2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hissettiğimiz Tek Duygu Öfke Değildir…
YAZI #7235 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Kasım 2021
Duygularınızı hangi sıklıkla ifade ediyorsunuz? Duygularınızı tanıyor musunuz? Duygularınızı ifade etmenin sizi güçsüz göstereceğini mi düşünüyoruz? İfade edebildiğiniz tek duygu öfke mi? Duygularınızı ifade edememek sizde anksiyete ve kaygı yaratıyor mu? Duygularınızı daha kolay ifade edebilmek ister miydiniz?

Duyguları ifade etmek ne hissettiğini tanımlamak ve dışa vurmak anlamına geliyor. Hissettiğiniz duygu ne olursa olsun hem sözlü hem de sözsüz anlatabilme becerisi de diyebiliriz. Ne yazık ki toplumumuzda duygularını ifade edebilen oldukça nadir insanla karşılaşıyoruz. Çünkü bizim kültürümüz “Erkekler ağlamaz, kadın dediğin çok konuşmaz” gibi cümlelerle bize kendimizle aramıza bir duvar örmeyi öğretti.

Peki, duygularını ifade etme olanağı tanınmayan kadın ve erkek, ne kadar mutlu? Ne kadar kaygılı? Toplumumuz bu durumdan ne kadar etkileniyor? Şöyle söyleyebilirim ki, Türkiye anksiyete ve depresyonda Avrupa’da birinci oldu. Özellikle de erkeklerin bu durumdan daha çok etkilendiğini düşünüyorum. Çünkü erkeklerin duygusunu ifade etmelerine asla imkân tanınmadı. Üzüntü gibi bir duygunun ifadesini çocuk rol model olan babasında da hiç göremedi. Babasının, duygu ifade etme şeklini öğrenmeye çalıştı. Görebildiği tek duygu ise “öfke”ydi.

Sanıldığının aksine duyguları ifade etmemek ne yazık ki onları yaşamamak anlamına gelmiyor. Hatta çoğu zaman o duyguları yaşayıp bastırmak ya da maskelemek anlamına geliyor. Duygular ifade edilmediğinde kaygı ve öfke yönetimi sorunlarına yol açabiliyor. Size bu içinizdeki öfke duygusunu hafifletmek için birkaç ipucu vermeme ne dersiniz?

İşte birkaç ipucu:

• Duygu ifade etmenin ilk adımı duyguları tanımaya başlamaktır. Örneğin olumsuz bir durum yaşandığında bedeninizden izleyebilirsiniz. Kaygı duyduğunuzda midenizde bir kasılma hissederken, öfkelendiğinizde yüzünüzde bir sıcaklık, üzüntü duyduğunuzda ise boğazınızda bir düğüm hissedebilirsiniz.

• Öfke yaşadığınızda kendinize sorun! Yaşadığım diğer duygular ne olabilir? Üzgün ya da korkuyor da olabilir miyim?

• Hissettiğiniz duyguları isim vermeye çalışın. Şu an hissettiğim duygular neler? Bunları yazabileceğiniz bir defter de faydalı olacaktır.

• Duyguları tanımlamanın ve ifade etmenin öğrenilebilir bir beceri olduğunu unutmayın. Tıpkı bisiklete binmek gibi… İhtiyacınız olan şey sürekli pratik yapmak…

• Güvendiğiniz ve kendinize yakın hissettiğiniz kişilere hassas yönlerinizi açabilirsiniz. Bir risk alın ve onlarla duygularınızı paylaşın. Yakınlarınızla özellikle de partnerinizle duygularınızı ifade ederek bağ kurmak sizi rahatlatabilir.

Uzman Psikolog Damla KANKAYA

Psikolog Sude Ceylin BARS


Kaynakça:

Can Şişman - Senim Tanay Karakuş, “Koronavirüs etkisi! Türkiye anksiyete ve depresyonda Avrupa birincisi oldu” Milliyet Gazatesi ( 31.10.2021)
Erişim adresi: https://www.milliyet.com.tr/gundem/koronavirus-etkisi-turkiye-anksiyete-ve-depresyonda-avrupa-birincisi-oldu-6630951


Yaprak Çetinkaya ( 2015), Duygularını tanı ifade et kazan.
Erişim adresi: https://psikolojistanbul.com/2015/01/26/duygularini-tani-ifade-et-kazan/
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Erkeklerin Duygu Maskesi: Öfke Psk.Ebru ÖZKURT TOPÇU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hissettiğimiz Tek Duygu Öfke Değildir…' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:07
Top