2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus Bilmedikleriniz
MAKALE #11301 © Yazan Dr.Mehmet Levent SOYLU | Yayın Ağustos 2013 | 4,501 Okuyucu
ANASTEZİ,LOKAL ANASTEZİ YADA UYKU İLAÇLARI İLE VAJİNUSMUS ÇÖZÜLÜRMÜ ?

Genel anastezi , Lokal anastezi yada uyku ilaçları ile Vajinusmus tedavi edilemez . Pratikte şunu söyleyebiliriz: Birçok Vajinusmuslu danışanımızın tanımı şudur genelde ya doktor sorumluluğu ben almadım bir an önce beni şu dertten kurtar şeklinde bize gelirler . Bu yüzdende böyle bir eyilim vardır. Bir çok Hekim arkadaşımızı birçok hastalarımız zorlar bir an önce şunu yapalım ben iyi olim ama pratikte bunun işe yaramadığını görüyoruz. Niye işe yaramıyor ;Çünkü Vajinusmus oldukça köklü ta çocukluk çağlarından kaynaklanan bir takım düşüncelerle inançlarla oluşmuş rahatsızlık , yani siz anasteziyi verirsiniz , o an için ilişki olur.Ancak bir hafta sonra durum tekrarlar.

AŞIRI AİLE VE ÇEVRE BASKILASI VAJİNUSMUSA SEBEP OLU MU ?

Aşırı Aile ve Çevre baskısının Vajinusmusa sebep olduğunu söyleyebiliriz. Belkide en önemli sebep olduğunu söyleyebiliriz.çünkü kırklık deneyimlerimiz bize bunu gösteriyor. Bize gelen danışanlarımızın hemen hepsi benzer bir aile modelide işte despot bir Baba aşırı Ahlaki kurallar , Annenin sürekli olarak kızlık zarı ile ilgili vurgu yapması gibi nedenlerle Bir süre sonra genç kızlarda bir takım korkular oluşmaya başlıyor.Bu korkular zaman içerisinde Vajinusmusa kadar gidiyor . Vajinusmusa kadar gidiyor .ani şöyle diyebilirsiniz: Ben cici kızım ama Vajinam kötü gibi bir algı yerleşiyor.

BİRBİRİNİ SEVEN ÇİFTLERDE VAJİNUSMUS OLUR MU ?

Vajinusmus severek evlene çiftlerdede tabiki görülür.Hatta şöyle diyebiliriz Vajinusmuslu Çiftlere cinsel ilişki dışında oldukca iyi anlaşan çiftler olduğunu söyleye biliriz.Ancak şöyle düşünün eşinizden hoşlanmıyorsanız doğal olarak en azından bir sürdürücü faktör olarak Vajinusmus sorununun dahada zorlaşabileceğini öngörebiliriz.yada sevmeiğiniz bir eşle Bir vajinusmus tedavisine katılmanızın çokta gerçekçi olmayacağını söyleyebiliriz.

CİNSEL TACİZ VAJİNUSMUSA SEBEP OLUR MU ?

Vajinusmuslu başvurularda genellikle nedenler arasında cinsel tacizin önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz. Aslında cinsel taciz ciddi bir halk sağlığı sorunudur çok yaygındır. Bir tek vajinusmus degil hemen hemen bütün cinsel sorunlara neden olabilir .Psilolojik bir Çok soruna neden olabilir . Şu konuda karamsarlığa kapılmamasını öneririm bu tür sorunları Yaşayanların tedavisi oldukça üzündürücüdür.insanlar bunu paylaştıklarında kısa sürede rahatlarlar , Vajinusmusa baktığımızda zaten vajinusmusun doğasında cinsel taciz olsada olmasada erkeğe karşı bilinç dışı bir öfkenin olduğundan söz edilir.O yüzden cinsel tacizin muhtemelan bu mekanizmayla vajinusmusu oldukça tetilediğini yada kolaylaştığını söyleyebiliriz.

EŞİ VAJİNUSMUS OLAN ERKEKLER NASIL DAVRANMALIDIR?

Eşi vajinusmus olan erkekler ile ilgili yapılan çalışmaların genelde bu erkeklerin oldukça anlayışlı uyumlu erkekler olduğunu göstermektedir. Ancak zaman zaman süreci erkekte sabote edebilmektedir. Yani olayı kişisel algılayıp eşim beni redediyor o yüzden Vajinusmusunu çözmüyor gibi algıladığında erkek sorunun daha çok içinden çıkılmaz bir hal Aldığını görüyoruz. O yüzden erkekler mümkün olduğu kadar bu konuda eşlerine destek Olmalı ,sabretmeli ,diğer bazı sorunları en azından tedavi süresince erteliyebilmelidir.

HANGİ KADINLAR VAJİNUSMUS RİSKİ TAŞIRLAR ?

