2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karabuğday
YAZI #4103 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2018
Karabuğday popüler diyetler arasına girmeyi başarmış, artık kendini kanıtlamış bir tahıl. Protein oranı da oldukça yüksek. Hatta bu özelliği ile vejeteryan sporcular tarafından, kas kütlesini artırmak amaçlı sıklıkla tercih ediliyor. Aslında artık vejeteryan olsun olmasın hemen hemen tüm sporcular karabuğdayı beslenmelerine dahil eder oldu.

Peki karabuğday mucizevi bir besin mi ? Faydalarından bahsettikten sonra buna siz karar verin… Açlık duygusunu bastırmada büyük önem taşır, gluten içermediği için Çölyak hastaları tarafından kullanımı idealdir, kan şekeri kontrolünü sağlamada etkindir, bağırsak faaliyetlerinin düzenli çalışmasına yardımcıdır ve protein içeriği oldukça yüksek olan bitkisel bir protein kaynağıdır. Lisin ve arginin bakımından zengin olan aminoasit kompozisyonu sebebiyle karabuğday proteini yüksek biyolojik değere sahiptir. Karabuğday proteinlerinin biyolojik değeri %90’ın üzerindedir. Bu değer, örnek protein olarak kabul edilen anne sütü ile yumurta proteinlerinin sahip oldukları %100 biyolojik değerine çok yakındır ve bu yüzden karabuğday proteinleri hemen tüm diğer meyve-sebze ve tohumların proteinlerine göre besleyicilik açısından ve insan sağlığına yararlılığı bakımından daha kalitelidir. Karabuğday içerdiği yüksek düzeyde dirençli nişasta miktarı sayesinde glisemik indeksi düşük olup, kan şekerini kontrol altında tutmada sağlık açısından çok etkindir.

Ben bir diyetisyen olarak karabuğdayın çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sizler gibi aktif spor yapan kişilere, spor öncesi öğünlerinizde hem karbonhidrat ihtiyacını karşılamada hem de protein ihtiyacınızı karşılamada oldukça güzel bir alternatif olacağını düşünmekteyim.

Peki ne şekillerde tüketilebilir karabuğday? Karabuğday pilav olarak erkek sporcular tarafından antrenman öncesi öğünlerde etlerinin yanında tercih edebilir, bayan sporcular tarafından ise hem kilo kontrolünü sağlamak hem de antrenman için gerekli enerjiyi karşılamak için belirli ölçülerde haşlanıp salatalara eklenerek tüketilebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Makaleleri
► Karabuğday Dyt.Serpil TARMAN
► Karabuğday: Şifa Deposu Doğal Mucize Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Karabuğday' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:19
Top