2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Sürecine Hazırlık Önerileri
MAKALE #20731 © Yazan Psk.Nihan ARDA | Yayın Ağustos 2019 | 1,698 Okuyucu
Okula başlangıç,çocukların gelecek zamanlardaki okul yaşamının bir parçasını oluşturacağından oldukça önemlidir. Özellikle okul, çocuğun sizden ilk kez uzun süreli ayrı kalacağı bir deneyim olacaksa yumuşak bir geçiş yapmak adına bazı konulara dikkat etmek gerekir.


Bizler, çocuğum okula hazır mı ya da çocuğumun bu süreci daha kolay atlatması için neler yapabilirim diye düşünürüz. Oysaki ilk adım ebeveyn olarak,özellikle anneler olarak, acaba ben ne kadar bu sürece hazırım diye sormaktır. Ebeveynler bu konuda ne kadar endişeliyse, ne kadar çocuğundan ayrılmakta zorlanıyor ise çocuklar da bir o kadar endişeli ve ayrılmakta güçlük çekeceklerdir. Ebeveynler,kendi duygularını çocuklarınkinden ayrıştırırken başka birtakım kolaylaştırıcı etmenleri de uygulayabilirler.
Peki, okul başlamadan neler yapmalıyız? , bu süreci nasıl kolaylaştırabiliriz?

Çocuğumu Okula Nasıl Hazırlarım?

Kendi Anılarınızdan Bahsedin

Çocuklar için deneyim dinlemek rahatlatıcıdır, genellikle bu konuda anne-babalarına çok fazla sorular da sorarlar. Mümkün olduğunca güzel anılarınızdan,arkadaşlıklarınızdan söz edebilirsiniz.

Oyun içinde okulu anlatın
Okul öncesi çağı çocukları oyunlardan oldukça keyif alırlar. Birlikte oyun oynadığınız sıralarda bir karakterin okuldaki ilk gününü canlandırabilir,çocuğunuzla bu durumu konuşabilirsiniz.

Okulda bir günlük rutini birlikte gerçekleştirin
Çocukları en fazla kaygılandıran durum belirsizliktir. Okullar açılmadan çocukla birlikte okulu ziyaret etmek,sınıfı,yemekhaneyi,tuvaletleri tanıtmak oldukça önemlidir. Birlikte okul rutinlerini yerine getirdiğinizde çocukta ciddi bir rahatlama söz konusu olacaktır.

Öğretmeniyle tanışın

Çocuklar,ebeveynlerinin duygularını çok kolay alırlar. Sizin, öğretmene karşı sevecen tavrınız,sohbetiniz çocuğunuzu da rahatlatacaktır. Bu yüzden okullar açılmadan birlikte gidip öğretmenle tanışmak ilk gün çocuğun rahat bir başlangıç yapması açısından oldukça önemlidir.

Uyku saatlerini düzene sokun
Bir diğer önemli konusuysa çocuğa rutin oluşturmaktır. Okullar açılmadan uyku saatlerinin düzenlenmesi geçiş sürecini kolaylaştıracaktır. Okul açılmadan 1-2 hafta önce uyku saatleri belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

Okul döneminde herhangi başka bir değişim olmamasına özen gösterin
Okula adapte olmak başlı başına çocuğu zorlayacak bir süreç olduğundan bu döneme başka herhangi bir değişiklik denk getirmemek önemlidir. Taşınma,sünnet..vb gibi bir süreç yaşanacaksa biraz ertelenmelidir.

Okul alışverişine birlikte çıkın

Okul alışverişinde seçimleri çocuğa bırakmak, süreci eğlenceli hale getirmek çocuğun okulla ilgili olumlu düşüncelere sahip olmasına olanak sağlar.

Duygunuzu tanıyın

Ebeveyn olarak kaygılıysanız bunun farkına varmanız çok önemlidir. Kendi kaygınız yüksek olduğunda çocuğunuzu yatıştırmak sizin için zorlayıcı olacaktır. Bu süreci yaşayan birileriyle konuşmak,duygularınızı anlamlandırmak açısından faydalı olacaktır.

Okul dışı aktiviteleri ihmal etmeyin

Okula yeni başlayan çocukların hala oyun çağında olduğunu unutmayın. Okulun ardından katı bir disipline sokmaya çalışmak,ödevlere boğmak çocuk için oldukça yıpratıcı olacaktır. Mümkün olduğu kadar okul dışı aktivitelere devam edin ve oyun oynamasına olanak tanıyın.

İlk gün çocuğunuza eşlik edin
Çocuklara ebeveynlerinin okulun bahçesinde,sınıfın kapısında bekliyor olması çok güven verir.Okulun ilk günü boyunca çocuğun yanında olmak önemlidir. Biraz fazla kaygılıysa ilk birkaç gün eşlik etmek de rahatlatıcı bir faktör olacaktır.

Her çocuğun okula uyum süreci farklılık gösterir. Ortalama 3 haftada genellikle çocuklar uyum sürecini tamamlar.Eğer çocuğunuzun daha uzun süreler adapte olamadığını düşünüyorsanız çocuğunuzu kıyaslamadan,korkutmadan ve panik olmadan bir uzmana danışmak faydalı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Sürecine Hazırlık Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan ARDA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan ARDA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan ARDA Fotoğraf
Psk.Nihan ARDA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan ARDA'nın Yazıları
► Eğitim Sürecine Ailenın Katılımı Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR
► Doğuma Hazırlık Eğitimi Nedir? Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Sürecine Hazırlık Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk Depresyonu Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:24
Top