2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kısa Barsak Sendromu ve Beslenme
MAKALE #1860 © Yazan Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI | Yayın Kasım 2008 | 27,853 Okuyucu
Kısa barsak sendromu; hastalık veya yaralanma gibi nedenler sonucu ince barsağın bir kısmının ameliyat ile alınmasını (rezeksiyonunu) takiben gelişen; malnütrisyon, malabsorbsiyon ile karakterize klinik bir tablodur.

Bu hastalarda rezeksiyon sonunda kalan barsağın emilim yüzeyi yetersiz kaldığından; besin, sıvı, elektrolit kayıpları ve diyare (ishal) gözlenmektedir. Eğer rezekte edilen kısım barsak uzunluğunun %75’i ya da fazlasıysa hasta uzun süre TPN ‘ye (damardan beslenme) zorunlu kalır. Fakat rezekte edilen kısım barsak uzunluğunun %75’inden az ise hasta ameliyattan bir süre sonra enteral beslenmeye geçebilir.

İnce barsak; duedonum, jejunum ve ileum olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Bu 3 kısımın sindirim ve emilim konusundaki görevleri farklılık göstermektedir. Çıkarılan kısma göre oluşacak olan sindirim problemleri ya da farklılıkları da değişiklik göstermektedir.
Jejunum rezeksiyonunda; ileum ve kolon(kalın barsak) fazla sıvıyı ve elektroliti emeceğinden diyare(ishal) önlenmektedir. İleal rezeksiyonda ise; jejunumun izotonik içeriği ve emilemeyen safra tuzları kolona geçer ve şiddetli ishale neden olur. İleum ve kolon (kalın barsak) birlikte çıkarılmışsa, su emilimi olamayacağından ağır sıvı kaybı gözlenir.

Kısa barsak sendromunda; sıvı ve elektrolit kayıplarını önlemek için ORS (oral rehidratasyon sıvı) tedavisi uygulanabilmektedir.

Hastalıkta yağ emiliminde de problem oluşmaktadır. Çünkü safra tuzlarının tek emilim yeri ileumdur ve emilim için ileumun en az 100 santimetre olması gerekir; ileum çıkarılmışsa ya da uzunluğu 100 santimetreden kısa ise; safra asitleri emilemez, kalın barsağa geçerek irrite eder, steatore, diyare ve yağda eriyen vitaminlerde kayıp gözlenir.
Rezeksiyon sonucu enzim varsa, karbonhidratlar yavaşça emilir fakat; yine de laktoz intoleransı gözlenir. Kolon bakterileri, laktozu fermente ederek laktik aside dönüştürür ve osmotik diyare oluşturur. Emilmeyen karbonhidratlar ise, kolon bakterileri tarafından kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürülerek, kolon mukozası tarafından emilir ve portal dolaşıma verilir.

İnce barsak rezeksiyonu yapılan hasta; en az birkaç hafta TPN ile beslenmek zorundadır. Bu dönemde, yara iyileşmesinde aktif rolü olan çinko kullanılabilir. Hastada intestinal adaptasyon sağlamak için, enteral beslenmeye erken geçmek önemlidir.

KISA BARSAK SENDROMUNDA DİYET TEDAVİSİ:

n Öğün sayısı 6-8 öğüne çıkarılmalıdır.
n Diyetin enerji, karbonhidrat ve protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük olmalıdır.
n En az bir yıl, gastro intestinal sistemi uyaracağından kafein ve alkol kullanılmamalıdır.
n Sıvı elektrolit dengesini korumak için ilk dönemlerde ORS denilen oral rehidratasyon sıvısı verilebilir.
n Günde 1.5- 2 litre su tüketilmelidir.
n Diyette kompleks karbonhidrat ve orta zincirli yağ asitleri (MCT) bulunmalıdır.
n Özellikle ameliyattan sonraki dönemin başlarında az posalı bir diyet tüketilmelidir.

SERBEST YİYECEKLER:

Haşlama, ızgara, fırında et, beyaz ekmek, sade bisküvi, yağsız- kuru pasta, yağsız kek, yufka böreği, makarna, pirinç, şehriye, erişte, çorbalardan, süzülmüş sebze, şehriye, pirinç,yayla, acısız tarhana, sebze yemeklerinden, iyi pişmiş havuç, patates, taze fasülye, kabak, bamya, ıspanak, patlıcan, elma, muz, şeftali, greyfurt, karpuz, kavun, kayısı, nar, mandalina, portakal, üzüm, kiraz,limon, vişne. İshal yoksa az şekerli komposto, muhallebi, sütlaç, komposto, pelte, jöle. 1YK zeytinyağı, 2YK mısırözü ya da soya yağı, 2YK kadar tereyağ, haşlanmış katı yumurta, beyaz peynir, ıhlamur, ayran, adaçayı, açık çay.

SAKINILMASI GEREKENLER:

Yağda kızarmış etler, sucuk, salam, sosis, pastırma, sakatatlar, kepek ekmek, bulgur, tam buğday, mercimek, kuru fasülye, nohut, barbunya, mısır, hazır çorbalar, mercimek çorbası ve domates çorbası. Serbest meyve ve sebzeler dışındaki meyve ve sebzeler, çikolata, pasta, tahin, pekmez, kahve, neskafe, koyu çay, kola, boza, meşrubat.2 porsiyondan fazla süt- yoğurt, 2 porsiyondan fazla sebze yemeği.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kısa Barsak Sendromu ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI'nın Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Dyt.Nagihan KIRCALI
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Rett Sendromu ve Beslenme Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Pkos (Polikistik Over Sendromu), Yaşam Şekli ve Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kısa Barsak Sendromu ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazan Ayında Beslenme Ağustos 2009
► Yiyerek Zayıflayın! Ocak 2009
► Sporcu Beslenmesi Kasım 2008
► Ramazanda Kilo Kontrolü Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:14
Top