2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Emdr Terapisi? (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)
MAKALE #16307 © Yazan Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL | Yayın Mart 2016 | 3,758 Okuyucu
Geçmişte yaşanılan travmalar ara ara günlük yaşantınızda karşınıza çıkmaktaysa, sık seyahat etmenize rağmen her uçak yolculuğunda korku ve endişe halinden kurtulamıyorsanız, kapalı alanlar sizin için tehlike arz ediyorsa ve daha birçok yaşanılan olumsuz deneyimlerin yarattığı rahatsız edici duyguların önemli oranda azalttığı EMDR bir psikoterapi tekniğidir. EMDR ismiyle bilinen Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi, travmadan kaygı bozukluğuna, vajinismustan kekemeliğe birçok sorunun tedavisinde kullanılmaktadır. Bireyin, kötü olarak tanımladığı anıyla yüzleşmesini ve anıların eskisi kadar rahatsızlık vermemesi esasına dayanmaktadır EMDR terapisi.

Francine Shapiro tarafından 1987 yılında bulunan bu psikoterapi yöntemi sayesinde ilaç tedavisine veya hipnoza gerek duymadan, bir çok travma odaklı psikolojik rahatsızlıkların sağaltımı kısa süre içinde başarı ile tamamlanabilmiştir.

EMDR Terapisini Kimler Alabilir?

EMDR çocuk, ergen/genç ve yetişkinlerde farklı yaş grupları üzerinde uygulanmaktadır. Birçok psikolojik rahatsızlık üzerinde etkinliği kanıtlanmıştır.

EMDR Hangi Durumlarda Kullanılır?

Başlıcaları;
o Depresyon,
o Obsesif kompulsif bozukluk,
o Yas,
o Fobi (uçak, okul, yükseklik vb.),
o Kaygı bozuklukları,
o Panik bozukluk,
o Kekemelik v.b.

EMDR Terapisi Ne Kadar Sürmektedir?

EMDR bir duyarsızlaştırma tekniğidir. Ortalama bir seans 60 dakika ile 90 dakika sürmektedir. İlk seans, terapist danışanın geçmiş problemlerini öğrenmekte, bireyin stres yaşamasına neden olan travmatik anılarını saptamakta ve danışana uygun bir terapi planı belirlemektedir. Belirlenen terapi planı ile hastanın gelecekte ihtiyaç duyacağı özel beceri ve davranış normlarının geliştirilmesi ön görülmektedir.

Seanslar süresince, terapist danışanına stresle başa çıkma konusunda çeşitli teknikler öğretmektedir. Bu sayede, danışanın stresle başa çıkma konusunda çeşitli yollara sahip olmasını, terapistin olmadığı durumlarda danışanın baş etme becerilerine kullanmasına yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla; danışanın seansları daha dengeli olarak işlemesini sağlayarak problemin hızlı ve daha etkili bir şekilde çözülmesini amaçlamaktadır.

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanmaktadır?

Bu aşamada danışandan yaşadığı travmatik olayı tanımladığına inandığı bir sahneyi (resmi) gözünde canlandırması ister. Bu şekilde bu olumsuz anılarla ilgili depolanmış bilgiye ulaşmak amaçlanmaktadır. Danışanın bu travmayla ilgili oluşturduğu olumsuz bilişler keşfedilip onları yeniden işleyerek, bu düşüncelere karşı duyarsızlaştırıp, bu olumsuz bilişin yerine olumlu düşüncelerin yerleştirilmesi çalışılmaktadır. Bu sayede, danışanlar olumlu düşüncelere sahip oldukça başa çıkma stratejilerini de geliştirmeye başlamaktadırlar.
EMDR uygulaması sırasında göz hareketleri kullanılarak beynin sağ ve sol yarım küresine sırasıyla uyarılar gönderilmektedir. Dolayısıyla, göz hareketleri ile birlikte doğal iyileşme becerisini harekete geçmektedir. Bir nevi uykunun REM (derin uyku) evresindeki işlevine benzetilmektedir. Terapistin kontrolünde yapılan bu terapinin sonunda danışanların kendi kendilerini iyileştirilmeleri sağlanmaktadır.

Seansların süresi, danışandan danışana değişmektedir. Ancak EMDR terapisiyle ilk 2 seanstan sonra danışanlarda anlamlı oranda değişmeler olduğu, en fazla 5–10 seans sonunda iyileşme gösterdikleri gözlenmiştir. Danışanların seansa gelme nedenlerine, gelenek-göreneklerine, daha önce herhangi bir psikolojik destek alıp almadığına, seansa düzenli gelip gelmediğine vb. durumlara göre seansın kaç hafta ya da ay süreceği değişmektedir.

.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Emdr Terapisi? (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Neden Emdr Terapisi? (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Süreci Temmuz 2018
► Neden Vajinismusum? Mayıs 2017
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:14
Top