2007'den Bugüne 92,356 Tavsiye, 28,228 Uzman ve 19,984 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah!!! Annem ve Babam Boşanıyor
YAZI #1061 © Yazan Anıl SARAÇ KARABULUT | Yayın Mart 2011
Güzel ülkemizde problemli olarak adlandırılan gençlerin yaşantıları incelendiğinde, ailelerinde önemli problemlerin olduğu göze çarpmaktadır. Bu problemli gençlerin büyük çoğunlu ya anne babalarından şiddet görmekte, ya ilgisiz bir anne babaya sahiptirler ya da parçalanmış (anne babanın ayrı olması) olduğu dikkat çekmektedir.

Özellikle boşanmış aileler günümüzde hızla artmaktadır. Birbirlerini severek bir aile kurumu oluşturan, ancak daha sonra anlaşamayınca ayrılan yetişkinlerin kendi kararlarında en çok kendisinin fikri alınmayan çocuklardır. Bu nedenle hem evlenirken, hem de boşanırken “çocuk” konusu göz ardı edilmemelidir.

Boşanma çocukların kolayca anlayabilecekleri bir durum değildir. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse boşanmanın çocuğun beynindeki karmaşası da o kadar büyüktür.

Mutsuz, şiddetin olduğu yani artık evliliğin zarar gördüğü durumlarda boşanma kavramı karşımıza çıkmaktadır. Boşanma sonrası ise yeni bir durumla karşılaşılır; “boşanmadan çocuk en az nasıl etkilenir?”, “Boşanma kararı vermiş anne babalar çocuklarına nasıl yaklaşmalıdır?”
Boşanmış ailelerin çocuklarında okul başarısızlığı, iletişim proplemleri, kıskançlık, paylaşamama, keybetme korkusu gibi davranışların görülme oranı oldukça yüksektir.

Ancak şuda bir gerçektir mutsuz ortamda mutsuz olmak, mutsuz etmekte ayrı bir proplemdir. Bu nedenle boşanmak zorunlu hal almışsa şunlara çocuk psikolojisi adıan dikkat edilmeli.

• Boşanmanın nedenin çocuk olmadığı ona anlatılmalı. Çünkü boşanmalardan çocuklar genellikle kendilerini suçlamaktadırlar.

• Boşanma sonrasında bile hem annenin hem de babanın onu sevmeye devam edeceği vurgulanmalı ve gösterilmelidir.

• Çocuğa boşanmanın ne olduğu anne ve baba kötülenmeden anlatılmalıdır.

• Çocuk ayrılan eşlerin barış silahı veya savaş silahı yapılmamalıdır.

• Çocuk karşı taraftan öç almak için bir araç olarak kullanılmamalıdır.

• Ayrılmadan dolayı eşler kendilerini suçlu hissedebileceklerdir. Bundan dolayı çocuğun her isteğini yerine getirmeye çalışırlar. Buda çocukta şımarıklığın oluşmasına neden olabilir. Çocuk bunu bir silah olarak istediklerini yaptırmak için kullanabilir.

• Çocuğun yaptığı yaramazlıklar sonrası “seni annene gönderirim”, “seni babana gönderirim” gibi tehdit cümlelerinden kaçınılmalıdır.

• Çocuğun istenmeyen davranışları ayrılan eşe benzetilmemelidir. Bu davranışın aynı babana/annene benziyor gibi.

• Senin artık annen yok, senin artık baban yok gibi karşı tarafı suçlayıcı cümlelerden uzak durulmalı.

Unutulmamalıdır ki evlenme kararını verirken de, boşanma kararını verirken de çocuk ve çocuğa etkileri mutlaka göz önüne alınmalıdır
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Anıl SARAÇ KARABULUT Fotoğraf
Anıl SARAÇ KARABULUT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimcisi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Anıl SARAÇ KARABULUT'un Yazıları
► Eyvah!! Annem Babam Boşanıyor Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Annem ve Ben Yada Hayatın Anlamı Psk.Sinem MALKOÇ
► Aynadaki Sevgili Yansımam:Annem Psk.Serap SÖZEN
► Eyvah Boşanıyorum Psk.Nur GEZEK
► Eyvah Sınav Var... Psk.Mine AKTAŞ
► Eyvah Vajinismusum Psk.Dnş.Duygu AYHAN
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,984 uzman makalesi arasında 'Eyvah!!! Annem ve Babam Boşanıyor' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kekemeliğin Sebepleri Haziran 2011
◊ Diş Fırçalama Savaşı Haziran 2011
◊ Anne Babalar da İnsan Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:04
Top