2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Destek Ne İçin Alınır?
YAZI #7810 © Yazan Psk.Ezgi SÖNMEZ | Yayın Şubat 2024
PSİKOLOJİK DESTEK NE İÇİN ALINIR?
Her bireyin yaşam biçimi, bireysel ihtiyaçları, taşımakta olduğu riskler, zorluklar, düşünsel ve duygusal yapısı, kaynakları ve koşulları kendine has ve özeldir. Aynı şekilde psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilen durumlar, beklentiler ve desteği alma biçimleri de bireyseldir.
Kişilik gelişimimizde etkisi olan çocukluk çağı yaşantılarımız; yetişkin hayatımızdaki duygusal hassasiyetlerimiz, olaylar ve durumlar karşısında otomatik veya düşünerek verdiğimiz tepkiler, psikolojik hastalıklara olan eğilimimiz, karşı cinsle ilişkilenme biçimimiz, zor duygularla başa çıkma gücümüz, ebeveynlik tarzımız ve bize dair daha pek çok şeyi etkiler.
Maruz kaldığımız travmalar hem güçlü, hem de zayıf yanlarımızı şekillendirmede etkilidir.
Bugünkü hayatımızda karşı karşıya kaldığımız ekonomik/sosyal/fiziksel zorluklar, risk ve tehditler bir yanda, sağlıklı ve keyifli yaşam sürmemize yardımcı olan içsel ve dışsal kaynaklarımız, sevdiklerimiz ve bizi besleyen aktiviteler diğer yanda.
Geleceğimize dair belirsizliklerimiz, kendimize olan güvenimiz, inançlarımız ve kabullerimiz…
Farkında olduğumuz duygularımız… Altlarında, daha derinlerde yatan, farkında olmadıklarımız… Algımız, bilişimiz, belleğimiz…
İnsan psikolojisi, beynimiz öyle derin ve karmaşık ki. Aslında üstünde çalışacak çok konu var.
Klinik tanısı konabilen anksiyete, depresyon gibi duygu durum bozukluklarında ilk akla gelen şey psikolojik yardım almak elbette. Ancak desteğe başvurmak için illa ki “hasta” olmamız da gerekmiyor. Bazısı için zor duyguları yönetmek, bazısı için bir kararsızlığı çözüme kavuşturmak olabilir psikoloğa başvurma nedeni. Sorun çözme odaklı olabildiği gibi, onarıcı, güçlendirici ve önleyici de olabilir. Danışan performansını geliştirmeyi, ilişkilerini güçlendirmeyi, kendini ve çevreyi daha iyi anlayabilmeyi hedefleyebilir.
Psikolojik Destek almak, psikoterapi yöntemleriyle bir ruh sağlığı profesyonelinin eşliğinde içsel bir yolculuğa çıkmaktır. Danışan koltuğuna oturmak, olduğun gibi kabul gördüğün, yargılanmadığın, “kendin” olabildiğin güvenli bir alanda olmaktır. Ve her danışanı o koltuğa götüren şey, kendine özgüdür.


Psk. Ezgi Sönmez
www.psikologezgisonmez.com.tr
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Ezgi SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi SÖNMEZ'in Makaleleri
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► İnfertilite ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► Psikolojik Destek Nedir ? Psk.Bahattin GÖKTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Destek Ne İçin Alınır?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Nedir? Ocak 2024
► Bağlanma Kuramı Ocak 2024
► Kaçan Kovalanır mı? Ocak 2024
► Atılgan İletişim Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:02
Top