2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbaharda Beslenme
MAKALE #9972 © Yazan Dyt.Ferin BATMAN | Yayın Kasım 2012 | 4,056 Okuyucu
Sonbahar Yenilenme Zamanı...

Nedense, Sonbahar deyince akla ilk gelenler, hüzün, ayrılık, karanlık, karamsarlık gibi sıfatlar. Yaprakların döküldüğü, günlerin kısalmaya başladığı, tatilin ve yaz aşklarının bittiği bu mevsim, bitişin başlangıcı duygusunu veriyor. Grip, soğuk algınlığı, gibi hastalıkların ve depresyona girme riskinin de en çok arttığı mevsim.Oysaki Sonbahar aylarıyla ilgili önyargıları bir tarafa bırakıp, bitiş gibi değil de bir şeylere başlamanın, yenilenmenin tam zamanı diye düşünmek hem bedeni, hem de ruhu kışa hazırlamanın en iyi yolu..

KİLO vermenin tam zamanı:


Fazla kilosu olan kişiler için, vermeye başlamanın tam zamanıdır.Çünkü yaz yaklaşıp,mayo giyme zamanı gelince,panik halinde yapılan hızlı diyet uygulamaları son derece sakıncalıdır.Şimdiden başlanırsa,haftada en fazla 1 kilo vermek suretiyle sağlıklı ve kalıcı bir zayıflama sağlanabilir.

Kısa zamanda verilen kilo, sadece su ve kas kaybından oluşuyor.Gerçek anlamda yağ kaybetmek için biraz daha sabırlı olmak ve istenilen kiloya inmek için daha uzun bir zamanı hedeflemek gerekir.

Depresyona girmemek, kendini daha zinde hissetmek mümkün;
Güneşin ve ışığın bol olduğu zamanlarda, serotonin , melatonin ve adrenalin hormonlarının salgısında artış olur. Bu hormonlar sayesinde kendimizi daha enerjik ve mutlu hissederiz. Kapalı havalarda bu açığı karşılamak için, Protein açısından zengin besinler tercih edilebilir.

Yumurta,et gibi besinlerde bulunan amino asitler bu hormonların salgılanmasını hızlandırırlar. Yada yatmadan önce yenilecek bir muz veya bir bardak süt uykuyu düzenlemeden sorumlu melatonin hormonunun salgısını hızlandırabilir, böylelikle sabaha daha zinde uyanılır.

Kilo problemi olmayanlar için mutluluk vermesi açısından bir parça çikolatada hiç fena olmaz, hem de çikolatada bulunan fenoller kalp krizini önlemeye yardımcı olurlar. Siyah çikolatanın kalorisi ve kolesterolü,sütlü çikolataya göre daha düşüktür.
Bağışıklık sisteminiz güçlü olmalı

Sonbaharda zindeliğin korunması için,öncelikle bağışıklık sisteminin güç kazanması lazım..Çünkü vücudumuz mevsim değişikliklerinde daha çok vitamin ve minerale ihtiyaç duyar.Bunun için sofralardan meyve ve sebzeyi eksik etmemelidir.Eğer beslenmeye yeterince zaman ayrılamıyor yada sağlıklı beslenilmediği düşünülüyorsa vitamin haplarından da yararlanılabilir.

Yapay olarak üretilen vitaminlerde aynı kimyasal maddeleri içerir, doğallarından farkı yoktur. Ancak yiyeceklerdeki vitaminler diğer besin ögeleri ile birlikte bulunduklarında vücutta daha etkin olarak kullanılırlar. Vitamin tabletlerinin diyete eklenmesi bir uzman tarafından yapılmalı rasgele ilaç kullanılmamalıdır.

Vücudumuz için gerekli olan bütün vitaminleri, sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni içinde alabiliriz.

Unutulmaması gereken bir nokta yiyecekler saflaştırıldığında (unun beyazlatılması gibi) vitamin değerleri de azalır. 4 temel besin grubu içinde vitaminleri değerlendirecek olursak;

Et, yumurta, kurubaklagiller, B Vitaminlerinden zengindirler.
Süt ve süt ürünleri, A Vitamini ve bazı B Vitaminlerinden zengindirler.
Sebze ve meyveler, A, C ve E vitaminlerinden zengindirler,
Tahıllar ise B Vitaminlerinden zengindirler.
C Vitamini :
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından çok önemlidir
C vitamin kaynakları:
100 gr kımızı biber 369 mg
100 gr kivi 35 mg
50 gr brokoli 43mg
100gr portakal 65mg

Güneş- kalsiyum- D vitamini


Özellikle kış aylarına girdiğimiz, güneş ışınlarının azaldığı şu günlerde her gün en az 10 dakika güneşe çıkmak, yeterli miktarda süt ürünleri almak, kemik ve diş sağlığı açısından çok önemlidir.

Kalsiyumu en kolay, süt ve yoğurt, peynir, dondurma gibi süt ürünlerinden alabiliriz. Deniz ürünleri, maden suyu. pekmez, susam, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, badem gibi kuru yemişler, kurutulmuş meyveler de kalsiyum açısından zengindirler.
Kalsiyumdan zengin besinler aynı zamanda inceliğin korunmasına da yardımcı olurlar. Vücudumuz,’ Kalsitrol ‘adı verilen ve eksikliği yağların depolanmasını kolaylaştıran bir hormon üretir. Kalsiyum da kalsitrol eksikliğini önler.

Kalsiyumun vücutta kullanılabilmesi, emilebilmesi için D vitamini gereklidir. Bunu kapı kilidi ve anahtar arasındaki ilişkiye benzetebiliriz. D vitamini kapıyı açan anahtardır. Kalsiyumun bağırsakları terk edip damarlara girişine izin verir. Derimizde
Bulunan D vitamini, güneş ışınları ile aktif hale geçer. Yeterince güneşe çıkmayanlarda
D vitamini eksikliği olur ve kalsiyum yeterince alınsa da emilemez. Güneş ışınının az olduğu

Ülkelerde süte D vitamini eklenmektedir

D vitamininden zengin yiyecekler ise, yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı. En önemlisi ise D vitamini sentezi için güneş ışınlarından uygun saatlerde yararlanmak gerekir.

Kalsiyum kaynakları:

1 bardak süt 275 mg
40 gr kaşar peyniri 366mg
100 gr sardalye konservesi 460mg
50 gr badem 120mg
150 gr yoğurt 190mg

SONBAHARDA SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN:

HERGÜN EN AZ HAFTADA BİR
Süt Balık
Peynir Kuru baklagiller
Yoğurt Yumurta
Domates,biber Bezelye
Bir avuç badem veya Üzüm
Ceviz,fındık Kırmızı lahana
Soyalı besinler Ispanak
Elma Muz ve diğer meyveler Kereviz
Kepekli ekmek Mısır
Yeşil yapraklı sebzeler Brokoli
Havuç Patlıcan
Soğan , sarımsak Karnıbahar
Limon Kuşkonmaz
Buğday filizi Pırasa
Patates Nar
Zeytin yağı Roka
Baharatlar Kivi
Yeşil çay Armut
Maydanoz Ebegümeci
Çavdar,yulaf mamulleri Enginar

(Bu öneriler herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar için geçerlidir)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbaharda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ferin BATMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ferin BATMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferin BATMAN Fotoğraf
Dyt.Ferin BATMAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi123 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ferin BATMAN'ın Yazıları
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sonbaharda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:03
Top