Vajinusmus riski taşıyan kadınlara batığımızda genellikle kişilik yapıları kontrolcü Kararsız ve çok fazla sorumluluktan hoşlanmayan kişilik yapısındaki kadınlarda vajinusmus Daha sık görülür. Bunun dışında kişinin yetiştiği Aileye ortamı çok çok önemli yani çok Fazla ahlaki vurgu yapılan çok fazla kurallarla yani yanlış cinsel bilgilendirmelerle yetişen Gene kız çocuklarının yetişkin yaşamlarında vajinusmusu daha çok deneyimlediğini görüyoruz. Bunun dışında otoriter Baba ,Çocuksu kişilik yapısı gibi durumlarında vajinusmus açısından risk olduğunu söyleye biliriz.

İLK GECE KORKUSU İLE VAJİNUSMUS AYNI ŞEYMİDİR?

İlk gece korkusu ile vajinusmus aynı şey değildir.ilk gece korkusu genellikle her iki kişiden Birinin yaşadığıçok ciddi , kaygılı ,başaramama korkusuyla seyreden bir durumdur. Burada tabi kültürel etkenlerde çok önemlidir. İnsanlar biraz fazla meraklı işte çarşaf Geleneği var bunlar yeni evli çiftleri bu konuda bilgisiz çiftleri çok ciddi şekild sıkıntıya sokar. Yapılan araştırmalar göstermiş ki neredeyde her iki kadından bir tanesi ilk gecede ilişkiyi gerçekleştiremiyor.Vajinusmus dediğimiz olayda bu durum sürekli ve kalıcıdır. Yani ilk geceyle sınırlı değil ,ilk gece sıkıntı yaşayan bir çok insan sorunu üçüncü gece çözer, Birinci ay çözer ama vajinusmusda ısrarlı ve kalıcı bir şekilde cinsellikten kaçınılır ve Denemeler başarısızdır.

SAĞLIKLI BİR CİNSEL YAŞAMI OLAN KADININ DAHA SONRAKİ YILLARDA VAJİNUSMUS OLABİLİR Mİ?

Sağlıklı bir cinsel hayatı olan bir kadının daha sonraki yıllarda Vajinusmus olması nadirde olsa görülmektedir. Bizim sekonder vajinusmus dediğimiz durumda bir takım orgaik neden ler örneğin: kistler,apseler yada bir kürtaj yada sezeryan sonrası yada sert bir muayene yada hoşa gitmeyen bir cinsel ilişkiden sonra bir kaçınma davranışı ve arkasına ikincil olarak vajinusmus ortaya çıkabilir.

SAKİNLEŞTİRİCİ ,ALKOL YADA KİŞİNİN İRADESİ İLE VAJİNUSMUS AŞILABİLİRMİ?

Sakinleştirici , alkol yada kişinin iradesi ile vajinusmusun aşılması çok mümkün görülmemektedir. Genellikle önerilir bir çok kişi tarafından biraz alkol al yada şu ilacı alın yaparsınız gibi ama biz pratikte bunun hiçiş yaramadığını görüyoruz. Her ne kadar alkoldü ,sakinleştiriciler bi takım katı düşünceleri bir süreliğine geçiştirsede Vajinusmus genellikle daha köklü bir rahatsızlıktır. O yüzden bu yöntemler pratikte işe yaramaz.

VAJİNUSMUS NE DEMEKTİR?

Vajinusmusun kısaca tanımını yapacak olursak; Vajinusmus :vajina kaslarının istemsiz olarak Yani kişinin istegi dışında kasılması diyebiliriz.Ve bu nedenle ilişkinin gerçekleşememesi Olarak tarif edebiliriz. Baktığınız zaman tanımlara primer yada sekonder yani ilk ilişkiden İtibaren olana biz primer diyoruz ve çoğunlukla psikolojik nedenler etkili. Sekonder de ilişki Oluyor ağrılı yada normal bir süre sonra vajinusmus başlıyor.bunada biz sekondr vajinusmus diyoruz. Kadın cinsel ilişkinin imkansız oldugunu vajinasının çok dar olduğunu düşünür. Ve çoğunlukla sanki bir duvar var doktor bey şeklinde ifade edbilir.

VAJİNUSMUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Vajinusmusun en önemli belirtisi vajinanın kasılmasıdır.Yani girişe izin vermeyecek şekilde kasılmasıdır. Bunun dışında cinsellik ilşki düşünüldüğünde aşırı bir korku vardır. Vajinusmus olan kadınlar kadın doğum müayenesinde kaçınırlar kendi kasılmalarını sanki bir duvar var şeklinde tanımlarlar.

VAJİNUSMUS ÇOK SIK GÖRÜLEN BİR RAHATSIZLIKMIDIR?

