2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Havamda Değilim ''cinsel İsteksizlik''
MAKALE #16557 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Nisan 2016 | 3,835 Okuyucu
‘Tatlım, başım ağrıyor.’ Bu kelimeler çoğunlukla havasında olmayanlar tarafından bir bahane olarak kullanılır. Arada sırada seks havasında olmuyorsanız, bu büyük bir sorun değildir. Ama arzu eksikliğiniz devam ederse, buna bir çare bulunması gerekebilir.

Cinsel isteksizlik bazen, bir partnere karşı, bazen de genel olarak sekse karşı isteksizlik anlamına da gelebilir. Eğer partneriniz sizde cinsel istek uyandırmıyorsa ama yine de mastürbasyon yapmak ve/veya başka biriyle ilişkiye girmek istiyorsanız muhtemelen bir ilişki sorunuyla karşı karşıyasınız.

Eğer partnerinize karşı isteğinizi kaybettiyseniz, artık onunla seks yapmayı istememenizin nedenini bulmanız gerekir. Bazen bunun cevabı yalnızca seksin bir rutin haline gelmiş olmasıdır. Bu durumda cinsel hayatınıza renk katmak için biraz daha heyecana ihtiyacınız olabilir. Sorun buysa, güzel sevişme sanatının inceliklerini cinsel hayatınıza sokmalısınız. Biraz çalışmayla, siz ve partneriniz, cinsel hayatınıza yeniden renk getirmenin farklı yollarını bulabilirsiniz.

Bazı çiftler birbirlerini arzulasalar da, bunu farklı zamanlarda ya da farklı oranlarda yaşayabilirler. Bu durumlarda genel cinsel istek seviyeleri farklılık gösterebilir. Meseleyi daha iyi anlamak için Annie Hall filminden şu sahneyi anlatmak istiyorum. Annie'nin terapisti ona, Alfie’yle ne kadar sık seks yaptıklarını sorduğunda, Annie ‘’Her zaman,haftada üç kere’’ diye cevap verir. Aynı soruyu Alfie'nin terapisti sorduğundaysa, Alfie "Neredeyse hiç, haftada haftada üç kere," diye cevaplar. Çiftler, bu soruna rağmen, her ikisini de tatmin edecek kadar zaman buluyorlarsa, birlikte kalabilirler. Seks arzusu daha yoğun olan partner, "boş geçen zamanları" telafi etmek için cinsel rutinine mastürbasyonu da ekleyebilir. Cinsel istek seviyeniz partnerinizkine uymuyorsa ne kadar sıklıkla seks yapacağınız konusunda uzlaşmak için bir cinsel terapistle çalışabilirsiniz.

Seks yada mastürbasyon yapmak için hiçbir istek duymuyorsanız, o zaman sizde bir cinsel terapist koçluğunda çalışılması gereken ‘cinsel istek bozukluğu’ olabilir. Cinsel isteğinizi kaybetmenizin nedenleri arasında şunlarda olabilir.

- Hormonal dengesizlikler
- Kendiniz ve partnerinizdeki bir hastalık ya da yaralanma
- Antidepresan ilaçları kullanımı
- Siz ya da partnerinizin aldatması,
- İş ya da aileyle ilgili stres
- İlişkinizdeki her türden iktidar meselesine duyduğunuz öfke (güç ve iktidar savaşları)
- İlişkinizdeki ekonomik sorunlar
- Sizin ya da partnerinizin önemli ölçüde kilo alması
- Hamileliğin son üç ayı ya da evde bir bebeğin olması
- Bir akrabanın ya da arkadaşın vefatı

Bu sorunların tümü, tıbbi ya da cinsel terapi ile çözülebilir. Eğer doktor, hormon seviyelerinizin isteğinizi azalttığını saptadıysa, ki bu durum özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda yaygındır, durumu düzeltmeyi denemek için uzman denetiminde hormon takviyesi alınabilir (testosteron gibi). Ayrıca cinsel terapistler de, cinsel isteksizlikle başa çıkmak ve sorunun kaynağını bulmak konusunda yardım etmekte harikadırlar. Bu nedenle, bir istek bozukluğunuz varsa yardım almayı mutlaka deneyin.

