2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botox: Botoks Nedir, Nasıl ve Nerelere Uygulanır, Yan Etkileri Nelerdir?
MAKALE #2479 © Yazan Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN | Yayın Şubat 2009 | 117,360 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
“BOTOX”


Kırışıklık tedavisinde en çok tercih edilen yöntem olan BOTOX, estetik amacıyla da son yıllarda yaygın olarak yapılmasına karşın yanlış bilinen birçok noktaya da sahiptir.


Botox Plastik Cerrahi’nin mucizesi mi?

Botox, özellikle yüzün üst kısmındaki kırışıklıkların yani, iki kaş arasındaki kırışıklıkların, alındaki yatay çizgilerin ve göz kenarındaki kırışıklıkların (kazayağı kırışıklıkları) yok edilmesinde etkilidir. Bu uygulama, kaşların 2/3 dış kısmının kaldırılmasında da etkilidir ve bu özelliği nedeniylede bayanlar tarafından tercih edilmektedir. Botox yüzün üst bölümünde ki kırışıklıkların giderilmsinde uygulanan yöntemler arasında hızla seçkin bir yere sahip olmuştur. Botox anaerobik bir bakteri olan Clostridium Botulinum tarafından üretilen bir nörotoksindir.


Botox cilde nasıl etki eder?

Botox uygulandığı küçük kas demetlerinin, sinir - kas bağlantısını bloke ederek, kasın kasılmasına engel olur. Sinir ucundan asetilkolin denilen bir nörotransmitterin salınımını engeller. Böylece o kas grubu üzerindeki cilt düzgün ve kırışıksız kalırken, Botox uygulanmamış kas grupları çalışmaya devam ederek normal yüz ifadesini korur.

Botox sadece kozmetik amaçlı bir ilaç mıdır? Nasıl uygulanır?

Botox ilk olarak bazı nörolojik hastalıklar, Serebral Palsi, göz tikleri ve şaşılığın tedavisinde kullanılmaya başlanmış ve halen bu alanlarda da kullanılmaya devam edilmektedir. Bu uygulamalar esnasında kaş arasında ve göz çevresindeki kırışıklıkların yok olduğu fark edilmiş, bunun üzerine araştırmalar yapılarak estetik ve kozmetik alanlarda kullanılmaya başlamış ve alınan sonuçların son derece iyi olmasından dolayı da kullanım alanı yaygınlaşmıştır.

Kozmetik amaçlı "Botox" uygulamaları ise oldukça basit ve güvenli olup, çok küçük bir iğne ile çok az miktarda Botox’ un yüzün belli noktalarına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Botox, soğuk zincirle özel şartlarda iletilen şeffaf bir maddedir. Serum fizyolojik ile sulandırılır. Sulandırma leminde doktorların tercih ettiği çözücü miktarları birbirinden farklıdır. Biz 2,5 ml serum fizyolojik ile sulandırmayı tercih ediyoruz. Daha fazla miktarda çözücü kullanmanın dezavantajı, ilacın komşu kaslara yayılıp onları da bloke edebilme riski taşımasıdır. Uygulama sırasında, bazı hastaların böcek ısırması şeklinde ifade ettiği, minimal bir ağrı hissedilebilir. Anestezi ya da uyutma gerektirmez ve hemen sonrasında günlük hayata dönülebilir.

Tedavinin riskleri nelerdir? Her isteyene uygulanabilir mi?

Tedavinin en belirgin yan etkisi enjeksiyon bölgelerinde minik kızarıklıkların oluşmasıdır. Hastaların yaklaşık %10’unda birkaç saat süren baş ağrıları gözlenebilir. Fakat gariptir ki birçok insan da baş ağrısını geçirmek için Botox uygulatmaktadır. Migren ve baş ağrısı tedavilerinde mucizeler yaratabildiği gibi nadiren, uygulama hatası sonucu göz kapağı sarkması görülebilir. Botox' un 20 yıllık kullanım sürecinde kaydedilmiş herhangi ciddi bir alerjik reaksiyon, şok ya da ölüm yoktur. Yani tamamen güvenli bir molekül olduğu söylenebilir. Ancak; kas hastalıklarında ve gebelikte Botox kullanılmamalıdır.

