2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Nedir?
MAKALE #23097 © Yazan Psk.Ezgi SÖNMEZ | Yayın Ocak 2024 | 316 Okuyucu
EMDR NEDİR?
EMDR, “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” Terapisi’nin İngilizce ifadesi olan “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”in kısaltmasıdır. EMDR terapisinin beyni aktive etmesi ile travmatik anılar ve diğer olumsuz yaşam deneyimleri adaptif bir çözüme ulaşır. Bugünkü tetikleyicilere karşı duyarsızlaştırma gerçekleşir, gelecek ile ilgili kaygı uyandırıcı durumların olumsuz duygusal yükü düşer ve başa çıkma becerileri güçlendirilir. EMDR ile geçmişe, bugüne ve geleceğe yönelik çalışılabilir. Başarılı uygulamaların sonucunda danışan stabilize olur, duygusal stres hafifler, olumsuz inançlar yeniden formüle edilir ve tetiklenmelerin önüne geçilir.

ADAPTİF İŞLEME MODELİ (AIM)
EMDR terapisi, temelini Adaptif İşleme Modeli (AIM)’nden alır. AIM, insan beyninin normal çalışabildiğinde yaşam deneyimi sırasında karşılaştığı her yeni bilgiyi işlevsel ve adaptif şekilde işleyen fizyolojisi olduğunu ifade eder. Beynin sağ ve sol yarı küresi normal durumlarda birlikte ve uyumlu çalışır. Beyinde oluşan anı ağları, birbiriyle ilişkili bilgi, anı, imge, ses vb materyali bütünleştirir. Yaşam deneyimi devam ettikçe, yeni bilgiler ilişkili anı ağlarına eklenir. Öğrenme, bu şekilde gerçekleşir ve bu öğrenme, bireyin yaşamsal becerilerindendir.
Ancak travmatik durumlarda, aynı anda panik, korku, üzüntü, telaş, acı vb pek çok duyguyu ve travmatik durumdan kaçma, savaşma, donma, başa çıkma yollarını değerlendirmek zorunda olacağı için; beynin adaptif çalışması mümkün olmaz. Sağ ve sol yarım küre birlikte çalışamaz. Travmatik olaya dair tüm duyuların aldığı koku, ses, beden duyumu, görüntü gibi bilgiler olduğu gibi beyinde depolanır ve travmayı tetikleyen bir durum veya olay ile karşılaşıldığında bireyin travmatik olay sırasındaki duyularla birlikte sanki o anı yeniden deneyimliyormuş gibi hissetmesi mümkündür. Bir olayı travma yapan şey, beyin tarafından işlevsel biçimde işlenememiş olmasıdır.
EMDR terapisinde anı ağlarındaki veriler biliş düzeyine çıkar, bireyin yeniden işlemesi mümkün hale gelir. Çift yönlü uyarım ile beynin duygusal olarak rahatsız edici olay veya durumu yeniden işlemesi ve duyarsızlaşması sağlanır.

ÇİFT YÖNLÜ UYARIM NEDİR?
EMDR uygulaması sırasında danışan duygusal olarak rahatsızlık veren durum ve olayları zihninde canlandırırken sağ ve sol beynini sırayla aktive eden dış uyarıcıya odaklanır. Beynin sağ ve sol yarı kürelerinin sırayla uyarılmasına “çift yönlü uyarım” denir.
Danışan EMDR tekniğine uygun olarak belirli bir hız ve zaman aralığında sağa ve sola hareket eden görüntüyü veya terapistin elini izleyebilir, kendi dizlerine veya omuzlarına terapistin yönergeleriyle dokunabilir, ayaklarını sırayla yere vurabilir veya kulaklıkla terapistin kontrolünde verilen sesi dinleyebilir. Bu şekilde sağ ve sol beynin uyarımı, danışana rahatsızlık veren olay/durum/düşünce/duygu ile beraber gerçekleşir. Bu durum hem danışanın tetikleyiciye duyarsızlaşmasına hem de tetikleyicinin getirdiği duygusal değeri yeniden işlemesine destek olarak iyileştirici etki sağlar.

EMDR TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA ETKİLİDİR?
EMDR Terapisinin travmalar, travma sonrası stres bozukluğu, akut stres bozukluğu, depresyon, anksiyete, panik bozukluğu, yeme bozukluğu gibi klinik tanısı olan pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde olumlu etkisinin görüldüğüne dair pek çok araştırma mevcuttur. Ayrıca özgüven, öz-yeterlilik, sınav kaygısı, performans kaygısı, iletişim ve ilişki problemleri konularında da etkisi görülmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ezgi SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ezgi SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Ezgi SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi SÖNMEZ'in Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Emdr Nedir? Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Gülsen MURAT TAŞYÜREK
► Emdr Nedir Psk.Zeynep KAYA
► Emdr Nedir? Psk.Sündüz ATAY
► Emdr Nedir? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Emdr Nedir? Psk.Belma ZİREKOĞLU
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Kuramı Ocak 2024
► Kaçan Kovalanır mı? Ocak 2024
► Atılgan İletişim Ekim 2019
◊ YENİ23 Nisan ve Barış Üzerine Nisan 2024
◊ Psikoloğun Bir Günü Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:24
Top