2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk İstismarı ve Tacizleri
MAKALE #1766 © Yazan Uzm.Psk.Füsun BUDAK | Yayın Ekim 2008 | 9,411 Okuyucu
Birkaç gündür dikkatimi çeken olaylardan biri de tacizler çocuk tacizleri oldu. Üniversiteden mezun olduktan sonra çocuk ıslahevinde 2 yıl kadar çalıştım. Hatta öncesinde de yüksek lisansımı yaparken bir araştırmada da gönüllü olarak yer almıştım. Adliyelerde çocuk ihmali ve istismarı konularında araştırma yapmıştık. Bu konu üzerinde gerek çalıştığım gerekse katıldığım araştırmaları da göz önünde bulundurarak sizlerle birikimlerimi paylaşmak istedim.

İnsanlığın oluşumundan beri sanırım bu tür sorunlar hiç bitmeyecek. Belki giderek artacak. Ama sadece bu döneme özgü bir şey olmadığını düşünüyorum. Daha çok dile getirildiği için sanki artmış gibi görünebilir. Aile bireyleri arasında da çok gözlenen bir durum çocuk istismarı.

Çocuk fiziksel açıdan küçük olan, bilgi ve deneyimi eksik, içinden geldiği gibi davranan ve korunması gereken bir bireydir. İstismar ise bireyin isteği dışında ona bedensel ve ruhsal olarak zarar vermek, kişiyi kendi istek ve arzuları için kullanmak, kötü davranmaktır. Çocuk istismarı da çocuğun sağlığına, yaşamına zarar veren davranışlarda bulunmak, kötü davranmak hatta kendi çıkarları için kullanmak diye tanımlanabilir. İstismar birkaç şekilde olabilir.
1.Fiziksel İstismar,
2.Duygusal İstismar,
3.Cinsel İstismar.

Fiziksel İstismar; Çocuğun bedensel yapısına zarar vermek olarak değerlendirebiliriz. Dayak atmak, vurmak, yakmak bu tür fiziksel istismar içeren durumlardır. Farklı toplum ve kültürlerde bazı şiddet içeren durumlar çocuklara uygulanan disiplin yöntemleri olarak düşünülmektedir. Hafif fiziksel istismarları tanımlamak zordur ancak şiddetli şekilde fiziksel istismar olayları medya ve adli tıpta rastlanan olaylardır. Annesi ya da babası tarafından vücudunda morluklar, ısırıklar, çürükler ve kırıklar oluşan çocuklar azımsanmayacak kadar çoktur. Kimi zaman akrabalar, yakın çevredeki kişiler ve öğretmenlerin bu tür davranışlarına maruz kalan çocukları da unutmamak gerekiyor.

Duygusal İstismar; Anne baba ya da diğer yetişkinler tarafından çocuğa sözel olarak saldırgan davranışlarda bulunmaktır. Çocuğu aşağılamak, hakaret etmek, küfür etmek, duygusal ihtiyaçlarını karşılamamak, değer vermemek ve korkutmak duygusal istismarı içeren durumlardır. Bu tür davranışlar çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyecektir. Okul başarısı ve kişiliğinin gelişiminde sorunlar çıkmasına sebep olacaktır.

Cinsel İstismar; Araştırmalardan edinilen bilgiye göre çocuğun en az kendinden 6 yaş büyük biri tarafından zorla ya da kandırılarak cinsel amaçlar için kullanılmasıdır. Son günlerde çok sık olarak gündemi oluşturan bu tür olaylar beni bu yazıyı yazmaya teşvik etti. Aslında diğer istismar türleri de çocuk üzerinde bugün ya da gelecekte sorunlar yaratmaktadır. Ama ben burada daha çok cinsel istismar üzerinde durmak istiyorum. Bireyin çocuğu kendi cinsel istek ve arzuları için kullanması, pornografik şeyler seyretmeye zorlaması, fuhuş malzemesi olarak kullanması, çocuğun cinsel bölgelerine elle ya da başka şekillerde dokunması, cinsel içerikli konuşmalara maruz bırakmak cinsel istismarı içeren davranışlardır.

Cinsiyet farklılığı söz konusu değildir. Kız ya da erkek çocukta bu tür davranışlara maruz kalmaktadır. Bu tür istismar çocukta korku, kaygı, takıntı, öfke, içe kapanma, güvensizlik, çevresindeki kişilere düşmanlık şeklinde duygu ve davranışlar gelişmesine sebep olur. Okul başarısı düşer, dikkati dağılır, arkadaşları ve ailesi ile ilişki kurma güçlüğü yaşar. Kimi çocuk daha saldırgan davranışlarda bulunurken, kimi çocuklarda iç dünyasına çekilir hatta kendine zarar verebilir. Buna maruz kalan çocuk suçluluk duyguları yaşayabilir. Kendi davranışlarının o kişi üzerinde bıraktığı etkiyi sorgulayabilir.

Cinsel istismar aile içinde yaşanabilmektedir. Ensest ilişki dediğimiz bu olay babanın ya da erkek kardeşin kız çocuğuna tacizde bulunması, anne ya da babanın ikinci evliliklerindeki kişilerin kız ya da erkek çocuğa tacizde bulunması gibi olaylar yaşanabiliyor. Şöyle ki; homoseksüel olduğunu söyleyen yetişkin bir danışanım annesinin kocasının kendine pek çok kez cinsel tacizde bulunduğunu anlatmıştı.

