2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Dil Bozukluğu ve Risk Faktörleri
YAZI #6061 © Yazan Uzm.Ebru ERDOĞAN | Yayın Kasım 2019
Dil bozukluğu olan çocuklar, sınırlı düzeyde dili anlama ve kullanma becerisine sahip olabilirler; dilbilgisel yetersizlikler, yetersiz ya da uygun olmayan biçimde sosyal iletişim, bilişsel güçlükler, okuma-yazma zorlukları ve sözel olmayan iletişim zorlukları ile karşılaşabilirler.

Alıcı dil becerileri yaşlarının gerisinden gelen çocuklar genelde, diğer insanların sözel olmayan iletişim sinyallerini (jest, mimik, beden dili) anlamakta zorlanırlar, yönergeleri takip edemezler, kendilerine sorulan sorulara yanıt veremezler, adı söylenen nesne ya da resmi gösteremezler ve iletişim esnasında sıra almakta zorlanırlar.

İfade edici dil becerileri sınırlı olan çocuklar ise, adlandırmada, sözel olmayan iletişim sinyallerini kullanmada, soru sormada, kelimeleri bir araya getirerek uygun sözel ifadeleri oluşturmada, zamirleri kullanmada, şarkı ve tekerlemeleri öğrenmede, iletişim başlatma ve sürdürmede, kullandıkları dili konuştukları kişi ve ortama göre organize etmekte sorun yaşarlar.

Dil bozukluğu olan çocuklarda, alıcı dil ya da ifade edici dilden biri normal düzeyde olabilir ya da her ikisinde de gerilik gözlenebilir.

Dil Bozukluğunda Risk Faktörleri

Ailede dil bozukluğu olan başka bireylerin de olması (kalıtsal faktörler),

Erken doğum,

Düşük doğum ağırlığı,

İşitme kaybı,

Otizm Spektrum Bozukluğu,

Genetik sendromlar (Down sendromu, Fragile X sendromu gibi),

Beyin hasarı,

Zihinsel güçlükler,

Doğum öncesi dönem ilaç ve madde kullanımı ya da enfeksiyonlar,

Doğum sırasında karşılaşılan sorunlar,

Yetersiz beslenme,

Uyaran eksikliği,

İlk sözcüklerin gecikmesi,

Sosyal gülümseme, ağlarken ses tonunu değiştirme, göz kontağı gibi erken dönem iletişim becerilerinde kısıtlılık,

Jest kullanımında sınırlılık ya da kendini sadece jestlerle ifade etme.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Ebru ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Ebru ERDOĞAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Dil Bozukluğu ve Risk Faktörleri' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:07
Top