2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Dönemde Teknoloji Kullanımı
YAZI #3176 © Yazan Uzm.Psk.Gizem ORAKCI ALICI | Yayın Aralık 2016
Günümüzün yadsınamaz en büyük gerçeği, teknolojinin olumsuz etkilerinin çocuklara verdiği zarardır. Kontrolsüz teknoloji kullanımı, gelişmekte olan çocukların ilerlemesine engel teşkil etmektedir Sosyalleşme, bireyselleşme ve kendiliğinden gelişmesi beklenen psiko-sosyal yönlerin hepsi televizyona ve cep telefonuna maruz kalan bir çocukta eksik veya yetersiz kalacaktır. Çünkü çocuk televizyon ya da cep telefonu ile baş başayken;
Çocuk cansız bir varlığın karşısında, duygusal ve sosyal uyarıdan eksik, çocuğun konuşmasına ve bakışına karşılık vermeyen, gönderdiği iletişim mesajlarını karşılamayan, büyük ve soğuk bir cismin karşısında kalır.
Çok fazla televizyona maruz kalan çocuklarda, sosyal ortamlara uyum, insanlar ile ilgilenme, akranlarına ilgi gösterme, göz kontağı kurma ve dil gelişiminde bozulmalar görülebilir. Teknolojik aletler çocukların genel gelişimi açısından gerekli olan fonksiyonların gelişiminde gecikmeler veya yetersizlikler ortaya çıkartabilir. Kontrol edilemeyen görsel yayınlar, çocukların bilinçaltı şiddet duygularının yerleşmesine, zihinde kalan anlık görüntüler ile çocukta kaygılanmaya, korkmaya, uyku bozukluklarına sebep olabilir.
Okul öncesi dönem de olan çocuklarda teknoloji kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli birkaç nokta bulunmaktadır;
Yemek yeme esnasında televizyon açılmamalı ve cep telefonu kullanılmamalıdır. Televizyon başka bir oda da olsa dahi gün içerisinde televizyon sürekli açık bırakılmamalıdır.
Çocuk uyumadan yaklaşık 1 saat önce televizyon kapatılmalıdır.
Çocuğun yaşına uygun televizyon programlarını günde 30 dakikadan fazla olmamasına özen göstererek, 15’er dakikalık bölümlerle izlemesine izin verilmelidir.
Çocuk ebeveynleri ile iletişime geçmek istediğinde eline cep telefonu verilmemelidir. Sadece 5 dakika bile olsa zaman ayrılmalı ve çocuğun o an ki ihtiyacı karşılanmalıdır.
Unutulmaması gereken şey, çocukluk çağında görülen her görüntünün, işitilen her sesin, karşılaşılan her iyi ve kötü muamelenin mutlaka ileri ki yıllarda çocuğun yaşamına bir yansıması olacaktır. Bu sebepten, okul öncesi çocuklarda teknoloji kullanımı tamamen ebeveyn kontrolünde, sınırlandırılmış ve olabildiğinde maruz kalma sıklığı az bir şekilde çocukların yaşantısında var olmalıdır.

Sıkça sorulan sorular için genel bilgi paylaşımı,

Her ailenin yaşantısal süreci farklılık gösterdiğinden bu yazıda paylaşılan bilgilerin sosyal yaşantıya uygulanması da farklılık gösterecektir. Önemli olan husus teknoloji kullanımının sosyal yaşantı içerisin deki dengesini kurabilmek, çocuğa fayda sağlayabilecek yayınları tercih etmek ve çocuğun ilgisi bu tarz yayınlara çekebilmektir. Genellikle anadilini öğrendikten sonra ikindi dili öğrenmesini istediğimiz çocuklar için hem işitsel hemde görsel olarak desteklenmesi amacı ile teknoloji ürünlerini bu yönde kullanabilirsiniz.

Referanslar
Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan - Günümüzde Anne Baba Olmak
Dr. William Sears & Dr. Martha Sears - Başarılı Çocuk - Yakamoz Yayınevi
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem ORAKCI ALICI'nın Yazıları
► Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi Psk.Dnş.Cenk AĞ
► Okul Öncesi Dönemde Sanat Eğitimi Psk.İdil Cemre ÖZTEP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Dönemde Teknoloji Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Öfke Kontrolü Aralık 2016
◊ Çocuk ve Özgüven Aralık 2016
◊ Dikkat Kardeş Geliyor Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:57
Top