Vajinusmuslu kadınlar yaşadıkları sorunun kendilerinin başına geldiğini düşünürler. Ve bu nedenle çok ciddi sıkıntı içerisindedirler.Ancak biz onlara bunun en sık başvuru aldığımız cinsel sorunlar olduğunu söylediğimizde genelde bir rahatlama yaşadıklarını görmekteyiz. İstatiksel olarak baktığımızda çok kabaca Türkiye de her on kadından bir tanesinin bu sorundan yakındığını görmekteyiz .Hata evliliğin ilk günlerine baktığınızda her iki kadından bir tanesi cinsel ilişkiye giremiyor.ilk geceye baktığınızda o nedenle vajinusmus olan hastalarımıza bu konuda umut vermek isterim bu bir tek sizin sorununuz değil bir çok kadının paylaştığı bir sorun ve tedaviside oldukça yüz güldürücü.

VAJİNUSMUSTA KIZLIK ZARI VE VAJİNA AMELİYATLARI GERKLİMİDİR?

Vajinusmusun çözümü ile ilgili kızlık zarının kesilmesi yada vajinanın genişletilmesi gibi bir takım yöntemlerle ilgili birçok soru alıyoruz yada bize gelen danışanlarda bu eyilimi görüyoruz. Bir an önce ameliyat olim kurtilim bu sorundan gibi bir eyilim görüyorum. Ancak ben şunu söylemek istiyorum çok ciddi doğumsal bir sorun yok ise yani bir kadın doğumcunun muayenesi sırasında gerçekten gerek yok ise çoğunlukla kızlı zarının durumuyla Vajinusmusun hiç alakası olmadığını söyleyebiliri. Yani benin söylemek istediğim şu Neredeyse yüzde birden azdır gerçek ciddi bir sorun yada biolojik bir sorun diyebiliriz. O yüzdan biz önermiyoruz.Gerçekten gerekmedikçe önermiyoruz

VAJİNUSMUSLU KADINLARIN YAŞ VE EĞİTİM DÜZEYLERİ NELERDİR ?

Bu konu ile ilgili çok net araştırmalar olmasada bizler klinik deneyimlerimize lise üzeri Yani biraz daha eğitimli grubun daha çok başvuruda bulunduğunu görüyoruz. Bunun nedeni beklide eğitimli grubun daha çabuk ve daha kolaylıkla yardıma ulaşıyor olması olabilir. Yaşa baktığımız zaman genellikle yeni evlileri görüuoyuz. Ben mesleğe ilk başladığım zaman altı sene,yedi sene,on senelik başvurular olurdu.Ancak sevindirici bir gelişme şimdi insanlar altı ay, bir yılık gibi sürelerde başvuruda bulunuyorlar

VAJİNUSMUS TEDAVİ EDİLMEDEN KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLÜR MÜ?

Vajinusmus hastalığı kendiliğinden çözülmesi beklinilen bir hastalık değildir.Çünkü kişinin İçerisinde daha çocuk çağlarından kalma bir çok koşullanma sıkıntı vardır. O yüzden bunu Çok fazla görmeyiz ancak belki şu tür istisnalar olur :ciddi bir ilişki sorunu yaşanıyorsa Kişi eşinden memnun değilse ,bu tür değişiklikte düzelme beklenebilir.Ancak çoğunlukla Vajinusmus basit bir tedavi ile çözülebilecek bir rahatsızlıktır. Ama kişiler kendi başlarına Bunu aşmakta çok ciddi zorluklar çekerler.Çünkü her vajinusmuslu kadının içinde Dirençli,korkak ve bu sorunu çözmek istemeyen bir başka kadın vardır.

VAJİNUSMUS IRSİ MİDİR ? (KALITIMSALMIDIR?)

Vajinusmusun ırsi yada kalıtımsal olup_ olmadığına dair bir çok soru alıyoruz. Bu konuda Söyleye bileceğimiz şu:vajinusmusun ırsi olduğunu düşünmüyoruz yada bu konuyla ilgili yeteri kadar bir çalışma yok ancak şunu söyleye biliriz bizim psikogenetik dediğimiz yani özellikle küçük yaşlardaki öğretiler algıların nesilden nesile geçtiğini görmekteyiz. Örneğin çok tutucu bir ailede yetişmiş bir anne kızınada benzer bir şekilde yetiştiriyor. İşte onur eyen bazı sözcüklerle korkuttularsa işte bisiklete binme bekaretin bozulur.vs.gibi Bir takım korkularla yetiştiyse aynı duyguları anne olduğunda kızınada kullandığını görüyoruz. O nedenle kalıtımsal diyemeyiz ancak bir ailede vajinusmus görülüyorsa tedavi olmadığı taktirdede çocuğundada görülme ihtimalinin arttığınıda görebiliriz.

VAJİNUSMUS İYİLEŞTİKTEN SONRA TEKRARLAR MI ?

