2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı
MAKALE #15717 © Yazan Op.Dr.Murat TEZCAN | Yayın Kasım 2015 | 2,859 Okuyucu
Kulak kepçesinin işitme duyusuna olan katkısı çok fazla değildir. İşitme fonksiyonu asıl iç kulakta gerçekleşir.

Kulağın işitme duyusuna olan bu kısmi katkısı dışında en önemli fonksiyonu ''normal görünmek''tir. Normal büyüklükte ve normal açıdaki bir kulak dikkat çekmez.

Ancak büyük veya baştan fazlaca açık bir kulak, estetik açıdan normal kabul edilmediği gibi çoğunlukla insanların alay konusu olmaktadır. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların acımasızca birbirlerinin bedensel özellikleri ile dalga geçtiği düşünülürse, böyle bir durum çocuk üzerinde travmatize edici olabilmektedir.

HANGİ KULAK NORMALDİR?
Kulağın normal uzunluğu 6-6.5 cm'dir. Baştan açıklığını belirlemek için ise 3 noktadan ölçüm yapılır. Kulağın en üst kısmının kafaya olan uzaklığı 10-12 mm, kulağın orta kısmının kafaya olan uzaklığı 16-18 mm, kulak memesinin kafa kemiğine olan mesafesi ise 20-22 mm civarındadır.

Bunun dışında kafa ile kulak arasındaki açıda önemlidir ve yapılan ölçümlere göre normal ölçü 25 derecenin altında olmalıdır.

Kepçe Kulak Neden Olur

Genelde kalıtımsal bir durumdur. Kulak kıvrımının yeterince belirgin olmaması veya concha denen kulak deliğinin önündeki kıkırdağın aşırı geniş olması sonucu gelişir. İleride kepçe kulaklı olacak bebeklerin %30'u normal görünümlü kulaklarla doğarlar ve sonraki 3-4 ay içinde kulaklarındaki açıklık daha belirgin hale gelmeye başlar. Toplumda her 20 insandan 1'inde kepçe kulak problemi vardır.

Kepçe Kulak Ameliyatı

Bu ameliyatta temel amaç kulağın kıvrımlarını şekillendirmek ve kulağı başa daha yakın bir hale getirmektir. Bu amaçla kulak arkasından çalışılır böylece dışarıdan görünen bir dikiş izi olmayacaktır. Kulak arkasında yapılan kesi ile kulak kıkırdağına ulaşılır ve kulakta yeterince oluşmamış kıvrım dikişler yardımı ile oluşturulur.

Eğer kulak deliğinin önündeki kıkırdak aşırı büyük ve yayvan ise buradan bir miktar kıkırdak çıkarılır. Kulak arkasındaki kesi emilebilen dikişlerle kapatılır böylece amaeliyattan sonra dikiş alma ihtiyacı olmaz.

Ameliyattan sonra 1 hafta kullanılmak üzere bir bandaj uygulanır. Ameliyatın ortalama süresi 1 saat kadardır.

Kepçe Kulak Ameliyatında Lokal Anestezi Mi Genel Anestezi Mi

Bu ameliyat çocukluk çağında yapılıyorsa genel anesteziyi tercih etmek gerekir. Yetişkin dönemde yapılan ameliyatlarda ise bu işlemi lokal anestezi ile gerçekleştirmek en akıllıcasıdır. Böylece hasta narkoz almamış ve narkozun risklerinden korunmuş olur ayrıca hastanede kalması gerekmeden ameliyattan hemen sonra evine dönebilir.

Kepçe Kulak Onarımı İçin İdeal Yaş Nedir

Zamanlamada, ameliyatının okul öncesi dönemde yapılması ve çocuğun okul çağında acımasız alaylara maruz kalmaktan kurtarılması hedeflenir.Üzerinde hem fikir olunan yaş ise 5-7 yaş arasıdır.

Son yıllarda bu yaşın daha öne çekilmesi ve ameliyatın 4 yaşından önce yapılması yolunda bilimsel araştırmalar yayınlanmakta ise de bunun estetik amaçla yapılan bir ameliyat olduğu unutulmamalı ve çocuğun genel anestezi alabilecek bedensel gelişime sahip olması beklenmelidir.

Çocukluk çağında ameliyat şansı bulamamış yetişkinler ise hayatlarının herhangi bir döneminde bu ameliyatı olabilirler.

Kulak Estetiği Ameliyatının Olumlu Etkileri Nelerdir

''Journal of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery'' adlı derginin 2009 Şubat sayısında yayınlanan bir makaleye göre bu ameliyatı olan çocukların %97'si mutlu olmuş, %92'sinde özgüven artışı saptanmış, % 79'unda sosyal anlamda iyileşme gözlenmiş ve bu ameliyatı olan tüm çocuklar okulda maruz kaldıkları alaylardan ve zorbalıklardan kurtulmuşlar. Bu ameliyat hem estetik hemde psikososyal yönden hastalar üzerinde olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat TEZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat TEZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat TEZCAN Fotoğraf
Op.Dr.Murat TEZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat TEZCAN'ın Yazıları
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Kepçe Kulak Estetiği Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Kepçe Kulak Estetiği Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kepçe Kulak Estetiği, Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Eylül 2015
► Botoks Mayıs 2013
► Doğal Estetik Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:40
Top