2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Flört Şiddeti
MAKALE #20404 © Yazan Psk.Nihan ARDA | Yayın Mart 2019 | 2,489 Okuyucu
Yapılan araştırmalara göre özellikle 16-24 yaş arasında çok yaygın olarak görülen flört şiddeti, bunu yaşayan bireyler tarafından çoğu zaman anlamlandırılamıyor ya da bir sorun olarak görülmüyor.Flört şiddeti, bir kişinin duygusal ve/veya fiziksel,cinsel olarak birlikte olduğu kişi tarafından duygusal,fiziksel,cinsel ve hatta dijital olarak şiddete maruz kalmasına yapılan tanımdır. Ancak özellikle ergenlik dönemindeki bireyler fiziksel ve cinsel şiddet türlerini çok bariz fark edebilirken ne yazık ki duygusal şiddet türlerinin çok da farkında olamıyorlar.Halbuki duygusal şiddet,diğer şiddet türlerinden daha hafif ve zararsız değildir. Duygusal şiddet uygulamaya meyilli kişilerin duygularını kontrol etmekte zorlandığı noktalarda fiziksel şiddete meyil ettiği de bilinen bir gerçektir. Zaman zaman aileden gelen bir takım ilişki yaşama alışkanlıkları,duygusal şiddet türlerinin “beni seviyor,sahipleniyor,kıskanıyor” gibi sevgiye atfedilip romantik olarak nitelendirilimesi gibi durumlarda kişi,duygusal şiddete maruz kaldığını anlamıyor.


Bu dönemde yaşanan duygusal şiddet içeren birçok ilişki daha sonra bireye suçlu,değersiz ya da mutsuz hissettirebiliyor. Hal böyle olunca yetişkinlikte yaşanan ilişkilerde eğer farkındalık olmazsa benzer döngülerle birbirini tekrarlayıp sağlıksız bir hal alabiliyor. Bu durumda duygusal şiddet nedir çok iyi tanımak gerekiyor ve en önemlisi kişinin zaman zaman kendini yoklayıp ilişki içerisinde ne kadar mutlu olduğunu,kendisine olumsuz duygu hissettiren birtakım durumlar olup olmadığını sorgulaması ve kendi sınırlarını koruması gerekiyor.

Duygusal Şiddet Türleri

Öfke

Birisiyle ilişki yaşıyor olmanız birbirinizin her istediğinizi yapacağınız anlamını taşımıyor. Zaman zaman farklı istek ve ihtiyaçların oluşması oldukça doğal ve sağlıklıdır. Ancak o an için istediği olmadı diye öfkelenen bir partneriniz var ve bu durum sürekli tekrarlanıyorsa bu durumun size ne hissettirdiğini keşfetmek gerekir. Örneğin,okul çıkışı arkadaşlarınızla bir planınız var ve sevgiliniz sizi bir yere götüreceğini söyledi; siz de programınız olduğunu söylediniz ve size çok öfkelendi,bağırdı,çağırdı ve siz onunla gitmeye ikna oldunuz. Peki ama nasıl hissettiniz?

2.Aşırı Kontrol

“Sürekli neredesin,kiminlesin,neden oraya gidiyorsun,mesaj kimden geldi,onu değil bunu seçmelisin,oraya gitme” mesajları alıyorsanız dikkat edin. Aşırı kontrol aşk ya da sevgiyle açıklanamaz. Eğer ortada bir gerçeklik yoksa kontrol etme ihtiyacı sizin değil,karşı tarafın problemidir.

3.Aşırı Israr

Çiftler zaman zaman birbirine uyumlanabilir ancak biri bir konuda “hayır” diyorsa bunun anlamı gerçekten “hayır”dır ve saygı duymak gerekir. Bu ister dışarı çıkmak olsun ,ister cinsellik olsun hiçbir konuda aşırı ısrarcı davranmak aşktan değildir.

4.Tehtit ve Suçlu Hissettirme

“Onu yaparsan seni terk ederim,bir daha onunla görüşürsen kendime bir şey yaparım” gibi birçok şekilde çeşitlendirebileceğimiz tehtit,tamamen kişiyi manipüle etmek üzerine uygulanan bir duygusal şiddet türüdür. Bu şiddete maruz kalan kişi,kaybetmekten,yanlış bir şey yapmaktan,suçlu hissetmekten o kadar korkar hale gelir ki bir süre sonra kendi yaşantısını,isteklerini göz ardı ederek tamamen kendisini partnerine adar. Böyle bir durumda da daha çok duygusal şiddet gelir ve kısır döngü şeklinde devam eder.

5.Aşağılama/Dalga Geçme

Sürekli olarak kendinizi aşağılanmış ve küçük düşürülüyor gibi hissediyorsanız yine yolunda gitmeyen bir şey vardır demek oluyor. Özellikle ergenlik döneminde boy,kilo,yüz hatları veya sivilceler gibi birçok fiziksel durumla dalga geçmek değersiz hissettirebiliyor. Sizinle böyle iletişim kurmaya çalışan kim varsa uzak durmakta fayda var.

6.Aşırı Kıskançlık

Bazı durumlarda kıskançlık kişiye sevildiğini ve önemsendiğini ifade ettiği için kişinin hoşuna gider ancak hayatın her alanında kişinin yaşamını kısıtlamaya başlayan aşırı kıskanç tutumlar bir süre sonra baskılanmış,özgürlüğü kısıtlanmış hissettirdiği için birçok olumsuz duygu yaratır. İlişkiler bir noktaya kadar karşılıklı özveri ve uyumlanma gerektirse de sürekli yönlendiriline,nereye,nasıl,kiminle gideceği kısıtlanan ve eleştirilen bir kişinin duygusal hasar görmemesi imkansızdır.

7.İzinsiz Paylaşım

Bir arada olduğunuz kişiyle duygusal,cinsel birçok paylaşımınız olabilir. Paylaştıklarınızı sizin bilginiz olmadan herhangi biriyle paylaşan bir partneriniz varsa duygusal şiddete maruz kaldığınız anlamına gelir. Her an,her yaşanan birliktelik çok özeldir ve üçüncü kişilerle paylaşılması uygun değildir.

UNUTMAYIN!

Kişi ilişkiyi mutluluğu da hüznü de paylaşmak için yaşar. Bir ilişkide paylaşım yoksa,huzurlu,güvende ve mutlu hissetmiyorsanız sürekli tedirgin,suçlanmış ya da öfkeli hissediyorsanız o ilişkiyi sonlandırma zamanınız gelmiş demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde Flört Şiddeti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan ARDA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan ARDA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan ARDA Fotoğraf
Psk.Nihan ARDA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan ARDA'nın Yazıları
► Bu Aşk Değil, Flört Şiddeti Psk.Sühendan TOPTAŞ
► Şiddet Varsa, Sevgi Yoktur: Flört Şiddeti Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
► Ergenlik Döneminde Disiplin… Psk.Ebru Ceylan TEZER
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Esra BÜYÜKKURT
► Ergenlik Döneminde Danışmanlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Kamil ERTEKİN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde Depresyon Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Flört Şiddeti' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk Depresyonu Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:37
Top