Vajinusmus bir kez tedavi edildiğinde yani gerçekten bilimsel yöntemlerle tedavi edildiğinde Tekrarlanması beklenmez.Ancak tek seanslık terapi yada olaya sadec bir kez vajinaya girmek gözüyle bakıldığında gördüğümüz sonuç şu bir süre sonra bu durum tekrarlıyor . Yani bizim söylemek istediğimiz şu kadın sorumluluğu ele aldığında gerçekten istediğinde ve vajinusmusu birkez çözdüğünde bunu tekrarlaması beklenmez.Ancak pratik bizim deneyimlerimize baktığımız zaman genelde çiftle ilgili eşle yeni sorunlar ortaya çıktığında kadınlardada vajinusmusun eski kadar olmasada kısmen tekrarladığını görebiliyoruz. Onun dışında bazı biolojik sorunlar olabilir. Örneğin bir kürtaj yada sert bir cinsel ilişki Yada sert bir cinsel jinekolojik bir muayene olduğundada gene aynı şekilde tekrarlamalar Olmasını bekliyoruz.

VAJİNUSMUS KAÇ SEANSTA TEDAVİ EDİLEBİLİR ?

Vajinusmus ta ortalama seans sayısı genellikle baktığımız zaman internette yada birtakım Bilgilendirmelere bir seansta tedavi işte atmışsekiz oturumda tedavi gibi çok farklı rakamlar görüyorsunuz. Tabiî ki kliniğin yönelimine göre terapistin becerisine göre hastamızın durumuna göre bu seansı çok net kestirmek mümkün değil ancak bizler ortalama beş_ altı seansta bu sorunun koaylıkla çözüldüğünü görebiliyoruz. Şunu söyleyebilirim ciddi evlilik sorunları varsa ,kişinin motivasyonu zayıfsa yani eşinin Hatırı için yada çocuk sahibi olmak için bu gibi nedenlerle terapiye geldiyse tabiî ki sürenin Biraz daha uzadığını görebiliyoruz.

VAJİNUSMUS KADINDA FİZİKSEL RAHATSIZLIĞA NEDEN OLUR MU ?

Vajinusmus kadında bir çok fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilir.Örneğin baktığınız zaman vajinusmusu olan kadınların bir süre sonra daha depresif daha içine kapanık daha iştahsız daha uykusuz olduklarını görmekteyiz.Kişiler arası ilişkilerde kendilerine olan güvenleri ve başarısızlık duyguları nedeniyle biraz daha sosyal sıkıntı içerisinde olduklarını görmekteyiz. Yani daha çekingen daha içe kapanık olduklarını görmekteyiz. Bunun dışında yogun yakınmalar arasında sıkıntı, panik atak gibi belirtileride sayabiliriz.

VAJİNUSMUS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vajinusmusun tedavisine bizler cinsel terapi yöntemlerini kullanıyoruz.Buna ek olarak çift Terapisi ,gestalt terapisi gibi terapistin kendi beceri ve bilgi dağarcığına göre çeşitli yöntemlerle bu tedaviye eklenebiliyor.Çoğunlukla ilk seanstan itibaren eşle birlikte gelmelerini istiyoruz.Bu sorunu yaşayan insanlara bunları öneriyoruz. Eşle birlikte başlanan tedavilerde genelde basamak basamak kadının cinsel ilişki ile ilgili korkularını aşmaları konusunda bizler rehberlik ediyoruz.Şunu söyleye bilirim tedavi sırasında öncelikle cinsel bilgilendirme yapıyoruz.Bazı egzersizler öneriyoruz ve eşe de bir takım önerilerde bulunuyoruz. Morel vermek açısından söyleyim hiçbir şekilde kişiyi üzecek ,kontrolünü kaybetmesini sağlayacak sürpriz bir şey olmuyor.Tamamen kontrol kadının kendisinde oluyor.Basamak basamak rahat bir şekilde çözüyor.Bu nedenledir ki vajinusmus de bu tedavinin başarı oranı yaklaşık yüzde doksan beştir.

VAJİNUSMUS OLAN BİR KADIN BEBEK SAHİBİ OLABİLİR Mİ ?

