2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkin Terapisi Nedir? Kimlere Yetişkin Terapisi Uygulanır?
YAZI #5100 © Yazan Psk.Pınar ŞİMŞEK | Yayın Ekim 2018
YETİŞKİN TERAPİSİ NEDİR?
Kişiler hayatın sürekliliği boyunca kazanımlar elde ederken diğer yandan da sahip olunanların sorumluluğu, yaşam şartları,aile ve çevre nedeniyle çeşitli sorunlara maruz kalmaktadır.Bu sorunlar kimi zaman kişilerde psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar oluşmasına yol açar.Kişinin yaşadığı zorluklarla başa çıkabilmesi,yaşam kalitesini yükseltmesi ve çevreye daha iyi uyum sağlayabilmesi için uygulanan terapiler yetişkin terapisi olarak adlandırılır.

YETİŞKİN TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA GEREKLİDİR?
Yetişkin terapisi günlük hayatımızda karşılaştığımız sorunlarla başa çıkma becerisi edinme,kendisine dair farkındalık kazanma,problem çözme yeteneğini geliştirme gibi amaçlarla yapılabilir.Herhangi bir ruhsal rahatsızlığı olmayan herkese çevresine yönelik motivasyonunun artması için uygulanabilir.
Bunun dışında,geçmişinde herhangi bir ruh sağlığı sorunu olan veya halen devam etmekte olan,ilaç tedavisi gören,rahatsızlığı yüzünden çevreye uyum sağlamakta zorluk yaşayan insanlar da yetişkin terapiden yararlanabilir. Kişiyi çok yönlü ele alan yetişkin terapisi,terapilerin gelişimsel dönemlere göre ayrılması nedeniyle yetişkin evresinde yaşanılan problemleri ve buna bağlı oluşabilecek rahatsızları inceler. Aşağıdaki rahatsızlıklardan herhangi birinin yaşanması durumunda yetişkin terapisine başvurabilir.
• Depresif-duygudurum bozuklukları
• Anksiyete bozukluğu
• Stres yönetimi güçlükleri
• Travma bozuklukları ve yas
• Sosyal ve özgül fobiler
• Kişilik bozuklukları
• Bağımlılık

YETİŞKİN TERAPİSİ NASIL UYGULANIR?
Danışman ve psikoterapist arasında yapılan görüşme, seanslardan oluşur.Seansların sayısı terapi hedefine ulaşılana kadar devam eder.Ancak kişinin yaşadığı problemlerin şiddeti veya yaşanılan rahatsızlığın derecesi,uygulanan terapi çeşidi,danışan ve danışman arasındaki uyum,danışanın direnci,mali durum gibi bir çok faktör nedeniyle değişebilir.Danışan ve terapist ilişkisi ve seansların devamlılığını sağlayacak en önemli aşama ilk görüşmedir.İlk görüşmede terapist,psikoterapi süreci hakkında bilgilendirme yapar.Danışana uygun terapi hedefleri belirlenir ve yol haritası çizilir.Uyum sağlandığı ve şartlar kabul edildiği takdirde diğer seanslara devam edilir.Bu seanslarda kişiyi psikoterapi hizmeti almaya iten nedenler üzerine konuşulur.Terapi süreci böylelikle başlamış olur.Terapi boyunca danışanın kendini açması sağlanarak problemin nereden doğduğu,nasıl aşamalar kaydedilebileceği,problemin ortadan kalkması için hangi yönlendirmeler yapılacağı kararı verilir.Her seansın kendi içinde de aşamaları vardır.Terapistin yönlendirmesi eşliğinde uygulamalar yapılır.Yapılan uygulamalar sonrası alınan geribildirimlerle terapi hedefine yönelik ilerleme gözden geçirilmiş olur.Danışanın iyileşme göstermesiyle beraber son seans bildirimi önceden terapist tarafından bilgilendirilir.Son seansta terapist, edinilmiş psikolojik kaynaklar,bulguların tekrar etmesi durumunda alınabilecek önlemler,yeni hedef belirleme gibi yönlendirmeleri uygulayarak terapinin sağlıklı bir şekilde sona ermesini sağlamış olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ŞİMŞEK'in Makale ve Yazıları
► Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Yetişkin Çocuklar Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Çocuk Yetişkin Psk.Zeynep BALKIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yetişkin Terapisi Nedir? Kimlere Yetişkin Terapisi Uygulanır?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:40
Top