlara su kapları koyuyor ve değişik mamalarla veya yemeklerle beslemeye çalışıyor.


Tüm bu iyi niyetle ve sevgiyle yapılan faaliyetler sırasında hem çevre sağlığını korumanız, hem çevrenizden daha az tepki çekmeniz hem de hayvanlara yararlı olmaya çalışırken zarar vermemeniz için bazı önerilerim olacak:
1- Sokaklarda yaşayan kediler ve köpekler eğer yavru değillerse günde 1 defa beslenerek hayatlarını rahatlıkla idame edebilirler. Fazlası kilo almalarına ve ya zayıflamalarına neden olabilir.
2- Sokak hayvanlarına vereceğiniz yiyecekleri sürekli aynı kirli kaplara koyduğunuzda bir önceki yiyeceklerin bozulması ile oluşan bakteriler yeni yiyeceklere de bulaşacak ve hiç yoktan kediler veya köpekler ishal vb sorunlar yaşayabileceklerdir.
3- Tüm hayvanlara verilecek gıdalar, taze, bozulmamış olmalı ve çok yağlı, baharatlı, salçalı vb çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. En uygun besleme
4- En uygun besleme kuru mamalardır ama onlarda da ucuz olsun diye aşırı ekonomik mamalardan çok fazla miktarda vermek yerine elinizden geldiği kadar daha iyi mamalardan daha az az besleme hayvanların sağlıklı kalmasını sağlar. Unutmayın çok yemek ihtiyaçlarını iyi karşılamak değildir.
5- Özellikle balıkların ayıklanması sonucu iç organlarının hayvanlara verilmesi son derece sakıncalıdır. Balığın en kolay kokuşan ve hayvanları zehirleyen kısmı iç organlarıdır.
6- Sokak hayvanları açta olsa her şeyi yiyemezler. Açken onlara vereceğiniz hatalı bir besin ona iyilik yerine kötülük yapacak ve siz fark edene kadar ishalden ölebilecektir.
7- Sokak hayvanlarını beslerken mümkün olduğunca az az mama veya besini birbirinden uzak bir çok yere koymalısınız. Unutmayın hayvanların arasında besin konusunda inanılmaz bir rekabet vardır ve tek bir yere koyduğunuz yiyeceğin başına oturan güçlü bir kedi veya köpek diğer ihtiyacı olan zayıfları kovalar ve aç kalmalarına neden olabilir.
8- Sokak hayvanlarını beslerken mümkün olduğunca görüntü ve çevre kirliliğine neden olmamalıyız. Genelde alışkanlık olan çöp konteynırlarının yanında besleme yapmak yerine parklar, yeşil alanların kuytu köşelerine alıştırıp hayvanların çöp çevresinde toplanmasına ve hastalıklarla karşılaşmasına engel olabiliriz.
9- Evinizde beslediğiniz hayvanların nasıl pisliklerini topluyor, mama ve su kaplarını temiz tutuyorsanız sokakta beslediklerinize de aynı özeni gösterirseniz çevreden daha belki çevreden daha az tepki görebilirsiniz.
10- Sokakta besleme yaparken onlarca kedinin bir arada beslenmesi yerine uzak mesafelerde daha az sayıda gruplar oluşturmalarını sağlamaya çalışmalısınız. Bir sokakta insanların benimsediği bir köpek varken hiç şüphesiz ki sayının 2’ye hatta 3-4’e çıkması mahalle sakinlerinin rahatsız olmalarına neden olacaktır. Ayrıca köpekler sayıları arttıkça sürü psikolojisi ile davranıp siz istemeseniz de bölge koruması yapacak ve havlama veya yabancılara saldırma sonucu sorunlara neden olacaklardır.
11- Çevrenizde beslediğiniz sokak hayvanları ile ilgili Belediye Veteriner Poliklinikleri ile sürekli bağlantıda olup kısırlaştırma, tedavi vb yapılması gereken durumlarda Veteriner hekimlere ve diğer çalışanlara yardımcı olmanız en doğru davranıştır.

Küflü ekmek çok tehlikelidir


Küflü ekmek yemek insanlarda olduğu kadar tüm hayvanlar içinde çok tehlikelidir. Ekmekte veya diğer besinlerde küfü oluşturan mikroorganizmaların artıkları olan maddeler canlıların vücudunda toksik etki yapar. Küflerin, özellikle de aflatoksin yapan küflerin (Aspergilius flavus ) uygun şartlarda ekmek ve benzeri tüm besinlerde üreyebileceğini ve çok düşükmiktarlarının bile hayvanlarda ölğme neden olabileceğini unutmamalısınız.


Hayvanların yanında insanı örnek verirsek; Bir insanın sağlığını da bozan bu etkiyi, aflatoksinin gıda maddesi içerisindeki çok düşük miktarları yapabilmektedir. Ülkemizde gıda maddelerinde bulunmasına izin verilen 5 ppb düzeyi, milyarda 5' in ifadesidir, yani 1 kg' da 5 mikrogram, 1 tonda 5 miligram, 1000 tonda 5 gram anlamına gelmektedir. 1 kg gıda maddesinde 1 ppb aflatoksin , 0,000001 gram aflatoksin demektir.
Sonuç olarak bizim yememiz için tehlikeli olan küflü ekmek vb gıdalar hayvanlar içinde tehlikelidir. Sokak köpeklerine,kedilerine, kuşlara küflü ekmek verirseniz onlara iyilik yapayım derken zarar verebilirsiniz.

Taze su dolu kaplarla dostluğumuzu paylaşalım.


Sıcaklar başladı. Bizler evlerimizde buzdolaplarımızdan buz gibi serin meşrubat ve sularımıza rahatça ulaşabiliyoruz. Onlar sıcakla baş başalar, ulaşabildikleri tek içme su kaynağı sizin koyduğunuz kaptaki olabilir.Şehir yaşamını paylaştığımız tüm hayvanlar için uygun yerlere içinde taze su bulunan su kaplarını bırakma zamanı geldi. Kediler ve köpekler için bahçemize iş yerimizin önüne, kuşlar için balkonlarımıza uygun boyutta su kaplarını geceden koyalım ve daha biz uyanmadan dost hayvanların susuzluklarını giderebildiklerini bilmenin huzurunu yaşayalım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sokak Kedilerini Koruma Konusunda Veteriner Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Sokak Hayvanlarını Sevmek! Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Sokak Köpekleriyle İlgili Bilgiler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Sokak Hayvanlarının Yaşama Hakkı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sokak Kedilerini Koruma Konusunda Veteriner Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top