Vajinusmus olan bir kadın kolay kolay bir bebek sahibi olamazlar nerdeyse bir mucizedir. Bu Tür vakalar gördük mü evet çok nadirde olsa görüyoruz.Tedavi olmadan tesadüfler eseri Olarak hamile kalan vajinusmuslu kadınlar olduğunu biliyoruz. Ama değimiz gibi bunların sayısı çok çok düşük ve bunun dışında tabiî ki tüp bebek yöntemi,aşılama yöntemi gibi bir çok yöntemler denenebilir ama aşıla yönteminin birkerede yakalama başarısı yüzde sekiz ve genel anastezi ile yapılmak zorundadır yani on kere anastezi aldığınızı düşünün yada tüp bebekle çok ciddi masraflar çok ciddi problemler yaşanıyor ve başarı şansı umulandan çokta yüksek olmuyor.O yüzden bizim önerimiz kesinlikle vajinusmus sorununu yaşayan çiftlerin bunun aksini düşünmemesi ve bir an önce tedavi olması çünkü en yüksek başarı düzeyi ,en yüksek gebelik düzeyi normal ilişkide gerçekleşiyor . o yüzden bunları dert eip farklı arayışlara girmek yerine vajinusmusumu nasıl çözerim .Çünkü bu konuda diyoruz ki : yaklaşık dört_ beş seansta bilemediniz altı_yedi seansta yüzde doksan beşlerin üzerinde bir başarıyla bu sorunu çözüyoruz.

VAJİNUSMUSU OLAN BİR KADIN CİNSELLİKTEN ZEVK ALABİLİR Mİ ?

Vajinusmus sorunu yaşayan kadınların çok büyük yüzdesinin girme eylemi dışındaki cinsel denemelerden ve eylemlerden keyif aldığını görmekteyiz iş girme eylemine geldiğinde kadın ciddi bir şekilde kaygıya kapılıyor gerilme ve vücudunu kasma gibi belirtiler görülüyor. Tabi eşin ısrarı var ise denemeler varsa bir süre sonra kadın bu denemeler nedeniyle yada duyacağı acı ve korku algısı nedeniyle ilişkiden kaçmaya ,çeşitli bahaneler bulmaya başlıyor.Aynı şekilde eşindede bir süre sonra reddedilmeye bağlı olarak hayal kırıklığına bağlı olarak cinsel isteksizlik ,erken boşalma yada sertleşme sorunlarına rastlıyoruz.

VAJİNUSMUS OLAN BİR KADIN HANGİ DOKTORA GİTMELİDİR?

Vajinusmus sorunuyla ilk kez karşılaşan bir kadın hangi yolları izlemelidir diye düşündüğümüzde benim önerim şu:öncelikle organik yani bedensel bir neden mi psikolojik bir neden mi olup olmadığını anlamak açısından ilk ziyaret edilmesi gereken doktorun bir kadın doğum uzmanı olmasının yerinde olduğunu düşünüyorum.Bundan sonra doktorunda yönlendirmesi ile psikolojik olduğu düşünülüyor ise ki çok büyük oranlarda ilk başvurularda psikolojik oluyor.Kişinin cinsel terapilerle ilgili deneyimi olan eğitimi olan bir yere başvurmasında oldukça büyük fayda var.İkinci dediğimiz vajinusmus da yani her şey iyi giderken yada zaman zaman ağrılı,zaman zaman normal ilişkilere den sonra başlayan vajinusmuslarda çok büyük oranlarda organik nedenler yada bensel nedenler olduğunu düşündüğümüz için gene ilk başvuru adresi gene bir kadın doğum uzmanı olmalıdır.

VAJİNUSMUSU OLAN KADINLAR NASIL HAMİLE KALABİLİR ?

Vajinusmsu olan kadınların hamile kalmak için ciddi çabalar gösterdiklerini biliyoruz. Ancak maalesef vajinusmuslu kadının psikolojisinde bie an önce sıkıntı çekmeden ,acı çekmeden,mucizevi yöntemlerle bu işi çözme gayreti olduğunu görüyoruz. Ama biz şunu diyoruz sorumluluğu alın tedavinizi olun en yüksek gebe kalma şansınızı burda yakalayacağınızı söyleyebiliriz. Yani dört_beş haftada yada dört _ beş seansla vajinusmus tedavisi olmak varken diğer yöntemlerle vakit kaybetmemenizi öneririm.

VAJİNUSMUS PSİKOLOJİK BİR PROBLEM MİDİR?

Vajinusmus çok büyük bir oranla psikoljil nedenlerle ortaya çıkar .Yaklaşık yüzde Doksandokuz sebebi psikolojiktir .Ancak sekonder vajinusmus dediğimiz bir durum var,bunun nedenide çoğunlukla biyolojik yada bir takım tıbbi işlemler nedeniyle ortaya çıkan vajinusmusdur. Ancak ; primer dediğimiz yani evlendiğimiz gün ortaya çıkan vajinusmusun neredeyse yüzde doksandokuz sebebi psikolojiktir diyebiliriz. Zaten bizim önerimiz psikolojik olduğunu düşünsenizde mutlaka kadın doğum muayenesine başvurduktan sonra bize gelmeniz.O yüzde birlik biyolojik durumu , organik dururmu zaten kadın doğumcunuz ayrımı yapacaktır ve sizi yönlendirecektir.

VAJİNUSMUS SADECE PSİKOLOJİK TEDAVİYLE Mİ İYİLEŞİR ?