Botox felç eder mi?

Botox sedece enjekte edilen kasa sinirler aracılığıyla gelen kasılma emri iletisini bloke ederek kasın geçici süre kasılmasını engeller. Yani felç eder bilgisi yanlıştır.


Botox uygulaması ne kadar sürede yapılır? Etki süresi ne kadardır?

Uygulanması son derece basittir. Beş dakika içerisinde yapılır. Etkisi ise bir hafta içinde tam olarak görülür. İlk uygulamada etki süresi dört ay iken daha sonra ki uygulamalarda süre altı aya kadar çıkar.


Botox vücudumuzda hangi bölgelere uygulanabilir?

Uygulama alanları alın, kaş arası, göz çevresindeki kazayağı dediğimiz çizgiler, üst dudak ve boyundaki çizgilerdir. Aynı zamanda koltuk altı, el ve ayakların terleme probleminde de tedavi amaçlı uygulamalar yapılabilir.


Botox yapıldığı belli olur mu?

Botox uygulamasını yaptıranlar genellikle anlaşılmasını istemezler. Bu yüzden doğal görüntüyü koruyacak şekilde kırışıklıkların yok olmasını sağlamak teknik olarak önem arz eder.


Botox donuk ve ifadesiz bir görüntüye neden olur mu?

Donuk surat ifadesi tamamen yanlış bir söylemdir. Bu hastanın isteği ve hekimle arasındaki diyoloğa bağlıdır. Her insanın beklentisi farklıdır. Örneğin bir hasta kaş çatmaktan çok memnun değilken bir diğeri işi ya da çevresi gereği bu mimiğin kalmasını isteyebilir. Önemli olan hastanın isteği ve doktorun bunun bilincinde olarak uygulamayı ve dozu ayarlamasıdır.


Botox’un yeni kırışıklıklara neden olduğu doğru mu?

Botox’ un bazı kırışıklıkları yok edip başka yerlerde yeni kırışıklara neden olduğu tam olarak doğru değildir. Bu durum şöyle gerçekleşir; yatay çizgiler Botox sonrası yok olurken daha önceden var olan dikey çizgilerin göze çarpması bu izlenimi oluşmaktadır. Yani yeni olduğu söylenen kırışıklıklar zaten var olan fakat diğer çizgiler daha derin olduğu için göze batmayan çizgilerdir. Bir de hastanın isteğine bağlı olarak yapılan kaş kaldırma işleminde Botox uyguladığımızda yan alın çizgileri oluşabilmektedir. Bunun haricinde Botox’ un yeni kırışıklıklara neden olduğu bilgisi yanlıştır.


Botox'un Yan etkileri var mı?

Botox un bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi ise etkinin yani kaslardaki gevşeklik süresinin ortalama altı ay olmasıdır. Uygulama anında iğneye bağlı kızarıklıklar ise gündelik hayatta kullandığımız makyaj malzemeleriyle kolayca kapatılabilir. Etkisi geçtikten sonra Botox’ u yeniletmenizde hiçbir sakınca yoktur ve herhangi bir sınırlama olmaksızın ömür boyu kullanabilirsiniz.


Dudak ve yüz dolgunlaştırmada kullanılır mı?

Botox’ un işlevi kas hareketlerini zayıflatmak olduğu için dolgu maddeleriyle kıyaslamak yanlış olacaktır. Botox yöntemi dudak üzerindeki ince çizgilerde kullanılmakta ancak; dolgu maddesi gibi dudak ya da yüz dolgunlaştırmakta kullanılmamaktadır. Yani Botox insanı şişirir ifadesi tamamen yanlıştır.


Sahte Botox var mı?

