2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Beslenmesi
YAZI #2347 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014
DOĞRU BESLENEREK TÜM HASTALIKLARDAN KORUNUN
Havaların soğuması ile birlikte vücut direncimiz düştü. Bununla birlikte halsizlik ve enfeksiyonlara karşı duyarlılık, grip, nezle, soğuk algınlıkları kendini göstermeye başladı. Her dönem olduğu gibi kış mevsiminde de sağlıklı ve dengeli beslenme örüntüsüne dikkat etmek gerekir.

Kışın Kilo Almak Daha Kolaydır
Kış aylarında metabolizma hızı azaldığı için kilo almak daha kolaylaşır. Metabolizma hızı aktivite hızı ile doğru orantılıdır. Hava şartlarının olumsuzlaşmasından dolayı azalan aktivite
bazal metabolizma hızını etliler ve yavaşlamasına neden olur. Tabi metabolizmanın yavaşlamasında etkili olan sadece aktivite değildir. Aktivitenin yanında, yaş, cinsiyet, tiroid, menapoz, andropoz, spontan yaşam stili, yanlış uygulanan diyetler de metabolizmanın yavaşlaması da etken diğer maddelerdir.

Vücut Isısı Azaldıkça Yemek Yeme Hissi Artar
Havaların soğumasıyla birlikte vücudumuz kendisini korumaya alarak vücut ısısını sağlamaya çalışır. Düzensiz ve yetersiz beslenen bireylerde buna karşı vücut daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyar. Özelikle bu hissini basit karbonhidrat grubundan olan tatlı, şeker, pasta, börek gibi besinlerden karşılama gayretine girer. Bu tür gıdalara yönelmek kilo kontrolünü zorlaştırarak, kilo almaya teşvik edecektir.

Tokluk Hissinin Sağlanması İçin: Tahıllı, Yulaflı Ürünler ve Badem Tüket
Lif oranından oldukça yüksek olan tahıllı, yulaflı ürünler ve badem size gün boyu tokluk hissi verecektir. Ekmeklerinizi tam buğday ya da yulaflı olarak tercih edin. Ara öğünlerde 10-15 tane kavrulmamış badem olarak veya salatalarınızın içerinse 1 tatlı kaşığı dövülmüş badem ekleyebilirsiniz.

Zayıflamak İçin Yeşil Mercimek Tüket
Yeşil mercimek lif ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Haftada mutlaka en az 2 kez yeşil mercimek tüketin. Bir porsiyonu ortalama 230 kaloridir. Bol Akdeniz yeşilliği içerisine 3-5 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek koyarak harika bir öğün yapabilirsiz.

Sebze ve Meyve Tüket
Antioksidan özellikte olan A ve C vitaminleri kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı direnç sağlar. Özellikle turunçgiller, kırmızı meyveler, havuç, brokoli, kabak, bal kabağı, kapya, karnabahar, kereviz, kivi, ıspanak, tere, roka, maydanoz gibi sebze ve meyvelere günlük beslenmede yer verilmelidir. Günde 5-7 porsiyon kadar sebze, meyve tüketin.

Ara Öğünlerde Zencefil Çayı İç
Havaların soğuması nedeniyle sıcak içecekler hem vücudumuzu hem de ruhumuzu ısıtacaktır. Özellikle zencefilli limon çayı soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir. Kış ayları için vazgeçilmez bir çay alternatifi olacaktır.







Fiziksel Aktiviteni Artır
Hava ısısından dolayı fiziksel aktivitemiz giderek azalacaktır. Yaz mevsiminde işe yürüyerek gittiğimizi varsayarsak kışın mutlaka toplu taşıma araçlarını ya da özel aracımızı kullanarak gideceğiz. Özellikle bir de masa başında çalışıyorsanız günlük fiziksel aktivite neredeyse yok denecek kadar az olacaktır. Sizlere tavsiyem mümkün olduğunca akşam yemeğinden 2 saat sonra 15 dakika boyunca ip atlayın. Güneşli havaları sakın kaçırmayın. En az günde 30-45 dakika boyunca yürüyüş yapın. Çünkü yağ yakımı vücutta 20-25 dakika sonra gerçekleşir.

Su Tüketimine Dikkat Et
Susamadığınızı hissetseniz bile su içmeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Su hayatımızın yaşam kaynağıdır, bunu unutmayın. Kışın yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için su içmek gerekir. Suyun içerisine 1 çay kaşığı bal ve limon katarak barsak hareketlerini hızlandırabilirsiniz. Sabah kalkınca mutlaka güne 1-2 bardak ılık su içerek başlayın.

Tatlı Krizlerinizi Önlemek İçin Kuru Meyve Tüket
Özellikle kış aylarında D vitaminin en iyi kaynağı olan güneş ışığından pek yararlanamıyoruz. Güneşli havaları yakaladığımızda günde 10-15 dakika güneşlenmeyi ihmal etmeyin. Kısmen de olsa D vitamini ihtiyacımızı kuru meyvelerden de karşılayabiliriz. Kuru meyveler aynı zamanda sizin tatlı krizlerinizi önlemede de çok iyi bir yardımcı olacaktır. Ara öğünlerde 3-5 tane kuru kayısı, 3-5 tane kuru hurma, 1 tane kuru incir, bir avuç içi kadar kurutulmuş kırmızı meyvelerden bir tanesi alternatif olarak tüketilebilirsiniz.

EN FİT TATLI TARİFİ ( 1 kişilik)
Malzemeler: ( 192 kalori)
3 tane kuru kayısı
3 tane kuru hurma
1 çay bardağı light süt
1 çay kaşığı toz tarçın
6 tane badem

Yapılışı: Kayısıların ve hurmaların çekirdeklerini ayıklayıp içlerine bademleri koyun. Küçük bir tencereye alın üzerine 1 çay bardağı sütü koyup 7-8 dakika kısık ateşte pişirin. Servis tabağına alıp üzerine toz tarçını serpin afiyet olsun.

DİYETİSYEN AYŞE DURAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Makale ve Yazıları
► Kış Beslenmesi Dyt.Serra UÇTUM
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Miray TÜRKER KAYA
► 0 - 2 Yaş Süt Çocuğu Beslenmesi Dyt.Gülen AKBOYAR
► Çocuk Beslenmesi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Bebek Beslenmesi Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Çocuklarda Yaz Beslenmesi Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Vejetaryen Beslenmesi Dyt.Aysun SARIN
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Şeyma SARAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kış Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:35
Top