2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sedef Hastalığında Beslenmenin Önemi
YAZI #4604 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
Genelde ergenlik sonrasında görülmeye başlanan ve orta yaşlara kadar süregelen ciddi bir deri rahatsızlığı olan Sedef hastalığı, ülkemizde de yaygın bir problemdir. Dirsek, diz, sırt, kafa derisi ve avuç içi gibi bölgelerde kaşıntı sonucu oluşan kırmızı lekeler en önemli belirtileridir. Tekrarlayıcı ve tüm vücudu sarma gibi etkileri de olduğundan hayat kalitesini olumsuz etkileyen özelliklere sahiptir.
Sedef hastalığı özellikle bazı gıdalar tüketildiğinde alevlenebilmekte ve bu nedenle de, kişiye göre değişmekle birlikte, bu gıdalardan uzak durulması önerilmektedir. Sedef Hastalığına maruz kalmış kişilerin bir uzman ile görüşmesi sonucunda kendisine özel bir diyet listesi çıkarılabilecektir. Bu konuda için İstanbul Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi ile görüşebilirsiniz.
Genel bir değerlendirme yapılacak olursa sedef hastalığı yaşayan kişiler beslenmeleri konusunda azami itina göstermelidirler. Bilim insanları, glutenli ürünlerin sedefi tetikleyebildiğini ifade etmişler ve glutensiz bir diyet önermişlerdir. İşlenmiş mandıra ürünleri olarak da adlandırılan yağlı süt ve süt ürünlerinden uzak durarak, az yağlı olanlarını tercih etmek de sedef hastalığının ortaya çıkmasını engelleyebilecektir.
Birçok faydası bulunan ve haftada en az bir kez yenmesi tüm uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen balık, sedef hastalığı için de tavsiye edilmektedir. Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri, antiinflamatuar özelliği ile sedefin ortaya çıkmasını engellemektedir.

Taze meyve, sebze, fındık ve tam tahıllı antioksidan açısından zengin ürünler de sedef rahatsızlığına karşı önerilen gıdalardandır. Bunların yanında A ve D vitamini açısından oldukça zengin olan domates, karpuz, havuç ve kavun gibi sebze ve meyveler ile doğru zamanlarda maruz kalınacak güneş, sedef için önerilen yöntemlerdendir.

Yapılan bilimsel araştırmaların gösterdiği sonuçlardan biri de yaklaşık 1000 kalorilik ve az yağlı ürünler kullanılarak yapılan diyetlerin, sedef şiddetini ve ortaya çıkma sıklığını azalttığı görülmüştür. Bazı sedef hastaları da kekik yağı ve süt deve dikeni gibi bazı bitkisel otlar sayesinde hem bağışıklıklarının güçlendiğini hem de sedef problemlerinin azaldığını ifade etmişlerdir.
Bazı gıda ürünleri sedef hastalığını daha da kötü hale getirebilecek sonuçlara neden olabilecektir.

Bu nedenle, kişiye özel öneriler için İstanbul Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu ile görüşebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Spor ve Beslenmenin Önemi Dyt.Özge ÖZCAN
► Okul Çağında Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Gebelikte ve Hamilelikte Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sedef Hastalığında Beslenmenin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:03
Top