DOYUMLU SEKS , SAĞLIKLI BİR İLİŞKİYLE MÜMKÜN

Cinsellikle ilgili tüm sorunlar, cinsel sorunlar değildir. Örneğin, eşit olmayan cinsel istek seviyeleri gibi bir sorun, kırgınlığa, kontrol meselelerine ya da iletişimin ve genel mutluluğun bozulmasına neden olabilir. Ya da aldatma, ilişkide derin bir yara açmış olabilir ve güven duygularını neredeyse yok edebilir. Cinsellikle ilgili bir mesele ilişkiyi etkilediğinde, bir çift terapistine gitme vakti gelmiştir. İlişki terapisinin cinsel terapi yerine gerekli olmasının nedeni, bu konuların hem iki kişinin hem de ilişkiyle ilgili olmasıdır. Sağlıklı bir ilişki olmadan, seks meselelerinin halledilmesi pek muhtemel değildir. Çünkü seks, çiftlerin birbirini ilişki de güvende hissettikleri zaman yaşanabilecek bir eylemdir. Diğer türlü mekanik bir eylemden ileriye gitmez ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. İlişkideki hasar tamir edilebilir ve cinsel bir sorunun ardından bile sağlıklı ilişkiler gelişebilir ama bu ancak ciddi bir çalışmayla olur.

Çift terapisi kolay değildir. İki partnerin de kendi kişisel sorunlarıyla ve de çift olarak sahip olduklara sorunlarla yüzleşmesini gerektirir. Genellikle panterler, çift terapistine haftada bir kere birlikte giderler ve her ikisi de seans esnasında kendi sorunlarını anlatma şansına sahip olur. Çift terapisinde meydana gelebilen sorunlardan biri, onları en çok etkileyen meselenin seans esnasında su yüzüne çıkmasıyla, terapistin önünde kavga etmeleridir. Böyle bir durum, çiftin terapi vaktini verimli kullanamamasına neden olabilir. Bu nedenle, davranışçı terapi konusunda yetenekli olan bir terapist bulmak önemlidir.

Cinsel Sorunlar Bir Sonuçtur

Ülkemizde evli kadınların doğum ve kadın hastalıkları dışında cinsel sorunundan yakınarak cinsel terapiste başvurduğu çok ender rastlanabilen bir durumdur. Ne var ki, değişik psikosomatik belirtilerle bize başvuruda bulunanların hemen hepsinde (özellikle evli kadınlarda), son değerlendirmede vajinismus, disparoni, orgazma ulaşamamayla sonuçlanan psikoseksüel fonksiyon bozuklukları saptanmaktadır.

Bedensel ve ruhsal yönleriyle cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde ilk adım, cinsel nitelikli bunalım ve sorunların başka hastalıklar gibi doğal kabul edilmesidir.

Terapi Yöntemleri Nelerdir ?

Günümüzün bilimsel görüşüne göre, seks terapisi yalnızca psikoterapiyle sağlanır. Kullanılan psikoterapi yöntemleri, psikanaliz, eşli terapi, davranış terapisinin temel amacı, kişinin yanlış davranışlarını değiştirmek için kendinden kaynaklanan ve kendi sorumluluğunda bulunan yanlışlık ve eksikliklerin farkına varmasını sağlamaktır.

Cinsel terapiler, hangi yöntemle yapılırsa yapılsın, daima eşlerin seks egzersizleriyle birlikte uygulanır. Terapi aşamalarına ve hastaların yakınma biçimlerine göre, bazen doğrudan doğruya eşlerin cinsel yaklaşım da bulunmaları birer görev olarak kendilerinden istenir. Cinsel terapi de, belli süreler için cinsel yaklaşımla birlikte ‘’cinsel birleşme (koitus) yasağı)’’ konur. Böylece cinsel istek pekiştirilmiş, eşlerce yaşantılaştırılmış ama cinsel eyleme dönüştürülmemiş olur.

Cinsel birleşme, eşler arası ‘’intim’’ (kendince mahrem) bir psikosomatik davranış biçimidir. Ve ‘’yatak odası sırrı’’ dır.. Ancak psikoterapistin görevlendirmelerine ve açıklamalarına uyarak, her iki eş bu intim yaşantıyı karşılıklı etkileşimle tedavi edici bir deneyim sürecine dönüştürebilir

Cinsel terapist ayrıca, önerdiği cinsel birleşme teknikleriyle birlikte, bunların psikoseksüel heyecanla ilgili yönlerini ve eşlerin psikoseksüel heyecanlarının onları nasıl etkilediğini vurgular çünkü psikoseksüel heyecan tek taraflı yaşandıkça, sağlıklı bir cinsel birleşmenin gerçekleşmesine olanak yoktur

Psikoseksüel fonksiyon bozukluklarının psikoterapisinde, anlamlı ve gerekli ‘’psikoterapatik süreç’’, eşler arasında ortaya çıkan bu cinsel heyecanla birlikte, sağlıklı bir iletişime dayanan ‘’etkileşim’’dir.

Sevgiyle kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Çift ve Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Havamda Değilim ''cinsel İsteksizlik''" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Cinsel İsteksizlik Psk.Arzu BEYRİBEY
► Cinsel İsteksizlik Psk.Feyzullah ALPMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Havamda Değilim ''cinsel İsteksizlik''' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:51
Top