2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Eğitim
MAKALE #15603 © Yazan Psk.Atiye KAYTAZOĞLU | Yayın Kasım 2015 | 3,332 Okuyucu
Cinsel eğitim
Cinsellik; insanın doğuştan getirdiği, cinsiyetine özgü özelliklerin tümüdür. Psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik yönlüdür. Cinsellik sadece cinsel organları değil, tüm bedeni, aklı ve ruhu da içerir.
Bu sebepledir ki, cinselliğin konuşulması çok doğaldır. Çünkü cinsellik tüm yaşamı kapsar. Ayıplanacak, günah sayılacak, korkulacak, çekinilecek bir durum söz konusu değildir. Aksine cinselliğin konuşulmadığı ve insanların kendilerini ifade etmede zorlandığı durumlarda daha kötü sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Özellikle toplumumuzda cinsel eğitimin bir yaşı olmadığından ve insanların kendi kendilerine edindikleri ya da edinemedikleri bilgilerin yanlış ya da saçma olmasından kaynaklanan ciddi cinsel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Temelinde yanlış inanışlar, yanlış bilgiler, ayıp, günah, pis gibi cinselliğin kötü olduğu düşüncesine sebep olan yargılar yatmaktadır.
Cinsel eğitimler; genelde ilkokul çağından başlayarak, çocukları, ergenleri ve yetişkinleri de içine alan, onları hayata hazırlamak ve rollerini kazandırmak adına yapılan, yaş aralıklarına göre daha basitten daha karmaşığa doğru giden bilgilendirmelerdir.
Çocuğun kendi bedenini keşfetme süreci ile başlayan cinsellik oyunlarla devam eder. Birçok ebeveyn, çocuğunun cinselliği çağrıştıran davranışlarıyla karşılaştığında ne yapacaklarını bilemezler. Karşılaşılan davranışlar yetişkin cinselliği ile karıştırılmamalıdır. Bu süreç çocuğun cinsel gelişimi açısından önemli olan doğal bir süreçtir. Burada önemli olan anne babanın sakin olması ve bu sürecin doğal olduğunu kabul etmeleridir.
Cinsel meraklar ve keşifler iki yaş döneminde başlar. Bezden kurtulmaya çalışan çocuk, tuvalet eğitimi ile birlikte kendi cinsel organını fark eder ve dokunmaya başlar. Bu dokunuşlarda hoşa giden bazı duyguları keşfeder. Daha sonra oyunlarında ya da aklına her geldiğinde sık sık dokunmaya başlar. Bu süreci yaşayan çocuğa kızılmaması, elini çekmesi için uğraşılmaması gerekir. Engellenen çocukta hem merak hem de suçluluk duygusu gelişebilir.
Eğer çocuktaki bu davranışın sıklığı fazlaysa sorun olabileceği akla gelmelidir. Çocuğun içsel çatışmaları, bir kaygıyla boğuşuyor olabileceği, kendini ifade etmede zorlanıyor olabileceği, korkuları, endişeleri bunlar fark edilip çocuğa yardım edilmelidir. İçinde bulunduğu kötü durumdan kurtulduğunda bu davranışında da sönme görülecektir. Eğer gece bu davranışta sıklık söz konusuysa, uykusu gelene kadar yatağına göndermemeli ya da uyuyana kadar yanında beklenmelidir.
3-5 yaş çocuğu konuşmasının da tamamen oturmasıyla birlikte cinsel konulardaki merakı soru sormayla karşılamaya çalışır. ‘biz nasıl doğduk, bebek nasıl oluyor, niye arkadaşımın pipisi yok, niye o oturarak tuvaletini yapıyor?’ gibi sorular sorar. Bu soruları geçiştirmek merakı artıracağından yaşına uygun yanıtlar vermek ve kısa açıklamalar yapmak önemlidir. Cinsel eğitim kitaplarından kadın ve erkek bedeni incelenebilir. Organların isimleri ve işlevleri gibi basit ve daha çok oyun havasında sohbetler yapılabilir çocukla. Ne kadar doğal ve sakin olursanız ve düzgün ifade ederseniz çocuğun endişeleri azalacak ve merakı gidecektir. Böylece sağlıklı bir cinsel temel de atılmış olacaktır. Çocuklar anne babanın arasında geçenleri, onların tuvaleti nasıl kullandıklarını, nasıl banyo yaptıklarını merak ederler ve birçoğu gizlice izlerler. Bu gizemleri ortadan kaldırmak içinde bilgi vermek şarttır. Fakat ayrıntılı bilgi bu yaş aralığı için uygun değildir. Kısa ve basit anlatımlar önemlidir. Örneğin; herkesin bedeni özeldir ve bedenimizdeki bazı organlar daha özeldir. Bu organlar acıdığında sadece doktor ve anne baba bakabilir gibi. Oyun oynarken sarılmalı öpüşmeli oyunlar oynuyorsa çocuk ona nasıl oynayacağı öğretilmelidir. Özellikle bu yaş aralığında kardeşleriyle duş aldırmak ya da aynı yatağa yatırmak sakıncalıdır. Yataklar bir yaşından sonra ayrılmalı ve çocuğun kendi özel alanları oluşturulmalıdır.
Anne babanın cinsel yaşamlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Buna şahit olan o yaştaki bir çocuk bunu zihinsel olarak algılayamayacağı için korku ve paniğe kapılabilir. Ve çocukta cinsellikten korkma, erkeklerden korkma ve kaçınma davranışı gelişebilir. Anne babadan nefret etme, içe kapanma gibi davranış sorunları ortaya çıkabilir. Eğer çocuk, anne babayı çıplak görürse de panik yapmadan yavaşça üzerine bir örtü alınmalıdır. Bunun doğal bir süreç olduğunu çocuğa anlatılmalıdır. Erkek ve kadın bedeninin büyüdükçe değiştiği anlatılmalıdır.
Anne babanın birbirlerine sarılmalarında ve birbirlerini öpmelerinde bir sakınca yoktur. Bu çocuğun sosyal gelişimini olumlu yönde etkiler.
Sağlıklı iletişim kurabilen ailelerde cinsel eğitimin temelleri de sağlıklı bir şekilde atılır. O yaşlarda basit merakları giderilen çocuğun ergenlik dönemi de daha rahat geçecektir. Soruları geçiştirilen ve merakı giderilmeyen çocuklarda tehlikeli yollardan cinselliği öğrenme gelişecektir. Ailenin ve toplumun uygun bulmadığı yollardan cinselliği öğrenmeye çalışacaktır. Ergenlik döneminde değişen vücut ve hormonal farklılıklardan dolayı süreç biraz daha zorlu geçebilir. Çünkü bu dönemdeki meraklar yetişkin cinselliğini öğrenmek içindir. Bu dönemde de doğru bir şekilde bilgi vermek önemlidir.
Eğer çocuğunuza cinsel bilgi verirken kendinizi yetersiz hissediyorsanız ve çocuğunuzda cinsellikle ilgili anormal durumlar tespit ettiyseniz bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. Yardım almaktan çekinmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Eğitim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atiye KAYTAZOĞLU Fotoğraf
Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun Yazıları
► Cinsel Eğitim Psk.Remzi KARAKAYA
► Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
► Çocuklarda Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel Gelişim ve Eğitim Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Çocuklarda Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Leyla DURSUN
► Cinsellik ve Cinsel Eğitim Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
► Ergenlik Döneminde Cinsel Eğitim Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocuklarda Cinsel Eğitim ve Önemi Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Cinsel Eğitim' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:59
Top