2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık Kaygısı
MAKALE #20130 © Yazan Uzm.Psk.Özlem YILMAZ | Yayın Aralık 2018 | 1,848 Okuyucu
Sağlık kaygısı, “bedensel duyum ya da değişikliklerin ciddi bir hastalık belirtisiymiş gibi yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkan, sağlığa ilişkin ilgi ve endişeyi içeren bir deneyim” olarak tanımlanır. Sağlığa dair yüksek risk durumundaki düşük kaygı da düşük risk durumundaki yüksek kaygı da uyumsuzdur. Hafif-orta derecedeki sağlık kaygısı ise kişinin fiziksel bir sağlık sorununa karşı önleyici, iyileştirici girişimlerde bulunmasını sağlayarak işlevsel bir rol oynayabilir.
Sağlık kaygısı pek çok kişiyi hayatının bir noktasında etkileyebilir. Bedensel belirtilere, fiziksel hastalığa, tıbbi testlere ya da belli bir hastalığın medyada işlenmesine karşı verilen yaygın bir tepkidir. Sağlık kaygısı genellikle geçicidir; belirtiler ortadan kalkınca kendiliğinden azalır ya da uygun tıbbi destekle kolayca baş edilebilir. Ancak şiddetli sağlık kaygısı süreklilik gösterir; uzun süreli tıbbi destekle nadiren azalır, genellikle bir belirtiden öbürüne geçer, yaşayan kişi, ailesi ve sağlık çalışanları için klinik olarak belirgin bir sorun haline gelir.
Şiddetli sağlık kaygısı yaşayan kişiler sağlıklarıyla aşırı derecede ilgilidir ve ciddi bir hastalıkları olduğu ve/veya ciddi bir hastalık yaşama riski taşıdıkları ihtimalini abartırlar. Bu kişiler, kendilerinin hastalıklara karşı genel olarak ve/veya belirli bir hastalığa karşı özel olarak istisnai bir savunmasızlıkları olduğuna inanırlar. Yaygın olarak görülen korkular kanser, kalp krizi, AIDS, felç ve ruh hastalıklarına yöneliktir. Sağlığa dair bu aşırı ilgi, uygun tıbbi değerlendirme ve doktor tarafından sağlanan güvenceye rağmen devam ederse; klinik açıdan belirgin derecede sıkıntı ve sosyal, mesleki ya da diğer işlevsellik alanlarında bozulmalara yol açarsa bu kişilerin tanı alabilecek seviyede olduğunun göstergesidir. Bu durumda “Bedensel Belirti Bozukluğu” veya “Hastalık Kaygısı Bozukluğu” tanıları söz konusu olabilir.

Şiddetli sağlık kaygısına yönelik klinik müdahalelerden birisi bilişsel davranışçı terapidir. Sağlık kaygısının bilişsel davranışçı terapisinde psikoeğitim, kendini izleme, inançları sorgulama, davranışsal deney gibi yöntemler birlikte kullanılarak sorunlar üzerinde çalışılır. Bedensel belirtilerin ve değişikliklerin anlamına dair inançlar test edilirken, bu inançların sonuçlarını test etmek ve sağlık kaygısını sürdüren ve arttıran davranış örüntülerini (örn. güvence aramak) incelemek için davranışsal deneyler kullanılmaktadır.

Uzm. Klinik Psk. Özlem YILMAZ

KAYNAKLAR

Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı,
Beşinci Baskı (DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı’ndan çev. Köroğlu,
E., Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2014.
Asmundson, G. J. G., Abramowitz, J. S., Richter, A. A. ve Whedon, M.
(2010). Health anxiety: Current perspectives and future directions.
Current Psychiatry Reports, 12:306–312.
Deale, A. (2007). Psychopathology and treatment of severe health anxiety.
Psychiatry, 6(6): 240-246.
Pugh, N. E. (2010). Elucidating the relationship between health anxiety and
behaviour. (Unpublished Master Thesis). Regina, Saskatchewan:
University of Regina, Faculty of Graduate Studies and Research.
Rachman, S. (2012). Health anxiety disorders: A cognitive construal.
Behaviour Research and Therapy, 50: 502-512.
Reiser, S. J., McMillan, K. A., Wright, K. D. ve Asmundson, G. J. G. (2014).
Adverse childhood experiences and health anxiety in adulthood. Child
Abuse & Neglect, 38: 407–413.
Salkovskis, P. M., Warwick, H. C. ve Deale, A. C. (2003). Cognitive-
behavioral treatment for severe and persistent health anxiety
(hypochondriasis). Treatment and Crisis Intervention, 3:353–367.
Yazan
Uzm.Psk.Özlem YILMAZ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlık Kaygısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Özlem YILMAZ
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem YILMAZ'ın Makaleleri
► Sınav Kaygısı Kimin Kaygısı Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Ruhunuza Sağlık Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sağlık Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şema Terapi Ağustos 2019
► Aleksitimi Aralık 2018
► Kaygı Duyarlılığı Aralık 2018
► Yaşam Kalitesi Aralık 2018
► Yaygın Kaygı Bozukluğu Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:34
Top