İstismarın yaşandığı anda oluşan sorunların yanı sıra ilerleyen zamanda da bir takım ruhsal bozukluklar oluşabilir. Kendine ve çevresine zarar verici davranışlarda bulunma, ciddi kişilik bozuklukları, cinsellikle ilgili sorunlar, iletişim sorunları, depresyon, madde kötüye kullanımı gibi ruhsal sorunlar gözlenebilir.

Çocuğa bu tür istismarı uygulayan kişilerin de geçmişinde yaşanmış olumsuzluklar vardır. Aile içindeki sorunlar, şiddet, sevgisizlik, eğitimsizlik bu tür sapkınlıklara yol açmaktadır. Cinselliğin tabu olarak düşünüldüğü ve bilgilendirilmenin yapılmadığı toplumlarda bu tür olaylar daha sık yaşanmaktadır.

İstismar olaylarını tamamen yok etmemiz mümkün değil. Mutlaka hastalıklı insanlar olacaktır. Ama bunu en aza indirebiliriz. Bu konuda aileler neler yapabilir? Karşılıklı iyi bir paylaşım, çocuğa ne çok koruyucu ne de çok baskıcı davranılmaması, çocuğun ilerde yetişkin bir birey olacağını düşünüp onun anlayabileceği şekilde konuşmak, cinsel konular ve çevreden gelebilecek zararlar konusunda abartılı olmayacak şekilde uyarmak faydalı olacaktır. Aile toplumun küçük bir kurumu ve çocuğun ilk bilgilerini aldığı bir yer olduğundan öncelikle aile içi ilişkilere gereken önem verilmelidir.

Aileden sonra çocuğun tanıştığı ikinci kurum okuldur. Öğretmen okula başlayan çocuk için çok önemli bir otoritedir. Öğretmen mesleğini severek yapar ve çocukla iyi bir iletişim kurabilirse onu pek çok konuda da uyarabilir ve bilgilendirebilir. Okul yönetimi okulun çevresinde oluşabilecek olumsuz durumlarla mücadele edebilmeli ve çocuğun maruz kalabileceği zararlardan korumaya çalışabilmelidir. Ayrıca cinsellik konusunda eğitimler, seminerler verilmelidir.

Devletimizin de bu konuda yapabilecekleri olduğunu düşünüyorum. Aileleri ve okulları bilgilendirmeli ve teşvik etmelidir. Sokakta yaşamını sürdürmek zorunda olan çocukları koruma altına almalı ve bu konuda gerekli çalışmaları yapmalıdır. Üniversiteler bu konularda araştırmalar yapmalı ve pratikte çalışan kişileri bu konularda bilgilendirmelidir.
Çocuk savunmasızdır. Kendini nerede, nasıl ve ne şekilde koruyacağını bilemez. Onlara örnek olacak kişiler yetişkinlerdir. Biz yetişkinler düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımızla çocuklarımıza örnek olabiliriz. Onları sağlıklı bir birey yapmak ya da sağlıklı bir toplum oluşturmak bizim çocuklarımıza göstereceğimiz özene ve öneme bağlıdır. Biz yetişkinlerden sonra gelecek nesil çocuklarımızındır.

Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Onları korumak ve sağlıklı yetiştirmek görevimizdir. Savunmasız ve bilgisiz olan bu küçük varlıkları yaşlarına uygun şekilde uyarmak ve bilgilendirmek gerekir. Bu konuda ailelere, okuldaki eğitmenlere ve devletimize çok iş düşmektedir.

İster fiziksel, ister duygusal isterse cinsel olsun istismarın her türü birey üzerinde travmalar yaratır. Biz yetişkinler de bu tür istismarlarla karşılaştığımızda olumsuz etkileniyoruz. Küçük bir çocuğun bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir. Yaşadığı an etkilenmese bile gelecekte ruhunda yaralar açacaktır. Topluma uyumunu zorlaştıracak. Kendine güvenini zedeleyecektir. Psikososyal hatta zihinsel gelişimini olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk İstismarı ve Tacizleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Füsun BUDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun BUDAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Füsun BUDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın Yazıları
► Çocuk İstismarı Psk.Sinem ERUSTA
► Çocuk İstismarı Psk.Dnş.İdem TONOZ
► Çocuk İstismarı Psk.Yasemin EYİGÜN
► Çocuk İstismarı Psk.Neslihan DURATEYMUR
► Çocuk İstismarı Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Çocuk İstismarı ve İhmali Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU
► Çocuk İhmal ve İstismarı Psk.Fatma Nihal ADA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk İstismarı ve Tacizleri' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Şiddet Eylül 2011
► İlk Çocukluk Aşkları Ağustos 2011
► İç Motivasyon Ağustos 2011
► Panik Atak mıyım?... Kasım 2008
◊ Gelinime Mektup... Kasım 2008
◊ Ben Çocuğum! Kasım 2008
◊ Kayınvalideme Mektup... Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:30
Top