2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İntiharın Önlenmesi
MAKALE #10531 © Yazan Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN | Yayın Mart 2013 | 4,804 Okuyucu
Önleme

Halk Sağlığından ruh sağlığı alanına uyarlanan önleme ile, insanın mutsuzluğunun ve çektiği acıların önlenmesi anlaşılmalıdır. Önleme sosyo-politik yönü ağır basan bir olaydır çünkü konu, toplumsal önceliklerin nasıl kullanılacağı ile yakından ilintilidir. Konunun felsefi yönleri ağırdır çünkü olay tamamen, nasıl bir yaşam istendiği ve bunun toplumsal düzenlemesinin nasıl olacağı ile ilgilidir(Eskin,2003).

Tarihsel süreç içerisinde, önleme göz ardı edilerek ruh sağlığı alanında tedavi yaklaşımları ön plana çıkmıştır. Ruh sağlığı alanında baskın olan görüş ciddi ruhsal sorun yaşayan hastalara ulaşmaktır. Bu aslında buzdağının görünen yüzünün bile çok küçük bir kısmıdır(Weich,1997). Kuşkusuz bunun hem sosyopolitik hem de ekonomik nedenleri vardır. Heller’e göre bu süreç içerinde ruh sağlığı uzmanları önlemeyi unutup sadece tedavi üzerinde yoğunlaşmayla kendi kendilerine bir tuzak kurmuşlardır. Çünkü tedavi söylemi sanki toplumsal sorunların çözümlenmekte olduğu izlenimini yaratmıştır. Oysa ki artan tedavi etkinliği yeni ruhsal sorunların ortaya çıkmayacağı anlamına gelmemektedir(Eskin,2003). Yani ruh sağlığı sorunu olan birinin tedavisiyle, yeni ruh sağlığı sorunlarının ortaya çıkması önlenememektedir(Walker&Towsend,1998).


Halk sağlığı alanından alınarak ruh sağlığı alanına uyarlanan önleme yaklaşımı temel olarak üç düzeyde ele alınmaktadır.

a.) Birincil Önleme: Ruh sağlığı sorunları ortaya çıkmadan gerekli önleyici tedbirleri alarak hastalığın gelişmesini önlemek.(Walker&Towsend,1998). Cowen’e göre Birincil önleme iki, temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar:
· Ruh sağlığı sorunlarının gelişmesini önlemek için tasarlanan önleyici müdahaleler.
· Psikolojik hastalıklara karşı bireyin direnç ve mutluluklarını arttırıcı önlem veya müdahalelerdir.
Bu düzeydeki önleme çalışmaları, henüz hasta olmayan sağlıklı kimselere yöneliktir. Gerçek anlamda önleme birincil önlemedir. Bu araştırmada da birincil önleme esas alınacaktır.
b.) İkincil Önleme: Şiddeti düşük düzeyde olan ruhsal sorunların kronikleşmesini ve zarar verici hale gelmesini önlemeyi hedeflemektedir. Bilinen bir hastalığın etkinlik süresi kısaltılarak olumsuz sonuçları azaltılmak istenmektedir.
c.) Üçüncül Önleme: Ciddi ruhsal rahatsızlıklardan kalan etkileri ve olumsuz sonuçlarını azaltma amacı güdülmektedir. Bu önleme düzeyi ciddi hastalıkları olan kişileri hedef almaktadır.

İntiharı Önleme

İntihar Latince’de “insanın kendini öldürmesi” anlamına gelen “sui” yani “ben” ve “cedere” yani öldürmek kıymak anlamına gelen iki kelimenin birleşmesinin sonucu “suicedere” den İngilizce’ye suicide şeklinde geçmiştir. İntihar Türkçe'ye Arapça’dan geçmiştir. Arapça göğüs, göğse vurma, boğazından asılma, deveyi boğazlama, gırtlağı bıçakla kesme anlamlarına gelen “nahr” kökünden türetilen intihar dilimize böyle yerleşmiştir. Türk Dil Kurumu intihar yerine “özkıyım” veya “özekıyımı” önermektedir. (Eskin,2003).

İntihar olgusu, psikiyatrik hastalarda görülen ölümlerin başta gelen nedenidir. İntiharın bilimsel yönden incelenmesi oldukça güçtür. Her şeyden önce intihar etmiş kişiler artık yaşamadıklarından duygusal dünyalarını inceleme imkanı ortadan kalkmıştır (Geçtan, 1999).

İntihar için en büyük risk grubunu depresyonda olan bireyler oluşturmaktadır. İntiharların % 80’ninin depresif kişilerden oluştuğu tahmin edilmektedir (Rosenhan & Seligman, 1995). Depresyon dışında intihar girişiminde bulunan kişilerin en önemli gerekçeleri arasında; yalnızlık, hastalık, evlilik sorunları, parasal ya da işle ilgili zorluklar yer almaktadır(Atkinson,1996).

İntihar’ın sadece tedavi yaklaşımı ile ele alınması yetersizdir. İntihar sorunu olan kimselerin farmakoterapi ve psikososyal yaklaşımlarla tedavi edilmeleri intiharın önleneceği anlamına gelmez. Önlemeyi ele alan Bloom(1979) ‘sadece kurbanların tedavi edilmesiyle hiçbir hastalığın önlenemediğini ‘ belirtmektedir. O halde trajik bir olay olan intiharın önlenmesi isteniyorsa tedavinin ilerisine geçilmelidir(Eskin,2003).

İntihar gibi karmaşık nedenli bir olayın önlenmesi konunun sistematik bir şekilde ele alınmasını gerektirir. Bu konu halk sağlıyı yaklaşımının intihara uygulanması ile incelenebilir. Bunlar:
· Öncelikle sorunun ne olduğuna yanıt bulunmalıdır.
· Sorunun neden veya nedenleri belirlenmelidir.
· Sorunların ortaya çıkışını önlemek veya azaltmak için gerekli müdahalelerin yapılması.
· Sorunu önlemede başarılı olan stratejinin daha geniş kesimler üzerinde uygulanması.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İntiharın Önlenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kamil ERTEKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN
Denizli
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN'in Yazıları
► Tükenmişlik Sendromu ve Önlenmesi Psk.Kamil ERTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İntiharın Önlenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ekim 2014
► Psikolojik Stress Eylül 2014
► Dissosiyatif Bozukluklar Mayıs 2014
► Zeka Nedir? Nisan 2014
◊ Heyecan ve Uyarılma Ağustos 2014
◊ Kişilik Bozuklukları Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:44
Top