Vajinusmus nedenlerinin çoğunlukla çok yüksek oranda psikolojik olduğu söylenir. O yüzden de tedavilerimizi de buna göre yönlendiriyoruz. Ancak : bazı durumlarda Tabiî ki ilaç destegine başvuruyoruz . Örneğin : aşırı uyumsuz bir eşvarsa yada ciddi bir Depresyon varsa ek ilaç tedavileri de nadiren uygulayabiliyoruz. Yada ikincil vajinusmus Dediğimiz işte operasyon sonrası,kürtaj dan sonra yada benzeri durumlarda ortaya çıkan Vajinusmuslarda da tabiî ki önce organik yani bedensel sorunun tedavi edilmesi arkasına Belki psikolojik desteğin gelmesini öneriyoruz.

VAJİNUSMUSUN SEBEPLERİ NELERDİR ?

Vajinusmusun sebeplerine baktığımız zaman en çok yanlış cinsel eğitim yada yanlış Bilgilendirmeden kaynaklandığını görmekteyiz. Bunun dışında katı ahlaki yada dini yetiştirme biçiminin vajinusmusu arttırdığını biliyoruz.Otoriter Baba fiğürünün vajinusmusu arttırtığını biliyoruz.Bilinç altı gebe kalma korkularının vajinusmusu arttırdığını biliyoruz. Gene çocukluk döneminde yaşanmış cinsel taciz olayının vajinusmusu arttırdığını biliyoruz. Bekarete aşırı vurgu yapılması, aşırı bu konuda uyarılarda bulunulmasınında vajinusmusu arttırdığını biliyoruz. Bunun dışında birçok hastamızdan.danışanımızdan gerçek dışı öyküler duyuyoruz.İşte ilk gece bir takım kitlenmeler, aşırı kanamalar vs..gibi aslında gerçek olmayan hikayeler kulaktan kulaga yayılmakta ve buda kişilerin vajinusmus olmasını kolaylaştırmakta diye düşünüyoruz.

VAJİNUSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Vajinusmus aslında tedavisi oldukça yüz güldürücü kadın cinsel sorunudur.baktığınız zaman istatiklere neredeyse yüzde doksan beş oranında başarıyla tedavi edebildiğimiz bir sorundur. Genellikle kadının motivasyonu ve eşiyle olan ilişkisi bu başarıda oldukça belirleyicidir. Tabi ki terapistin becerisi ve başarısı oldukça önemlidir.

VAJİNUSMUSU TEDAVİ EDİLEMEYEN ÇİFTLERDE BOŞANMAK ÇÖZÜMMÜDÜR?

Vajinusmus tedavi edilemediğinde boşanmak çözüm müdür ? bu soruyu oldukça sık duyuyoruz. Şimdi tabiî ki buna karar verecek olan çifttir.yani vajinusmuslu bir biçimde uzun yıllar mutlu evlilik sürdüre bilen mutlu insanlar olduğu gibi ,vajinusmus nedeniyle boşanan bir çok çiftide görmekteyiz.Buna çift kendi terazisini koyacak ve kararı kendileri, verecektir.Ancak tabi ki biz hiçbir sorunun çözümsüz olduğunu düşünmüyoruz .Çare aramalarını öneririz.

VAJİNUSMUS TEDAVİSİNE EŞİNİNDE KATILMASI GEREKLİMİDİR?

Vajinusmus terapisinde ideal olanı çift olarak eşleri terapiye almaktır.Erkeğin desteği, anlayışı ve teknik anlamda yardımı çok çok önemlidir. Bu süreçte bir çok erkeğin cinsel sorunları ortaya çıkabilmektedir. Yani erkek zaman zaman yorulabilir eşine karşı ciddi öfke ve gücenme içinde olabilir bu nedenle cinsel isteksizlik,erken boşalmada bir artış yada sertleşme sorunu yaşayabilir.O yüzden ideal olanı eşle birlikte görmektir. Ve tedaviye birlikte almaktır.

VAJİNUSMUS TEDAVİSİ OLMAYI REDDEDEN BİR KADINI İLERİKİ DÖNEMLERDE NELER BEKLİYOR ?

