2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Madde Bağımlılığı
MAKALE #15820 © Yazan Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN | Yayın Aralık 2015 | 5,664 Okuyucu
Madde bağımlılığı, özellikle gençler arasında psikolojik kökende ortaya çıkan ancak bedensel olarak etkisini gösteren, uzantılı olarak sosyal-toplumsal bir sorun haline dönüşebilen, çağımızın en büyük sağlık sorunlarından bir tanesidir. Bu sorun sadece madde kullanan bireyi değil, yaşadığı aileyi, dahil olduğu toplumu etkisi altına almaktadır. Hatta toplumlar arası etkiden de söz etmek mümkündür. Özelikle gençler arasında etkileşimin büyük önem taşıdığını göz ardı etmemekte fayda vardır. Son yıllarda tüm Avrupa ülkelerinde ergen ve gençler arasında sigara, alkol ve madde kullanımında bir artış söz konusudur. Ülkemizde madde kullanımı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük oranda olduğu ortaya çıkmaktadır. Ancak ülkemizdeki genç nüfus sayısı göz önüne alındığında bu düşük oranlar büyük rakamlara tekabül etmektedir.
Madde kullanımı ve bağımlılığı bir sağlık sorunu olmakla birlikte tedavisi mümkün bir hastalıktır. Kişi ilgili hastanede tedavisi yapıldıktan sonra birey olarak sosyal yaşamına devam edebilir. Ancak mutlaka tıbbi yardım ve uzman desteği alınmalıdır. Tedavinin tamamlanmasından sonraki süreç oldukça hassastır. Kişi mutlaka kendisini madde kullanımına iten ortamlardan ve arkadaş çevresinden uzaklaşmalıdır. Aksi takdirde tekrar madde kullanım ihtimali oldukça yüksektir.

Bağımlıların büyük çoğunluğu kontrol edebileceği inancı ile madde kullanmaya başladıklarını ifade etmektedirler. Amaç bağımlı olmadan ara sıra rahatlamak için kullanmaktır. Ancak bağımlılık madde kullanımının kaçınılmaz sonucudur. Kişi ilk zamanlar bağımlı olduğunun farkına varamaz. Farkına vardığı zaman ise çok geç olmuştur.

MADDE KULLANIMININ NEDENLERİ?

Çocuk ve gençlerde gözlemlenen madde bağımlılığı ülkemizde ve dünyada sanayileşme, kentleşme ve modernleşmenin insan üzerindeki etkilerinin bir yansımasıdır. Hızla iş hayatına yönelen insanlar aile olma, çocuk sorumluluğunu yüklenme rollerini geri plana alarak çalışma ve verim üzerine odaklanmıştır. Anne babasından yeterince duygusal ilgi alaka göremeyen çocuk ise bu boşluğu farklı alternatiflerle doldurmaya çalışmaktadır. Çocuk aile ortamında yaşamadığı sıcaklığı arkadaş çevresinde tatmanın peşinde koşarken yanlış arkadaş ortamlarına sürüklenebilmektedir. Özellikle ergenler için arkadaş çok önemlidir. Sanıldığının aksine, uyuşturucu ile ilk temas, sokak başında bilinmeyen satıcı vasıtası ile değil, bilakis arkadaş çevresiyle olmaktadır. Arkadaş çevresinde kabul görmek, çevre edinmek, güç kazanmak düşüncesi gençlerde uyuşturucuyla tanışma ihtimalini güçlendirmektedir. Bunun dışında;
Aile yapısındaki iletişim bozukluklar, geçimsizlikler,
Ailede travma (boşanma, bir aile bireyinin ölümü, taciz, tecavüz…)
Aile bireyleri arasında çatışmalar,
Yetersiz ebeveyn takibi,
Tutarsız ya da katı cezalandırmanın varlığı,
Gençlerdeki manevi boşluk, inanç zaafı,
Bilgisizlik (Tehlikeden habersiz ve bu sebeple konuyu hafife almak)
Eğlence Yerleri ve İnternet Cafeler ,
Özenti,
Sigara ve alkol kullanımı (Yapılan araştırmalar uyuşturucu bağımlısı gençlerin %80’ninin daha önce sigara ve alkol kullanıcısı olduğunu ortaya koymuştur.)
Merak ( Denerim, bırakırım düşüncesi)
Genetik yapının maddeye yatkınlığı (Anne babanın alkol ve sigara kullanımı)
Güvensizlik duygusu,
Gelecek karşısındaki kaygılar, stres,
Ailelerdeki düşük sosyo-ekonomik düzey,
Engellenme ve reddedilmeye karşı yoğun hassasiyet,
Akademik ve sosyal başarısızlık,
Depresyon ve kaygı bozuklukları,

