2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı
MAKALE #5136 © Yazan Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN | Yayın Temmuz 2010 | 5,864 Okuyucu
KEPÇE KULAK

Kulak Estetiği, kulaktaki şekil bozukluklarının estetik cerrahi yöntemleriyle düzeltilerek kulağa normal bir şekil verilmesi işlemidir. Kulakta en çok rastlanılan şekil bozukluğu halk arasında kepçe kulak ya da yelken kulak adı verilen deformitedir.

Kepçe kulak, kulak sayvanının normalden daha fazla öne doğru dönük olması halidir. Normalde kulağın arkasındaki kulakla kafatası arasındaki açı 30–35 derece civarındadır. Kepçe kulakta bu açı artmış olarak karşımıza çıkar.

Bu durum iki nedene bağlıdır. Birincisi kulak sayvanındaki "Y" harfi şeklinde bulunan ve antiheliks adını verdiğimiz kıvrımın yeterince oluşmaması, ikincisi ise kulak kepçesinin ortasındaki konka adını verdiğimiz çukurluğun normalden büyük olmasıdır.
Bazen bu her iki bozukluk birlikte de bulunabilir. Kepçe kulak deformitesini kulak sayvanının normalden daha büyük olması şeklinde algılayanlarda vardır. Ancak bu doğru değildir. Kulak sayvanının kıvrımların olmayışından dolayı ütülenmiş gibi düz görünümü böyle bir algılanma hatasına neden olur. Oysa büyüklük olarak kepçe olmayanla olan kulak boyutları arasında fark yoktur.

Bu deformiteye sahip kişiler bundan dolayı hiçbir psikolojik rahatsızlık duymayabilecekleri gibi bunu ileri derecede problem olarak yaşayabilirler de. Özellikle okul öncesi yaşlarından itibaren arkadaşlarının sataşmaları nedeniyle bu problemi çok erken yaşlardan itibaren ciddi şekilde yaşayanlar da bulunmaktadır.

Kulak sayvanının gelişimi yaklaşık olarak 10 yaş civarında tamamlanır. Ancak gelişimin %90’ı 6 yaş civarında gerçekleştiği için bu yaştan itibaren cerrahi olarak kulak estetiği yapılabilir. Bu yaşta yapılabilmesinin tek şartı çocuğun da bunu istemesidir.
Eğer çocuk istemiyorsa yakınları, çocuğu operasyona zorlamamalıdırlar. Aksi halde daha ciddi psikolojik problemlerle karşılaşmak olasıdır. Toplumumuzda kepçe kulak ameliyatı için başvuru yaşı genelde 18–25 yaş arasıdır.
Kepçe kulak ameliyatları genellikle lokal anestezi ile gerçekleşir. Eğer küçük yaşlarda yapılacaksa genel anestezi tercih edilir. Ameliyatla yapılan işlem probleme yöneliktir. Sadece antiheliks dediğimiz kulak kıvrımlarının olmayışı söz konusu ise bu kıvrımlar kıkırdaklara konan özel dikişlerle oluşturulur.

Bu kıvrımların kalıcılığını ve kolay oluşturulabilirliğini sağlamak için kıkırdaklara özel törpü ile zayıflatmalar gerçekleştirilebilir. Problem kulak ortasındaki konka dediğimiz kısmın büyüklüğü ise bu kısımdan yapılacak kıkırdak çıkarma işlemi ile ya da bu kısmı arkaya doğru yatırarak kafa ile kulak arasındaki açıyı daraltıcı kalıcı dikişler konulur.
Eğer bu problemlerin her ikisi de mevcutsa bu iki işlem birlikte yapılır. Kulak arkasındaki ciltten de bir miktar çıkarmak gerekebilir. Cilt dikişleri kendiliğinden eriyebilen ipliklerle yapılır ve dikiş almak gerekmez. Cilt kesileri kulakların arkasından yapıldığı için dikiş izleri burada gizlenir ve estetik olarak görünür bir kusur teşkil etmezler. Kulak kıkırdakları kendi orijinal şeklini tekrar almaya çok meyilli olduklarından sadece cilde konulacak askı dikişlerine güvenerek kulakta kalıcı düzelme sağlanacağını ummanın bilimsel bir dayanağı yoktur.

Operasyon yaklaşık olarak 1,5 saat sürer. Operasyonun bitiminde özel bir bandaj uygulanır. 2–3 gün sonra kontrol amaçlı olarak bandaj açılıp yenilenebilir. Birinci hafta sonunda bandaj açılır ve banyo yapmaya müsaade edilir.

Bundan sonraki dönemde koruyucu olarak geceleri kullanmak üzere tenisçi bandına benzer bir bant ya da saç bandı kullanılması tavsiye edilir. En az 1,5 ay süreyle kulağın çekilmesi veya bükülmesi gibi travmalardan korunmakta yarar vardır. Ameliyattan sonraki erken dönemde kulakta hafif şişlik ve morluk görülebilir. Bunlar kısa bir süre içerisinde düzelebilen ve beklenen belirtilerdir.

Kepçe kulak operasyonlarından sonra genellikle ciddi bir komplikasyon gözlenmez. Çok nadir olarak enfeksiyon veya hematom(ciltle kıkırdak arasında kan pıhtısı birikmesi) görülebilir. Bunlar ciddi bir probleme neden olmaksızın kolaylıkla çözümlenebilen komplikasyonlardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut ÖZCAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın Makaleleri
► Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı Op.Dr.Murat TEZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Kepçe Kulak Estetiği Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Temmuz 2010
► Gençlik ve Estetik Temmuz 2010
► Benler (Nevüsler) Temmuz 2010
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:32
Top