2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bölgesel Yağlar ile Baş Etmek
YAZI #3570 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Bölgesel Yağlardan Kurtulma Metotları

Yağ dokusu vücut için en az beyin kadar önemlidir. Herkesin korktuğu ve asla sevilmeyen bu dokunun aslında birçok işlevi vardır:
• A,D,E,K gibi yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılmasını sağlar
• Vücut ısısını düzenler
• Darbelere karşı organ ve kemikleri korur
• Bazı hormonların sentezinde görevlidir.
Bu yüzden 0 yağ oranı ile bir vücut yaşamsal olarak işlevsizdir. Ancak bu yağ oranının %25'in üzerine çıkması da birçok kronik hastalık riskini meydana getirir. Peki yağ oranı bölgesel olarak nasıl ve neden artar? Temelde iki çeşit bölgesel yağlanma vardır:
1.Bel Bölgesi Yağlanma
Kronik hastalıklar açısından (Kalp-Damar Hastalıkları, Şeker Hastalığı, Dislipidemi, Felç..) en riskli yağlanma türüdür. Bunun nedeni bu bölgedeki yağ hücrelerinin iç organlara daha yakın olmasıdır. Erkeklerde genel olarak 30-50 yaş aralığında başlarken, kadınlarda ağırlıklı olarak menapoz sonrası başlar. Bel ölçüsü (en aşağıdaki kaburga kemiğiniz ile kasık kemiğinizin tam ortasındaki noktadan alınan ölçüm) kadınlarda 80 cm erkeklerde ise 94 cm'i geçitğinde kronik hastalık çanları çalmaya başlar. Yağlanmanın çok çeşitli nedenleri vardır: yaş, genetik, hormonal değişimler, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı vb.
Şeker ve yağ içeriği yüksek besinlere ağırlık vermek bel çevresi yağlanmayı arttırır. Bunun nedeni şekerin karaciğerde depolanması ve yüksek şeker alımında karaciğer yağlanması meydana gelmesidir. Çok fazla yağlı besinler tüketmek de aynı şekilde vücuttaki yağ doku kütlesini arttıracağından genel yağlanmada etkilidir. Ancak tek suçlu yağ ve şeker değildir, genel anlamda vücudunuzun ihtiyacından fazla kalori aldığınızda vücut bu kaloriyi ''yağ'' şeklinde depolar. Örneğin spor yaptığı için protein tozuna yüklenen bir bireyde de yağlanma meydana gelebilir. Çünkü vücut ihtiyaçtan fazla alınan her türlü besin öğesini yağ dokuya katmak üzerine programlanmıştır.

2.Basen Bölgesi Yağlanma
Her bireyin bir vücut şekli vardır. Yağlanma olsun veya olmasın basen kemikleriniz genişse vücudunuzdaki yağın hepsini de yaksanız (ki mümkün değil) basenleriniz sıfıra inmez. Burada önemli olan sağlıklı vücut yağı düzeyinde olduğunuzdan emin olmanızdır. Güzellik algınızı 2. hatta 3. planda tutmanız gerekir. Sağlıklı bir diyet uyguladığınız zaman ''basenlerim hiç gitmiyor ama üstüm çok inceldi'' diyorsanız, merak etmeyin, basenlerinizde sandığınız kadar yağ doku olmayabilir. Çünkü sağlıklı bir diyet ile vücuttan yağ kaybı sağlanır, yağ kaybı da doğal olarak yağ dokunun fazla olduğu bölegelerden olur. İdeal kilo ve yağ oranına ulaştığınızda diğer hedeflerinizi düzenli egzersiz ile sağlayabilirsiniz.
Bölgesel Yağları Eritmeye Yardımcı Besinler
Mucize besin tabii ki yoktur. Ancak bazı besinler, vücudun enerji ihtiyacını öncelikli olarak bölgesel yağlardan karşılamasını sağlar:
• Günde 1 fincan yeşil çay
• Haftada 4 porsiyon yaban mersini
• Günde 4-5 ince dilim tam tahıllı ekmek
• Günde 2-3 porsiyon süt ürünleri (az yağlı)
• Haftada 2 kez balık
• Günde 3 adet ceviz
• Günde 8 adet çiğ badem
• Günde 2,5 litre su
• Haftada 2 kez yağsız kırmızı et ----- Aksini gerektiren bir hastalığınız yoksa!
• Haftada 2-3 kez az yağlı hindi/tavuk
• Öğlen ve akşam öğünlerine ek olarak salata (sirkeli, limonlu)
• Günde 2 fincan sade türk kahvesi
• Günde 3-4 porsiyon taze meyve
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Sağlıklı Yağlar Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Yemeklik Yağlar ve Margarin Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Yağlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bölgesel Yağlar ile Baş Etmek' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:48
Top