MADDE KULLANAN BİREY NE TÜR BELİRTİLER GÖSTERİR?

Uyuşturucu veya madde kullanan bir bireyde ilk dikkat çeken nokta tutum, davranış ve psikolojisindeki belirgin değişiklerdir.
İçe kapanma veya aşırı hareketlilik
Öfke patlamaları, kızgınlık,
Duygu durum bozuklukları,
Uyuşukluk hali,
Ani ruhsal değişiklikler,
Konsantrasyon eksikliği,
Halisünasyonlar,
Unutkanlık
Yalan söyleme gibi uyum ve davranış sorunları

Psikolojik göstergelerin yanı sıra akademik başarı noktasında bir takım belirtiler göze çarpmaktadır.
Derslere karşı ilginin azalması,
Ders kalitesinde düşme,
Okula devamsızlığın artması,
Sınıfta kalma

Fizyolojik olarak gözlemlenen belirtiler ;
İştahsızlık, buna bağlı olarak aşırı kilo kaybı,
Sürekli öksürme,
Gözlerde kızarıklık,
Uyku düzeninde bozukluk, gün içerisinde sürekli uyku hali

Sosyal olarak gözlemlenen belirtiler;
Arkadaş grubunun değişmesi,
Giyim tarzının değişmesi,
Eve geç saatlerde gelme,
Anne babaya karşı ilginin azalması,
Arkadaş çevresine yönelme,
Sık ve uzun telefon konuşmaları,
Arkadaşlarla sohbette şifreli ve gizli konuşmalarda artış
Daha fazla para harcama, borç isteme dikkat çeken unsurlar arasındadır.

MADDE BAĞIMLILIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Madde bağımlılığını engellemede ve bağımlılıkla mücadelede ailelere büyük görev düşmektedir. Aileler öncelikle çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaya özen göstermelidirler. Olumlu ebeveyn çocuk ilişkisi, bu iletişimi güçlendirecektir.
Anne ve babanın çocuğu hakkında olumsuz ve eleştirel tutumları, onu yalnızlığa veya kötü niyetli arkadaş grubunun içine itebilir. Bu yüzden anne-babalar, çocuklarını şefkatle kucaklamalılar. Onları uyuşturucu maddeler ve bu maddelerin zararları konusunda bilgilendirmelidirler.

Ailenin rol-model olması, çocuğuna doğruyu ve yanlışı öğretmesi, çocuğunu kuşatması, çocuğun kimlik gelişimi ve gelecekteki davranış kalıplarını belirlemesi açısından çok önemlidir şüphesiz. Bunun yanı sıra okullarda ve medyada da madde bağımlılığının yıkıcı etkilerine yer verilmesi, pek çok bireyin madde bağımlılığı ile ilgili bilinçlenmesine vesile olacaktır.

NURAY BAŞTAN AYDIN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE AİLE DANIŞMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Madde Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray BAŞTAN AYDIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN'ın Makaleleri
► Madde Bağımlılığı Psk.Serap DUYGULU
► Madde Bağımlılığı ve Gençlik Psk.Melek SARIÇİÇEK
► Madde Bağımlılığı Nedir? Psk.Erkan KURT
► Gençlerimiz ve Madde Bağımlılığı Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Tamer Numan DUMAN
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Madde Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:33
Top