Vajinusmus sorunları yaşayan kadınların büyük çoğunluğu bir tarafı tedaviye gelmek İsterken birtarafı tedaviden kaçmak isterler . Yani şöyle düşünün bir arabanız var ; Bir taraftan gaza basıyorsunuz, bir taraftan firene basıyorsunuz.bu bizim çok sıklıkla karşılaştığımız bir durum o yüzden çok ciddi dirençler çıkar. Gerçekten bir çok vajinusmuslu kadın daha ilk seanstan ,ikinci seanstan bir takım dirençler göstermeye yapamıyorum işte beceremiyorum gibi cümleler kullanmaya başlar. Eşleri her ne kadar motive etmeye çalışsada direnç oldukça sık görülür. Tabi bizim pratikte gördüğümüz sonuç şu maalesef o ilk başvurularda başarı gösteren insanların evlilikleri gayet mutlu gidebiliyor.Ancak biraz geçikme olduğunda işin içine bazı faktörler girmeye başlıyor. Nedir bu faktörler öncelikle Aile faktörü yani geniş Aile faktörü ,aileler duymaya başlıyor niye sizin çocuğunuz olmadı cümleleri başlıyor. Ve işler büsbütün sarpa sarmaya başlıyor. Gene maalesef oldukça geçikmiş vakalarda ciddi aldatma diyelim yada başka ilişkilere yönelme davranışlarını erkekler göstermeye başlıyor.

VAJİNUSMUS TERAPİLERİNDE UYGULANAN EGZERSİZLER NELERDİR ?

Vajinusmus terapilerinde uyguladığımız egzersizlerle ilgili çok sayıda sorular alıyoruz. Öncelikle şunu söyleyebilirim işin bir psikolojik boyutu var yani beynimizin içindeki düşüncelerimiz ve geçmiş deneyimlerimiz vs.gibi bunlarla ilgili bir takım zihinsel egzersizler veriyoruz. Bunun dışında ikinci önemli nokta bedensel egzersizler bunu niye veriyoruz. Çünkü tanımdada hatırlarsanız söyledik Vajinusmus vajinal kaslarda bir spazım yada bir kasılmaya hassasiyet var . yYani kasılı bir vaziyette cinsel ilişkiye izn vermiyor. Böyle bakıldığı zaman belli egzersizleri uyguladığımızda bu bölgedeki bı kasılmışlıgı yada spazmı hafiflediğini ve kişinin rahatladığını ve ilişkiye çok daha hazır hale geldiğini söyleyebiliriz.

VAJİNUSMUS TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER ?

Vajinusmus tedavisinin ne kadar sürdüğü ile ilgili çok net bir rakam veremesekte bir ortalama söyleyebiliriz yaklaşık altı seanslık bir terapi ile hastalarımızın neredeyse yüzde doksanının başarıyla tedavi edildiğini görmekteyiz.Ancak tabi ki bunun bazı istisnaları var. Örneğin kişi motivasyonsuz geldiyse ciddi aile içi problemler varsa işte konusu ta ailelere kadar yayıldıysa bi takım geri dönülemez şeyler sorunlar yaşandıysa doğal olarak bu sürenin uzaması beklenir.

VAJİNUSMUS TERAPİSİ SADECE KADINA MI YAPILIR ?

Vajinusmus terapisinde tabiki ilk planda sorumluluk kadına aittir. Yani kadının kendi cinselliği ile barışması tedavisi ile ilgili sorumluluğu kendi eline alması çok önemlidir. Ancak bizim önerimiz mutlaka eşle birlikte gelmeleri ,çünkü bu süreçte eşin takınacağı tavır çok çok önemli eş pozitif olduğunda başarının çok daha fazla arttığını görmekteyiz. O yüzden biz en azından ikinci üçüncü seanstan sonra mutlaka eşlerle birlikte gelmek İstiyoruz.

VAJİNUSMUS TEDAVİSİNDE TERAPİDE NELER YAPILIR ?

Vajinusmus teavisinde öncelikle iyi bir cinsel bilgilendirme yapıyoruz. Yani şunu söylemek istiyorum yanlış inançlar, yanlış düşünceler,yada çocukluktan kalma bir takım koşullandırmaları bize gelen danışanımıza fark etiriyoruz. Bir defa bunu yapıyoruz . İki anatomik bilgi veriyoruz çünkü bir çok insan Vajinasının çok dar olduğunu işte bunun Bir problem olabileceğini filan düşünüyor. Biz bunun böyle olmadığını kişilere gösteriyoruz. Ve bir takım egzersizler ,ödevlerle eşide içerisine alarak tedavisini sürdürüyoruz. Yani Söylemek istediğim şu aslında doğal gerçekleşebilecek olayı engelleyen olayı kaldırdığınızda Zaten olay doğal olarak gerçekleşiyor . şunu söyleyebilirim hiçbir şekilde kişiyi zora sokacak Sıkıntıya sokacak herhangi bir şey yok vajinusmuslu kadınların en büyük korkusu kotrolü kaybetmek bizim tedavilerimizde kesinlikle tüm kontrol kadında yaklaşık beş altı haftalık bir süreçte kadınlar bu sorunlarını çözebiliyorlar.

VAJİNUSMUSUN BELİRTİLERİ HERKESTE AYNIMIDIR ?

