2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Gözlemlenen Olumsuz Davranışların Nedenleri ve Çözüm Yolları, I
MAKALE #13973 © Yazan Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN | Yayın Ocak 2015 | 6,005 Okuyucu
ÇOCUKLARDA GÖZLEMLENEN OLUMSUZ DAVRANIŞLARIN NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Her anne baba çocuğunun doğru bir kişilik geliştirmesini, istendik davranış kalıplarına sahip olmasını, okulda ve sosyal yaşamda başarılı olmasını ister. Bu manada elindeki tüm imkanları seferber eder. Özellikle maddi anlamda fedakarlıktan kaçınmazlar. Bazı anne babalar üstün performans göstererek, çocukların yapması gereken sorumlulukları da üstlenip onları mutlu edeceklerini düşünürler. Anne-babalar maddi manevi tüm imkanlarını seferber ettikleri evlatlarının olumsuz davranışlar sergilemesine, derslerinde başarısız olmasına anlam veremezler. Ve çocuklarını nankörlükle, doyumsuzlukla suçlarlar. Ebeveynlerin, çocukları için bu denli fedakar davrandıkları halde istedikleri geri bildirimi alamamalarının nedenleri neler olabilir diye düşünmeleri gerekir.
Çocukta olumsuz davranışlar varsa muhakkak altında yatan bir veya birden fazla neden vardır. Bunlar:
* Dikkat çekme isteği: Olumlu davranışlar sergileyerek ailesi ve çevresi tarafından fark edilmediğini düşünen çocuk farklı davranarak dikkat çekeceğini düşünür. Olumsuz davranışlar sergilediğinde fark edilerek uyarıldığını hissettiğinde amacına ulaştığı kanaatine varır. Olumsuz tepki almış olması bile, onun için önemli değildir. Önemli olan fark edilmek, ailesi ve çevresinde gündem teşkil etmektir.
* İlgiye ihtiyaç duyma: Kimi çocuklar ailesi ve çevredeki bireyler tarafından yeterince ilgi görmediğini düşünür. Özellikle etrafında çok ilgi gördüğünü düşündüğü kişileri ve onların davranışlarını inceler, onlar gibi davranmaya çalışır. Aileler genellikle evde problem çıkaran, ödev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen çocukları kontrol altına alabilmek için daha çok ilgi, alaka gösterirler. ikna etmeye çalışır, nasihat ederler. Bunu gören diğer çocuğa özenti ile olumsuz davranışlarda bulunarak ilgi görmeyi hedefler. ilgi ihtiyacını olumlu davranış kanalından sağlayamayan çocuk, olumsuz kanalları kullanır. Ebeveyn, çocuğun bu oyununa alet olmamak için olumsuz davranışa olumlu yanıt vermemelidir. Her çocuk kaç yaşında olursa olsun eşit derecede ilgi ve alakaya ihtiyaç duyar. Anne babalar bu ihtiyacı yeterli düzeyde giderirlerse, çocuk farklı yöntem arayışlarına gerek duymayacaktır. 
* Kardeş kıskançlığı: Çocuk, evde anne-babasının gözdesi iken eve yeni bir bebeğin gelmesi, çocuğun ikinci plana atılmışlık duygusuna kapılmasına neden olabilmektedir. Özellikle bebekler çevredeki insanların da odak noktası haline gelirler ki bu durum kıskançlığı perçinler. Büyük çocuk, evde ve sosyal ortamda birinci plana geçmek adına dikkat çekici, sıra dışı davranışlar sergileyerek amacına ulaşmaya çalışır. Anne-babalar kardeş eve gelmeden önce evdeki çocuğu buna hazırlamalı ve her çocuğa eşit ilgi alaka gösterilmelidir.
* Güç savaşı: Çocukların, özellikle inatlaşma yöntemi 3-6 yaş ve ergenlik çağında en çok başvurdukları yöntemdir. Amaçları, anne-babayı alt etmektir. Asla çocuklarla güç savaşına girilmemelidir. Kurallar, beklentiler önceden aile toplantısı yapılarak belirlenmeli ve taviz verilmemelidir. Çocuk inatlaşarak, saldırgan davranışlar sergileyerek size istediğini yaptırdığını fark ederse bu yöntemi her zaman kullanacaktır. Çocukların en sık başvurdukları yöntem budur. istediği bir şeyi elde etmek isteyen çocuk, ailesi tarafından reddedilince ağlama krizine girme, kapıları çarpma, kendini odaya kapatma şeklinde yöntemler kullanıyorsa ve siz de bu yaklaşım karşısında pes ediyorsanız çocuğunuzun olumsuz davranışının devam etmesine katkı sağlıyorsunuz demektir. Bu durumda, tepkisiz kalınmalı ve taviz verilmemelidir. Uyguladığı yöntemin etkili olmadığını gören çocuk, bu davranışı tekrarlamayacaktır.
Çocuğun tüm ihtiyaçları gerekli şekilde karşılanırsa, eğitimde tutarlı bir yol izlenirse ve doğru model olunursa çocuk farklı yöntemlere başvurma ihtiyacı hissetmeyecektir.
Çocukların olumsuz davranışlarının altında yatan sebepler titizlikle araştırılmalı .

NURAY BAŞTAN AYDIN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE AİLE DANIŞMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Gözlemlenen Olumsuz Davranışların Nedenleri ve Çözüm Yolları, I" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray BAŞTAN AYDIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Gözlemlenen Olumsuz Davranışların Nedenleri ve Çözüm Yolları, I' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Madde Bağımlılığı Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:30
Top