2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir İnsanın Felç Geçiriyor Olduğu Nasıl Anlaşılır? Felçten Nasıl Korunulur
MAKALE #10397 © Yazan Fzt.Ahmet DOĞAN | Yayın Şubat 2013 | 21,206 Okuyucu
Felç beyinde bir damarın tıkanması veya kanaması sonucu oluşuyor ise aniden hastanın yürüyememesine konuşamamasına ve yutkunamamasına sebeb olabileceği gibi bazanda yavaş yavaş gelişebilir.Sanki hasta normal gibidir ama bir durgunluk ve halsizlik hissederekte yavaş seyreden felç oluşturabilir.

Yavaş seyreden bir felç olup olmadığını anlamanın 4 bilinen yöntemi vardır.Bunlar 1-gülümsemesini söyleyin 2-basit bir cümle kurmasını söyleyin 3-iki kolunu kaldırmasını söyleyin 4-dilini çıkartmasını söyleyin

Eğer hasta bunlardan bir tanesini dahi yapamıyorsa felç geçiriyor olabilir.Acilen bir hastanenin acil Servisi'ne ulaştırılmalıdır.

Bizim ülkemizde felçlerin en çok sebebi yüksek tansiyon ve diyabet hastalığıdır.Her iki hastalıkta damarların çeperlerine zarar vermekte ve damar yapısını bozmaktadır.Yine her iki hastalıktada damar yapısıyla beraber kanın yapısıda bozulmaktadır.Akışkanlığı azalmakta pıhtı oluşabilecek şekile gelmektedir.

Yüksek tansiyon uzun süreli devam ediyorsa ve hastada damar yapısında bozulmalar olmuşsa beyinde anevrizma ismi verilen damar boloncukları oluşturmaktadır.Beyin kanamaları genellikle bu boloncuklardan oluşmaktadır.Yüksek tansiyon beyinde anevrizma olmadanda değişik şekillerde kanama yapabilir.

Yada yine şeker yüksekliği ve tansiyon yüksekliğine bağlı olarak kanın akışkanlığı bozulmakta ve vücudun herhangi bir yerinde oluşan pıhtı parçası beyne ulaşmakta ve herhangibir beyin damarını tıkamaktadır.

Her iki durumdada hızlı belirti veren yada yavaş seyreden felç gelişebilir.
Kişinin felç geçiriyor olabileceği yönünde bir kanaate varıldığı zaman yapılması gereken onu en yakın hastanenin acil Servisi'ne ulaştırmaktır.

Hastalıklardan korunmak,hastalığın sebeblerini bilmekle mümkündür.Felçten korunmanın yolu'da ona sebeb olan tansiyon yüksekliği,şeker yüksekliği,kolesterol yüksekliği,kan akışkanlığının azalması gibi durumlara karşı tedbir almamızdan geçer.
Tansiyon yüksekliğiyle mücadelenin ilk ve en önemli şartı TUZ zehirini hayatımızdan çıkartmamızdır.Yediğimiz her şeye tuz yönünden dikkat etmeliyiz.içinde tuz bulunan hiçbirşeyi yememeliyiz.Tuzu tamamen hayatımızdan çıkartmamıza rağmen tansiyon düşmüyorsa hekiminizin size önereceği tansiyon ilaçlarından veya önereceği başka yöntemlerden yararlanılmalıdır.

Şeker yüksekliğide perhizle düzelebilen bir problemdir.özellikle fabrikalarda yapılmış şekerleri ve tatlıları hiç yememeliyiz.şeker ihtiyacımızı taze meyvelerden ve kuru meyvelerden karşılamalıyız.Reçellerden ve tatlılardan uzak durmalıyız.Bal ve pekmez tüketmekte şekeri yükseltir onlarıda yememeliyiz.Diyabetik reçeller içindeki tatlandırıcıların başka hastalıklara sebeb olmasından dolayı tüketilmemelidir.şekersiz kola yine içindeki tatlandırıcılar dolayısıyla içilmemelidir.

Kolesterol ve trigliserit yüksekliğinin sebebleri en başta kalitesiz yağların tüketilmesidir.Zeytin yağı tüketilmesi en iyi sonuçları doğuracaktır.Özellikle tüketilmemesi gereken margarin ve margarin katılarak üretilen tereyağlardır.
Kolesterol ve trigliseritin diğer sebebi hareketsiz yaşamdır.hayatınıza hareket katarak bu sorunları azaltabilirsiniz.

Stres ve uykusuzluk tüm hastalıkların dostudur.Bu konudada dikkatli olmalıyız.
Hava kirliliği sağlığımızı bozan önemli bir düşmandır buna dikkat etmeliyiz.Havası temiz şehir ve köyleri tercih etmeliyiz.Trafikte fazla zaman geçirmemenin yollarını bulmalıyız.En çok zehirli gazı karayollarında eksoz gazlarından soluduğumuzu unutmamalıyız.Evimizin karayollarına ve otobanlara çok yakın olmaması tercih edilmelidir.

Mümkün olduğu ölçüde organik besinler tüketmeliyiz.İşlenmiş ve hazır gıdaları yememeliyiz.içine gıda koruyucu maddeler konularak aylarca raf ömrü verilen bisküviler çikolatalar yoğurtlar ve gofretler çok sağlıklı değildir.Bunlar yerine kabuklu kuruyemişler ve kurutulmuş meyveler yenmelidir.

Güneş ve hava sağlık için çok önemlidir.Güneş alan havası güzel yerlerde ve evlerde yaşamak sağlığımıza olumlu etki yapar.

Sağlığına dikkat eden güzel ülkemin insanlarına saygılarımla.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir İnsanın Felç Geçiriyor Olduğu Nasıl Anlaşılır? Felçten Nasıl Korunulur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Ahmet DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Ahmet DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet DOĞAN Fotoğraf
Fzt.Ahmet DOĞAN
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Ahmet DOĞAN'ın Makaleleri
► En İyi Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır? Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Estetikli Burun Nasıl Anlaşılır? Op.Dr.Mustafa KARACA
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bir İnsanın Felç Geçiriyor Olduğu Nasıl Anlaşılır? Felçten Nasıl Korunulur' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:27
Top