2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısıyla Başedebilmek İçin 4 Etkili Yol
MAKALE #1154 © Yazan Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA | Yayın Haziran 2008 | 7,119 Okuyucu
Sınavda kaygıyı azaltıp Başarıyı arttıran 4 yöntem

Başarılı olmak için elbette bilgiye ve çalışmaya ihtiyaç vardır.Mucit Edison Dahiliğin %99 alınteridir demişti. başarının bir pencerise çalışmak ise diğer penceriside duyguları dene denetleyebilmekdir.Binbir uğraş ve çabaya rağmen sınavlarda aşırı heyecan yada dikkatsizlikten istediği sonucu alamayanlar azımsanamayacak kadar çoktur. Sınavlarda istenilen sonuca daha keyifle ve kolay ulaşmak için 4 yöntem öneriyorum. Bu yöntemleri kullanan öğrencilerimin sınav başarılarında ve kendine güvenlerinde anlamlı bir artış olduğu gözlendi. Keyifli okumalar



1.Beyin çalışma prensibi olarak soruları cevaplandırmak kurguladığı hayalleri
tamamlamak ister. Bir olayı gerçekten düşündüğümüzde beyin de oluşan sinir bağlantısıyla o durumu hayal ettiğinde oluşan bağlantı aynıdır. Bu bilgiyi ÖSS de Başarılı ve rahat olmak için nasıl uygulanacağını şöyle belirtebilirim. Öyleyse Sınav akşamından sınav bitiş ziline kadar yapılacak muhtemel şeyleri hayal edin. Bu hayali kurarken içinizdeki duygunun yeni bir şey keşfetmek üzere olan bir serüvencinin coşkusu, merak duyguları içinde olan bir çocuğun tatlı heyecanı gibi hissederken her an içinizdeki güvenin arttığını, huzur ve sevincin de bedeninizi sardığını düşleyin. İsterseniz bedeninizde artan o güzel duygulara bir renk verin. Kendine güvenen huzurlu rahat ve sınavda olan cesur sen nasıl bakar nasıl hissedersin, bu durumu en ince ayrıntılarına kadar zihninde canlandırın. Cesur olun önce kolay olmayabilir daha sınava zaman var. Birkaç denemeden sonra daha rahat düşlersiniz. Hayalinize sınav öncesi ve sınav anı tam dilediğiniz gibi bir resim yada film oluncaya kadar devam edin. Bunu yaparken sol el başparmağınızı avuç içine alıp elinizi yumruk yapın. Sınav öncesinde ve anında daha önce bu durumu rahat ve güvende hayal ettiğin için sana o durumlar tanıdık geliyor.(İnsan tanıdık aşina bir yerde daha rahat olur değil mi?) Sınav öncesi ihtiyaç duyduğun anda aynı şekilde elini yumruk yaparsan ve o güven rengini hayal edersen Sınava anında da güveni ve rahatlığı yakalamak daha kolay olacaktır.

2. Gerilim kas gerginlikleri yaratır. İhtiyaç duyarsanız, rahatlama(gevşeme) hareketleri yapın. Beden eğitimi dersinde öğretmenlerinizin gösterdiği ısınma hareketlerini hatırlayarak kendinizi yormadan yapın. Ya da gergin yerlerinizi daha da gerin bırakın. Kan dolaşımı hızlanacağından gerilimin yarattığı toksinler atılması kolaylaşırken, öğrenme zinciri için gerekli olan oksijeni yeterli oranda alırsınınız

3.Kendinize verdiğiniz telkinlere kendi kendinize konuşmanıza dikkat edin. Panik yapmayacağım, heyecanlanmayacağım korkmayacağım gibi sözler yerine zihninizde olumlu imge bırakan sözcükler kullanın. Eğer mümkünse aynada kendi gözlerinizin içine bakarak:Daima gülümserim içimden mutlu dışardan mutluyum, şimdi elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Çalıştım, biliyorum, kendime güveniyorum, cesurum, rahatım, huzurluyum.

4. Doğuştan insanlar sadece iki şeyden korkarlarmış düşmekten ve yüksek sesten.Diğer korkular sonradan öğrenilmiştir. Bizi heyecanlandıran düşünme biçimimiz olabilir. Düşüncelerinize dikkat edin. Kazanamazsam ne olur? Ya zor olursa! Ya yapamazsam! Bu ve bunun gibi düşünceler 1,5 milyon insanın koştuğu bir alanda ayağına bağlı ağırlıklar gibidir. Şimdi böyle düşünmenin bana faydası var mı? Başka nasıl düşünebilirim? gibi sorular sorun. Ve Bu ağırlıkları Onlara turu tamamlayınca konuşuruz diyerek koşu öncesi çözüp kenara bırakın.

Bilgiler konusunda elinden geleni yapan yaptı şimdi duyguları güçlü kılmanın zamanı.
Her kaybediş yeni bir başlangıçtır. Kapanan kapılar olursa kısa bakın ki yeni açılan kapıları görebilesiniz.

Sevgilerimle Mahmut KIZILBOĞA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısıyla Başedebilmek İçin 4 Etkili Yol" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA
İçel (Mersin)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın Yazıları
► Sınav Kaygısıyla Baş Etme Psk.Nuray ŞAHİN
► Sınav Kaygısıyla Başetme Yolları !! Psk.Şanver YEREBAKAN
► Sınav Kaygısıyla Başetme Yolları Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
► Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmak Psk.Nezahat BEDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısıyla Başedebilmek İçin 4 Etkili Yol' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nedir? PDF Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:00
Top