2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Gerçekleştirme
MAKALE #13493 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2014 | 7,135 Okuyucu
KENDİNİ-GERÇEKLEŞTİRME

İnsancıl psikolojinin kurucusu Abraham Maslow ''insan ilişkileri ve motivasyon
Çalışmalarında;

Maslow şu sonuçlara varmıştı:
1. Her birimizin olmazsa olmaz bir içsel doğası vardır. Bu durum, bir düzeyde doğal, içsel, verilmiş ve belli bakımlardan değiştirilemez ya da en azından hiç değişmemiştir.

2. İçsel doğamız eşsiz, türüne özgü ya da evrenseldir.

3. Bu içsel doğayı bilimsel olarak inceleme olasılığı vardır. O icat edilemez sadece keşfedilebilir.

4. Bu içsel doğa bilebildiğimiz kadarıyla, özünde kötü görünmemektedir, fakat oldukça tarafsız ya da potansiyel olarak ''iyidir''. ''Kötü'' diye adlandırdığımız şey sık olarak özümüzdeki bu doğanın engellenmesine olan tepki olarak ortaya çıkabilir.

5. Bu içsel doğa ne güçlü ne de baskın bir karakterdedir. O hassas ve inceliklidir ve alışkanlıklar, kültürel baskılar ya da kendisine karşı düşmanca tavırlara karşı kolay yenilen bir yapısı vardır.

6. Bu merkezi yapı inkar edilirse ya da bastırılırsa bizi rahatsız edebilir. Bu durum üstü kapalı bir şekilde hayatımızda oluşabilir.

7. İçsel doğamız normal bir insanın içerisinde asla yok olamaz. İnkar edilmesine rağmen, o hep yer altında kalmaya kararlıdır ve gerçekleşmek için hep baskı yapabilir.

8. İçsel doğamız kötü olmaktan ziyade iyi olduğundan dolayı onu taşımak ve teşvik etmek bastırmaktan daha iyidir. Yaşamlarımıza o yön vermeye başlarsa daha sağlıklı, verimli ve mutlu olabiliriz.


İyi Yaşam

İçsel doğamız dönüşebilir fakat yok edilemez. O orada öylece durmaz. Kendimizi ona açtığımız zaman, açılıma uğrar ve güçlenmeye başlayabilir. Bu yüksek ve ben ötesi kendimizle temas kurduğumuzda, daha büyük ve güzel bir dünyaya girebiliriz.
Roges bu temasın ne gibi şeyler ürettiğini tanımlamıştır. O, ''savunmacı kutuptan deneyime açlıklık kutubuna doğru gittikçe artarak ilerleyen bir açılımı'' içermektedir, söz konusu kişi, içinde olup bitenleri, duygularını olduğu gibi öznel bir şekilde daha iyi dinleyebilmekte ve deneyimleyebilmektedir ve farkında olma konusunda daha özgür olabilir.

Her anı tam olarak yaşamaya karşı artan bir eğilim vardır. Bu katılığın, sıkı düzenlerin, deneyimlerin yapısal zorunluluklarının olmadığı bir yaşamdır. Onun yerine maksimum seviyede bir adaptasyon olabilir.Bu konuda bir danışmandan yardım
Alınabilir.

Kişinin bütünsel benliğine artan güven. Kişiler ''deneyime gerçekten açık olup olmadığı konusunda artan bir duyarlılığa sahip olabilirler, 'doğru hissettiren' şeyi yapmak davranışlarına çok güvenilir ve yetenekli bir rehberlik sağlayabilir ve bu da gerçek tatmin olma hissini getirebilir. Artık geçmişin tasavvurlarına yakalanmak yoktur, artık şimdiki anları karmaşıklaştıran ve bulandıran anlarının ve geçmiş deneyimlerinin güdümünde yaşamayabilirler.Onlar hata yapmayan kişilere dönüşmeyebilirler, fakat ''eldeki verilere en iyi tepki ve yanıtları üreten insanlar haline gelebilirler.

'İnsan oğlunun temel doğası özgürleştiği zaman, yapıcı ve güvenilir olabilir.

İnsanların davranışları kendine özgü biçimde akıcıdır, incelikli ve düzenli bir kompleks yapısı ile hedeflerine doğru ilerleyen organizma, başarmak için çabalamaktadır. Bu çabaları bir danışman yardımıyla gerçekleştirilmeye çalışırsa
Daha etkin sonuçlara ulaşılabilinir.
Kendimizi gerçekleştirmede her zaman hatırlamamızda yarar sağlayacak bazı
Fikirler;
*En önemli destek kaynağı kendinizsiniz.
*Kendinizi söylediklerinizle destekleyiniz, kendinizle ilgili güzel cümleler kurabilirsiniz.
İç sersinizi her zaman takip edebilirsiniz ve olumlu olmasına dikkat edebilirsiniz.
Bu durum, sizi cesaretlendirebilir.
*Kendinizi destekleyen alışkanlıkları geliştirebilirsiniz.Örn, resim yapmak, ya da spor
Gibi.
*Nelerin sizde baskı ve endişeye yol açtığını bulabilirsiniz. Danışman yardımıyla da
Bu çalışmayı yapabilirsiniz.
*Rahatlayabilecek bir yeriniz olursa daha etkili düşünebilirsiniz.
Kendimizi gerçekleştirerek, hayatta ilerlememize yardımcı olabilecek bazı ilkeler;
*Küçük lokmalar ısırınız, işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sorunu parçalara ayırabilirsiniz
*Birkaç birbirini tamamlayıcı alanda küçük büyüme hedefleri koyabilirsiniz.Bunları
Aşmaya çalışabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendini Gerçekleştirme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Kendini Gerçekleştirme Psk.Bahar ERDEN
► Kendini Gerçekleştirme Yolunda Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kendini Gerçekleştirme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:06
Top