Vajinusmusun belitileri her kadında her vajinusmusluda aynı şiddette yaşanmaz kimisinde çok şiddetlidir, kimisinde biraz daha hafifdir.kimisi bu konuyu çok ciddi bir şekilde hayatının merkezine oturtur, kimisi bu konuda biraz daha rahattır dirençlidir. Çokta sıkıntıda görünmez budar tabiî ki eşin ,çevrenin baskısıyla kendine yardım ararken , bir grupta kendiliğinden yardım arıyor. Belirtilere baktığınızda kimi kadın bunu çok ciddi sıkıntılı yani ilişki anını düşünmek bile o kadını sıkıntıya sokabilir.ama kimisi çeşitli derecelerde deneyler yapabilecek durumdadır. Kimisi hiçbir şekilde vajinal muayene yanaşmaz bacaklarını bile açamaz ama bir grup vajinusmusda biraz daha hafifdir çeşitli deneyler yapar bikaç santim giriş gerçekleşe bilir. Yani o yüzden herkez ayı şiddette o belirtileri yaşamaz.

VAJİNUSMUSUN ERKEK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NELERDİR?

Vajinusmus erkeğide gerçekten ciddi bir şekilde etkilemektedir. Erkek çoğunlukla hissetiği duydu reddedilmişlik olarak düşünülebilir. Bunun dışında öfkelenebilir erkek eşinin yeteri kadar çaba göstermediğini düşünebilir. Bunun dışında fizyolojik ihtiyaçlarını giderememenin verdiği sıkıntılar olabilir. Gene biz pratik deneyimimizde görüyoruz bir çok erkek vajinusmus olunca kendini suçluyor ben başaramadım diye düşünüyor. Vajinusmuslu kadınların eşlerinde bir süre sonra erken boşalma , cinsel isteksizlik ,ereksiyon kaybı gibi çok çeşitli sorunlarıda görmekteyiz.

VAJİNUSMUSUN EVLİLİKLERE ETKİSİ NELERDİR ?

Vajinusmusta bir çok evlilik sorunu bir arada yaşanır kadının duyduğu suçluluk duygusu başarısızlık algısı ,depresyon,sıkıntı,kaygı tamamen evliliğe yansıtılır. Bu arada erkekte ciddi bir şekilde bir reddedilmiş duygusu ve öfke yaşar her ne kadar anlayışlı olmaya çalışsada bunları yaşar. Bi çok evli vajinusmus sorununun çözülmediğinde bittiğinide görmekteyiz. Oldukça yoğun bir şekilde bittiğini görmekteyiz. Bunun dışında bir diğer problemde kültürümüzde Ailelerle çok çabuk bir şekilde paylaşıldığında işin içine ailelerde girmektedir. Ve karşılıklı suçlamalarla evlilik sorunları giderek daha içinden çıklımaz hal almaktadır.

VAJİNUSMUS SOSYAL HAYAT ÜZERİNDE ETKİSİ VARMIDIR ?

Vajinusmus bir çok alanda olduğu gibi sosyal hayatıda etkilemektedir. Eşlerin yaşadığı suçluluk duygusu ,başarısızlık duygusu gibi duygular bir süre sonra bir güvemsizlik yaratır. Aile olamamanın verdiği sıkıntılarda buna eklenir ve kişi daha fazla içine kapanabilir. Ve sosyal hayattan uzaklaşabilir.

VAJİNUSMUSUN TÜRKİYEDE GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR ?

Vajinusmusun ülkemizde görülme sıklığı ile ilgili çok net çok sağlıklı araştırmalar olmasada Yaklaşık yüzde oniki diyelim yada yüzde onbeş diyelim.ancak mesala ilk geceye Baktığınız zaman yapılan bir araştırmada iki kadından bir tanesinin ilişkiye giremediğini görüyoruz ama vajinusmus tanısı dediğimizde tabi ki bunun düştüğünü görüyoruz yani bunun ısrarlı ve sürekli bir biçimde cinsel ilişkiye girememe dediğinizde bu rakamın yüzde onikilere düştüğünü görüyoruz. Dünyada durum nasıl batılı ülkelerde daha az olduğunu biliyoruz ancak batılı Katolik ülkelerdede biraz daha fazla olduğu gösterilmiş.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmus Bilmedikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet Levent SOYLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet Levent SOYLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Levent SOYLU Fotoğraf
Dr.Mehmet Levent SOYLU
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Levent SOYLU'nun Yazıları
► Sigara Hakkında Bilmedikleriniz Dr.Sevin KARALAR
► Vajinusmus Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Vajinusmus Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Vajinusmus ve Gebelik Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Vajinusmus Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus Bilmedikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sertleşme Sorunu Şubat 2014
► Sosyal Fobi Nedir? Ekim 2013
► Panik Atak Nedir Aralık 2012
► Eş Seçimi Ekim 2012
◊ Duygusal Fitness Nisan 2014
◊ Boşanma Nedenleri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:26
Top