2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İşitsel ve Dokunsal Algı
MAKALE #3041 © Yazan Veli DERİN | Yayın Mayıs 2009 | 24,581 Okuyucu
İŞİTSEL ALGI


Bir olay sırasında duyulan seslerin bellekte toplanması işitsel belleği oluşturur. Bir süre sonra aynı sesle karşılaşıldığında bu bilgi yeni karşılaşılan durum içinde kullanılır. Bellek geçmiş olayları içerir. Geçmişte olanların hatırlanmasında özellikle çocukların gördüklerini belleklerinde canlandırması çok daha kolaydır.

İşitsel Algı İle İlgili Etkinlikler

1. Kuruyemişler, tahıllar, kum, çakıl taşı gibi malzemeler kullanılarak ses kutuları hazırlanabilir.
2. İkisi aynı biri farklı ses çıkartan üç kutu verilerek farklı ses çıkaranı bulması istenebilir.
3. Hayvan sesleri,ev aletlerinin sesleri ve doğadaki sesler kasetlere kayıt edilerek çocuklara dinletilebilir ve duydukları seslerin neye ait olduklarını bulmaları istenebilir.
4. Ses çıkaran kurmalı bir oyuncak veya top yuvarlanarak çocukların hem görsel hem de işitsel olarak izlemeleri sağlanabilir.
5. Görsel ve işitsel izleme için pille çalışan, ses çıkaran oyuncaklar kullanılabilir.
6. Değişik müzik aletleri kullanılarak basit ritimler oluşturulup aynı ritmi çocuktan taklit etmesi istenebilir.
7. Sayı, sözcük veya cümle dizisinin tekrarlama çalışmaları yapılabilir. Sayıları tekrarlama çalışması kısa süreli belek için uygundur.
8. Bir kutu içersine konulan gibisiler arasından yetişkinin söylediği yönergeye uygun olarak çocuktan giyinmesi istenebilir. Örneğin; bere, çorap, etek vb.

DOKUNSAL ALGI

Dokunsal algı konusu, dokunsal ayırdetme ve dokunsal eşleştirme alt başlıları altında toplanır. Dokunsal ayırdetme, nesnelerin şekil boyut, sertlik, yumuşaklık vb. özelliklerinin dokunarak ayırdedilmesidir. Dokunsal eşleştirme nesnelerine, benzerliklerine dokunarak fark edilmesi becerisidir. Eşleştirme nesnelerin şekil, boyut, sert-yumuşak,pürüzlü-pürüzsüz, tüylü-tüysüz olma vb. özelliklerine göre yapılır. Somut işlem dönemindeki çocuklarla görme engelli çocuklarda dokunsal algı daha fazla önem taşır.

Dokunsal Algı İle İlgili Etkinlikler

1. İçi görünmeye bir torbaya değişik nesneler yerleştirilebilir ve çocuklar elleri ile dokunarak torbanın içindeki nesnelerin ne olduğunu bulmaya çalışabilirler.
2. Eğitim odasında çocuklarla birlikte dokunma panoları hazırlanabilir. Bunun için çok çeşitli kumaşlar, artık materyaller, çeşitli kağıtlar kullanılabilir. Çocuklar gözlerini kapatıp panodaki nesneler dokunarak bunların ne olduğunu bulmaya çalışabilirler.
3. Değişik nesnelere dokunarak aynı olan neneleri eşleştirmeleri istenebilir.
4. Bir kutu içersine büyük ve küçük toplar konur ve çocuktan bunlara dokunarak büyük ve küçük topları bulması istenebilir.

Görseller:1.-/Düşünürken kağıt üzerine şekiller çizmeyi sever.

2,-/Bol mimiklerle konuşur.
3,-/Mektup yerine kart göndermeyi tercih eder.
4,-/Sinemaya gitmekten ve video izlemekten hoşlanır.
5,-/Lego oyuncağını çok severler.
6,-/Simetrik dizilimlerden zevk alırlar.
7,-/Belgesellerden hoşlanırlar.
8,-/Oyunlarda şehir bulma oyunlarına bayılırlar.
9,-/Resim yapmayı, karalamayı, çizmeyi severler..
10,-/Rüyalarını net hatırlarlar.

İŞİTSELLİK: İşitseller tüm göğüsleriyle nefes aldıkları için konuşmaları ritmik ve melodiktir. Gözler sağa ve sola giderken, baş da genellikle dinlenilen kişinin tarafına doğru eğilir. İşitsel size "kulak veriyordur"

Hatiplik şarkıcılık, yazarlık, radyo-tv sunuculuğu avukatlık müzisyenlik djlik, sekreterlik gibi meslekler işitsellerin ilgi duyduğu alanlardır.

İşitseller:
1,-/Erken konuşmaya başlarlar.
2,-/Kendilerine okunan hikayeleri şiirleri kolay ezberlerler..
3,-/Sözlüklerde kelime aramayı severler.
4,-/Okumayı erken öğrenirler.
5,-/Enstürümünları çalmadan zevk alırlar.
6,-/Yabancı dili kolay öğrenirler.

KİNESTETİK: Kinestetikler karından derin nefes alırlar.Tıpkı saf kinestetik olan bebekler gibi Gözleri aşağı sağa bakarak duygularıyla temasa geçen kinestetiklerin konuşmaları yavaş ve derindir. Çünkü duygular varlığın derinliğinden gelir. Bu yüzden hızlı konuşan görseller kinestetiği sıkıcı hatta aptal bulurken, kinestetik ise görseli "çok laf ama boş laf" olarak algılar...

Bedenleriyle iletişim halinde oldukları için ani hareketlere yatkındırlar. En iyi dansçılar kinestetiklerden çıkar. Çünkü kaslar esnektir. Pantomimciler duygular bedensle ifadelerle dile getiren kinestetikleri.

Dokunmak ve dokunulmak kinestetik için hayati ihtiyaçtır.

Kinestetik olanlar:
1,-/ Çeşitli hobileri vardı.
2,-/Kendilerini küçük yaşta birey olarak görürler.
3,-/Arkadaş çevreleri geniştir.
4,-/İnsanların duygularını kolaylıkla okuyabilirler.
5,-/Aktiftirler.
6,-/ Sezgileri çok kuvvetlidir.

Kısaca: Görsel dışsal olarak görür, içsel olarak anıları resim olarak depolar.
İşitsel:Dışsal olarak işitir,içsel olarak anılarındaki kendisiyle olan konuşmalarını dinler.
Kinestetik: Dışsal olarak duyuları hissederek algılar, içsel olarak gerçek ya da hayaldeki anıları duygularla hatırlar. Tat ve koku duyusunun yanı sıra sezgisellik de kinestetik algılamanın bir parçasıdır..

Görsel ilk bakışta aşık olur, işitsel anında frekans tutturur, kinestetiğin yüreği tutuşur. Görselin gözüne hoş gelir, işitsele hitap eder, kinestetiğin ruhu okşanır. Görsel dünyayı pespembe görür, işitsel için dünya ahenk içindedir, kinestetik için hayat tatlıdır.

Veli DERİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İşitsel ve Dokunsal Algı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Veli DERİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Veli DERİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veli DERİN Fotoğraf
Veli DERİN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi50 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veli DERİN'in Makaleleri
► Algı Yanlılıkları Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Görsel Algı Veli DERİN
► Beden Algı Bozukluğu Psk.Damla KANKAYA
► Tıpta Algı Oyunları Psk.İzzet GÜLLÜ
► Kişilerarası Algı ve Yükleme Dr.Psk.Sezai KALAFAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İşitsel ve Dokunsal Algı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:26
Top