2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Üyeleriniz Üzerindeki Etkinizi Artırın
YAZI #5113 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ekim 2018
Aile üyeleriniz üzerindeki etkinizi artırmak ister misiniz? Aile şirketleri üzerine kitap yazmakta olan yaratıcı eşim, dikkatimi Mogi Ailesi’nin çok eskilerden kalma kurallar dizisine çekerek, bana ilham vermiş oldu. Bu kurallar dizisinin taaa on yedinci yüzyılda oluşturulduğuna inanabiliyor musunuz?

Aile Şirketlerinin Sürdürülebilirliliğini Sağlayan Kurallar

Değişimin hızı başımızı döndürdüğünde hangi değerlerle hareket edeceğimiz konusunda kafamız karışabilir. Mogi ailesinin zamanın sınavından geçen iş ahlakı ve davranış kuralları belirsizlik dönemlerinde size rehberlik edebilir.

Eminim ki, Mogi ailesi de tüm normal aileler gibi bazı ciddi zorluklarla karşılaşmıştır. Onları diğer birçok aileden ayıran, sürdürülebilirlik başarısı göstererek bugün sizin de tanıyor olabileceğiniz, ünlü Kikkoman şirketini devam ettirebilmiş olmaları.

Sıradışı Bir Etki Sahibi Olma Yöntemi
Dünyada görmek istediğiniz değişimin bir parçası olmak uzun zamandır yaptığım paylaşımların konusunu oluşturuyor. Bu önemli bir mesele. Aile üyeleriniz üzerindeki etkinizi artırmanın yolu, onları değiştirmeye çalışmak yerine onlarda görmek istediğiniz değişikliği kendi hayatınızda uygulamaya odaklanmanızdan geçer.

Mogi Aile Yönetim Kuralları
Bu kurallar dizisi, ticari bakış açısıyla yazılmış olmasına rağmen son derece insani. Başlangıçta ticaretin amacı insanlara hizmet etmekti. Günümüzde ise birçok işletme sadece para kazanmaya odaklanıyor. Bu arada hem dünya hem de toplum zarar görüyor. İşte Yazaburo Mogi’nin 1994 yılında Lozan’da düzenlenen Aile Şirketleri Ağı Beşinci Yıllık Konferansı’nda açıkladığı Mogi Ailesi’nin Yönetim Kuralları:

Madde 1 Bütün aile üyeleri huzur ister. Hiç kavga etmeyin ve her zaman birbirinize saygı gösterin.

Madde 2 Erdemin kaynağı Tanrı ve Buda sevgisidir. İnancı korumak kişiyi huzur dolu bir zihne sahip olmaya yöneltir.

Madde 3 Tüm aile üyelerine karşı nazik olmalı. Lider nazik olmazsa diğerleri onu izlemez. Günah nazik olmamanın sonucunda ortaya çıkar. Aile kendini nezaketle idare etmelidir. Böylece huzur onları bulur.

Madde 4 Erdem neden, zenginlik sonuçtur. Neden ve sonuç konusunda asla hata yapmayın. İnsanları zengin olup olmamaları ile asla yargılamayın.

Madde 5 Sıkı bir disiplin uygulayın. Çalışkanlık talep edin. Genç-yaşlı lider-çalışan arasındaki düzeni koruyun.

Madde 6 Ticaret insanlara bağlıdır. Ön yargılarınızı kullanarak atamalar ya da işten çıkarmalar yapmayın. Doğru insanı doğru yere koyun. İnsanları yapmaktan keyif aldıkları işlere yöneltmek onlara huzur verir.

Madde 7 Çocuklarımızın eğitimini sağlamak ulusumuza karşı sorumluluğumuzdur. Bedenlerini ve zihinlerini ahlak değerleriyle ve beden eğitimi ile güçlendirin.

Madde 8 Tüm canlılara sevgi ile yaklaşın. Sevgi tüm insanların esasıdır ve hayatı yaşanılır kılan bir kaynaktır.

Madde 9 Alçak gönüllülüğünüzü ve çalışkanlığınızı koruyun. Böylece bu özellikler sonraki kuşaklara da geçecektir. Bunu için her türlü çabayı gösterin.

Madde 10 Gerçek kazanç emeğin terinden gelir. Spekülasyon izlenecek en iyi yol değildir. Başkalarının zayıflıklarından yararlanarak iş yapmayın.

Madde 11 Rekabet ilerlemek için önemli bir etkendir ancak aşırılıktan ya da makul olmayan rekabetten kaçının.

Madde 12 Başarı ve başarısızlık konusunda açık, ödül ve cezada adil olun. Akılcı tavsiyeleri ödüllendirmekte başarısız olmayın ve hataların cezasız bırakılmasına izin vermeyin.

Madde 13 Yeni bir işe başlayacağınız zaman aile üyelerinize danışın. Asla yalnız başınıza bir şey yapmaya çalışmayın. Ailenizin sağladığı her türlü yararı her zaman takdir edin.

Madde 14 Dikkatsiz bir şekilde borca düşmeyin. Düşünmeden sorumluluk almayın. Faizle para vermeyin çünkü siz banka değilsiniz.

Madde 15 Gelirlerinizden elde ettiğiniz parayı tasarruf edin ve mümkün olduğunca topluma verin. Hiçbir zaman ödül beklemeyin ve kendinizi yükseklerde görmeyin.

Madde 16 Önemli konularda kendi başınıza karar vermeyin. Karar vermeden önce her zaman bu konuyla ilgili olan insanlara danışın. Böylece çalışanlar işlerine karşı olumlu bir tutum geliştirebilirler.

Gezegen İçin Davranış Kuralları
Bilgeliğin milliyeti yoktur. Asya, Amerika, Avustralya Yunanistan ve Anadolu’da yaşamış olan atalarımız bilgelik konusunda benzer sözler sarf etmişlerdir.

Aile üyeleriniz üzerindeki etkinizi önemsemek iyi bir başlangıç. Gezegenimiz de tıpkı ailelerimiz gibi birlik olmamıza ve sorumluluğumuzu üstlenmemize ihtiyaç duyuyor. Biz soluduğumuz ve bilmeden kirlettiğimiz havayız. Biz içtiğimiz ve dikkatsizce kullandığımız suyuz. Biz keserek, yakarak yok ettiğimiz, ve yerlerine o kadar da hayati önemi olmayan yapıları inşa ettiğimiz ağaçlarız.

Birlik olmak ve sorumluluklarımızı üstlenmemiz gerektiğine uyanmak her gün yaptığımız seçimlerde daha bilinçli olmamız anlamına geliyor. Mutfaklarımızdaki organik atıkları kompost yaparak toprağa geri vermek; ayakkabılarımızı ve giysilerimizi daha uzun süre kullanmak, alış verişimizi yaparken süpermarketler ve paketli gıdalar yerine açık pazarlara gidip kendi çantamızı kullanmak ve daha birçok anlama geliyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Kanserin Aile Üzerindeki Etkileri Psk.Dnş.Şerife AKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile Üyeleriniz Üzerindeki Etkinizi Artırın' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:43
Top