Botox’ la ilgili en önemli konulardan biri de Botox’ un belli bir kalitesi ve dozunun olmasıdır. Piyasada bazı Uzakdoğu ürünü ilaçlar olduğunu ve bunların çok ucuza yapıldığını duyuyoruz ancak; bu ürünleri doktorların kullanmadığını düşünüyorum. Çünkü her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de Botox uygulayabilmek için muhakkak anatomi bilgisi gerekmektedir. bu nedenle sadece ve sadece bu işin uzmanı olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Aslında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu işi kimin yaptığıdır.

Kremlerin Botox etkisi doğru mu?

Son dönemde Botox etkisine sahip olduğu söylenen pek çok krem ve benzeri ürün piyasada satılıyor. Kesin olarak bilinmelidir ki Botox kesinlikle kremlere katılabilecek ve yüze sürülerek etki edecek bir madde değildir. Botox, doğrudan kaslara enjekte edilirken, piyasada satılan bu kremler tamamen cilt yüzeyine uygulanır ve aynı oranda cilt yüzeyine çok kısa süreli etki eder. Dolayısıyla sadece yüzeysel ince cilt kırışıklıklarında etkili olabilir. Botox ise dinamik kaslara bağlı derin kırışıklarda etkilidir. Bunlar da alındaki, göz çevresindeki, dudak ve boyundaki kırışıklıklardır. Kısaca söylemek gerekirse hiçbir krem Botox’ un etkisini sağlayamaz.


Botox vücutta bağımlılık yapar mı?

Tüm bunlara ilave olarak Botox’un insanların üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. İnsanlar uygulamanın ardından yavaş yavaş kırışıklıklarının yok olduğunu, sinirlenseler de kaşlarını çatamadıklarını fark ederler. Sonuçta kendilerini çok daha iyi hissederler ve sürekli yaptırmakta hiçbir sakınca olmadığı için de altı ayda bir yenileyebilirler.


‘Botox’ la İlgili Yanlış Bilinenler:
  • Botox yılan zehridir:
Botox bakteriden elde edilen sıradan denebilecek tıbbi bir ilaçtır. Neredeyse bütün antibiyotikler aynı yöntem ile elde edilmekte ve hepsi bakterilerin kendilerini korumak için salgıladıkları maddelerdir. Yani yılanlar ile bir alakası yoktur.

Botox felç eder:

Felç bir kasın hareket yeteneğini sonsuza kadar kaybetmesi demektir. Oysa Botox uygulanan kaslar ortalama altı ay süreyle sinirlerden uyarı alamaz ve hareketsiz kalırlar. Daha sonra hiçbir şey olmamış gibi eski hareketlerine devam ederler. Bu nedenle Botox felç eder söylemi yanlıştır.

Botox ifadesiz bir yüz yapar:

Botox yüzdeki ifadeyi tamamen ortadan kaldırmaz ancak sadece yumuşatır. Bu değişiklik eğer karakter rolleri oynayan bir aktör ya da aktris değilseniz hiçbir önem arz etmediği gibi kimseyi de rahatsız etmez.

Botox sadece güzellik amacıyla kullanılan kozmetik bir ilaçtır:

Çok yanlış bir bilgi. Botox yıllarca felçli hastaların spastisitelerinin(kontrol dışı kasılmalar) tedavisinde kullanıldı. Estetik amaçlar ile kullanılması ise oldukça yenidir.

Botox bir dolgu maddesi gibi dudakları ve yüzü şişiriyor:

Botox verilen bir bölge şişmez. Çünkü Botox dolgu maddesi değildir. Dolgu maddeleri ayrı bir grup içinde yer alırlar.

Prof. Dr. Mesut ÖZCAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botox: Botoks Nedir, Nasıl ve Nerelere Uygulanır, Yan Etkileri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut ÖZCAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın Makaleleri
► Botoks Nedir? Nerelere Uygulanabilir? Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Grup Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır? Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Botox: Botoks Nedir, Nasıl ve Nerelere Uygulanır, Yan Etkileri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Temmuz 2010
► Gençlik ve Estetik Temmuz 2010
► Benler (Nevüsler) Temmuz 2010
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:19
Top