2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?
YAZI #6408 © Yazan Uzm.Dyt.Melis IŞIK | Yayın Mart 2020
Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

İnsan vücudunun kış şartlarına uyum sağlayan yapısı, baharın gelmesiyle ve havaların ısınmasıyla birlikte yeni bir uyum sürecine girer. Kışın, vücudun ısı kaybını engelleyen bir savunma biçimi olan deri ve altındaki damarların hacmen küçüldüğü ve büzüldüğü tespit edilmiştir. Bu sırada damarlar daraldığı için tüm kan beyin, kalp, böbrekler ve diğer organlarda yoğunlaşır. Havaların ısınmasıyla beraber damarlar genleşecek ve organlarda yoğunlaşan kan kütleleri bütün vücuda eşit olarak dağılabilecektir.
Metabolizmada ve hormonlar üzerinde değişimlere neden olan mevsim geçişleri, kişilerde zihinsel ve bedensel farklılıklara yol açabilmektedir. Bahar aylarında sıklıkla; alerjik reaksiyonlar, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma, solunum yolu hastalıkları ve mide rahatsızlıkları (Özellikle gastrit, mide ve on iki parmak bağırsağı gibi) artış göstermektedir. Kış aylarında hastalıklara karşı savunma halinde olan bedenimizde baharın gelmesiyle beraber bağışıklık sistemimizde bir rahatlama olur. Bu süreçte ek destek almak ve yeterli-dengeli beslenmek çok önemlidir.
Bahar ayları bazı kişilerde canlanma hissi verirken, bazılarında ise halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uykuya eğilim, mutsuzluk, dikkat dağılımı ve sindirim sorunları gibi sıkıntılara neden olabilmektedir.
Baharda artan mide hastalıklarının ve bahar yorgunluğunun önlenmesinde nelere dikkat edilmeli?
• Sindirimi kolay olan besinler tercih edilmeli,
• Öğün sayısı arttırılmalı, 2,5-3 saat arayla tüketilmeli, uzun süre aç kalınmamalı ve yavaş tüketilmeli,
• Sebze ve meyveler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayan, artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir besin grubu olduğu için mutlaka beslenmede yer verilmeli,
• B kompleks vitaminleri, karbonhidrat metabolizması, enerji üretimi ve vücuttaki diğer metabolik reaksiyonlarda, zihinsel yorgunluk ve streste, bağışıklık sistemini güçlendirmede, anemide, büyümede, sinir sistemi, kalp ve cilt sağlığında oldukça önemli bir gruptur. Özellikle B 12 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek kan hücresi üretimini artırır. C vitamini, böbreküstü bezini destekler, bağışıklığı güçlendirir.
• Geç saatte yemek yemekten kaçınılmalı, ağır ve yağlı yemek yememeye özen gösterilmeli,
• Kahve, çay, soğuk meşrubatlar gibi kafeinli içecekler azaltılmalı,
• Ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerin (hamur işleri, şerbetli tatlılar, pilav, makarna ve ekmek, kızartma, kavurma vb.) tüketimi uyku ve yorgunluk halini artıracağından ve mide rahatsızlıklarını arttıracağından ölçülü tüketilmelidir. Bunların yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar, haşlama, fırın, ızgara tarzı besinler tercih edilmeli,
• Baharatlı, asitli, acılı besinlerden ve salamura gibi mideyi rahatsız edecek besinlerden uzak durulmalı,
• Besinleri çok sıcak veya soğuk olarak tüketmek mideyi rahatsız edeceğinden besinlerin tüketim sıcaklığına dikkat edilmeli,
• Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketilmeli,
• Aşırı tuz tüketimi vücutta ödeme neden olacağından fazla tuz tüketiminden kaçınılmalı,
• Fiziksel aktivite metabolizmayı hızlandırır ve ödemin atılmasına yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak haftada 3-4 gün 45 dakika süre ile tempolu yürüyüşler yapılmalı,
• Alkol ve sigara kullanılıyorsa mümkün olduğunca azaltılmalı,
• Düzenli olarak, her gün sekiz saat uyumaya çalışılmalı.

Sağlıklı ve formda günler :)
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melis IŞIK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Melis IŞIK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Melis IŞIK'ın Yazıları
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
► Karantinada Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeni Yıl ve Beslenme Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:42
Top