2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortodontik Tedavi Sonrası Hangi Tedaviler Yapılabilir?
MAKALE #16088 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ocak 2016 | 2,827 Okuyucu
Bakımlı olmak kendini sevmekten gelir.Kendini sevmekte özenli olmayı beraberinde getirir.Bu ikisi ayrılmaz bir bütündür.Kendini sevmek,aynaya,kocaman bir gülüşle beraber mutlu bakabilmek,hepimizin gayesidir diye düşünüyorum.Bu estetik bakış açısını gülüşümüze,oradan da dişlerimize indirgediğimizde bunun için neler yapabiliriz bir bakalım.

Hastalarımız, dişlerde bulunan çapraşıklıklar ,çene darlıkları,kapanış bozuklukları gibi nedenlerle bizlere başvurur.Hastalarımızın bizden tek isteği,BEYAZ VE DÜZGÜN DİZİMLİ BİR DİŞ DİZİSİNE sahip olmaktır.Bu gibi şikayetlerle ve büyük bir umutla ortodontik tedaviye başvuran ,ortodontik tedavi gören hastalarımız tedavi sonucunda ,bazen isteklerine tam olarak kavuşamıyorlar.Bu durum genellikle yetişkin hasta grubunda gerçekleşiyor.Çünkü ortodontik tedaviyle dizilimi düzeltilen dişler,öncesinde senelerdir ağızda işlev görmüş ve bir anlamda yıpranmış dişler.

Çocuk hasta, ortodontik tedavi sonrasında beyaz ve düzgün dizilimli dişlere sahip olabiliyor,çünkü dişler ağızda, çok sene işlev görmemiş ve dış etkenlere çok fazla maruz kalmamış.Yetişkin hastalarda ise, hatalı diş fırçalama ,beslenme,sigara kullanımı ,diş sıkma,diş gıcırdatma,sistemik hastalıklar gibi etkenlerden dolayı dişler zarar görmüş oluyor.Bu seçenekleri daha da artırabiliriz.Bu yüzden tedavi sonunda da hasta,umduğu görüntüye kavuşamayabiliyor.
Eskiden bu problemlerin sadece ortodonti ile çözülebileceği düşünülüyordu,çünkü Estetik Diş Hekimliği bu kadar ilerlememişti.Günümüzde Estetik Diş Hekimliği’ndeki ilerlemeler ile,
-Dişlerin arasındaki aralıklar
-Dişlerin hafif çapraşıklıkları
-Dişlerin ucundaki kırıklar
-Dudaklardan gözükmeyen dişler
-Çok kısa ve pasif bir görünüme sahip ,gülümseme anında görünmeyen dişler
-Alt dişlerin arasında aralıklar sonucu bakımsız bir görünüme sahip dişler gibi sorunlara daha pratik ve estetik çözümler bulundu.
Ortodontik tedavi sonrasında ,hasta,özellikle dişlerinin ve gülüşünün hangi durumundan memnun değil,öncelikle bunun belirlenmesi gerekir.Dişlerinin,
-Şeklinden mi?
-Birbirine oranla konumundan mı?
-Gülümserken ki görünümünden mi?
-Dişetlerinden mi?
Bu anlamda yapılan analizlerle hastanın esasen mutsuz olduğu durum bulunur. Bunun çözümüne gidilir.Hastamız için bir deneme gülümsemesi yani tasarımı yapılır.Bu tasarımın fotoğrafları çekilerek ,tasarım kişinin ihtiyaçlarını karşılıyor mu değerlendirilir.Kişinin ihtiyaçları belirlenip tedavi planlaması yapıldıktan sonra tedaviye başlanır.

Hasta dişlerinin renginden şikayetçi ise bleaching de dediğimiz BEYAZLATMA işlemi yapılabilir.Ev tipi,ofis tipi ve lazerle beyazlatma gibi çeşitleri olan tedavinin kişiye uygun olan tipi seçilerek hasta istenen TEMİZ görüntüye kavuşturulur.
DİŞETİ TEDAVİSİ de, dişetlerinin iltihaplı ve kızarık görüntüsünün giderilmesi için diş taşı temizliği, dişeti seviyelerinin ayarlanması olmak üzere ikiye ayrılır. Dişeti seviyesinde ki düzensizlikler , dişler kadar gülümsemeyi etkiler.Gülümseme esnasında dişler kadar dişetleri de görünümde önemli rol oynar.Çok fazla görülmesi,hiç gözükmemesi veya düzensizliği ,istenmeyen görüntü oluşturur.Bu nedenle bu dişler olduklarından daha kısa gözükürler.Bu da gülümseme de istenen bir durum değildir.Dişetlerinin seviyesi ayarlanmadan ne yapılırsa yapılsın bu dişler kısa gözükür.Bu uyumsuzluğu gidermek için yaklaşık olarak 1-1.5mm kadar dişetlerinden kesim yapılır.Bu şekilde uygun pozisyon verilen dişetleri gülümsemenin düzelmesinde oldukça etkili oluyor.
Ortodontik tedavi sonrasında düşünülebilecek bir diğer tedavi yöntemi ise LAMİNAlardır..Kompozit ve porselen lamina olmak üzere ikiye ayrılırlar.Kompozit laminalar;
Özellikle aralıklı dişlerde aralıkları kapatmak için kullanılır.
Zamanla ,yaşla görüntüsünü kaybetmiş dişleri tekrar gençlikteki görünümlerine kavuşturmak için de kullanılabilir.
Beyazlatma işlemine rağmen rengi açılmayan inatçı renklerde
Dişlerin şeklinden memnun olmayıp farklı bir çehreye sahip olmak isteyenlerde. Biraz ön dişlerinin uzun olmasını ya da köpek dişini sivri bulup daha düz hatta durmasını isteyen kişilerde orijinal dişine dokunmadan bu uygulamayı yapmak mümkündür.
Diş dokuları rengi yansıtırken her diş tabakanın(mine,dentin,pulpa) yoğunluğuna göre ışığı yansıtır.Laminalar orijinal dişlerin ışığı kırmasını taklit eder.İçinde herhangi bir metal içermediği ve kişinin yüzüne göre tasarlandığı için son derece estetiktir.
Bir diğer tedavi yöntemi ise porselen laminalardır.Porselen lamina,Latince yaprak anlamına gelir.Dişlerin sadece ön yüzlerinin 0.3-0.7mm inceltilmesiyle yapılan ve sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir.Ağız ve dişlerin yapısal durumuna göre,hekim hangi tedaviyi yapacağına karar verir.
Ortodontik tedavi sonrası hala aynada ki gülüşünüzü beğenmiyorsanız,bunun çözümü yok değil.Ortodontik tedavi sonrası devam ettirilen tamamlayıcı estetik diş hekimliği uygulamalarıyla sizde istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz.Her son yeni bir başlangıçtır.Mutlu günler ve gülüşler sizinle olsun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ortodontik Tedavi Sonrası Hangi Tedaviler Yapılabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Ortodontik Tedavi Nedir? Dr.Dt. Berrin USTA
► Çocuklarda Ortodontik Tedavi Dr.Dt. Berrin USTA
► Erişkin Hastalarda Ortodontik Tedavi Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ortodontik Tedavi Sonrası Hangi Tedaviler Yapılabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:30
Top