2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınların Korkulu Rüyası Artık Mobbing
MAKALE #12420 © Yazan Erhan SARICA | Yayın Nisan 2014 | 3,704 Okuyucu
KADINLARIN KORKULU RÜYASI ARTIK MOBBİNG

Mobbing işyerinde duygusal ve psikolojik saldırı,psikolojik taciz,bezdiri ve yıldırma.Çağımızın hastalığı mobbing her alanda kendini göstermeye devam ediyor.2012 ye girdiğimiz ilk aylarda en çok kendinden söz ettiren bu hastalık yoğun bir şekilde kadınları vuruyor.Kadın cinayetlerinin yoğun yaşandığı şu günlerde kendini hissettirmeyen mobbing virüsü daha fazla etkili oluyor.
İş yerlerinde idarecileri, çalışma arkadaşları, meslektaşları ve yakın çevrelerinden her gün mobbing’e uğrayan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Mobbing ile Mücadele Derneği verileri, cinayet ve şiddetin hedefi olan kadınların çalışma yaşamında da 'psikolojik taciz' olarak tanımlanan mobbing mağduru olduğunu ortaya koyuyor.
Mobbing ile Mücadele Derneği, Türkiye’nin kamu kurumları, özel sektör ve üniversite yelpazesinde yaşanan mobbing (psikolojik taciz, yıldırma, baskı) haritasını çıkardı. Dernek, 10 Ağustos tarihinde ‘Üniversiteler ve Mobbing’ konusunda bir basın toplantısı düzenleyecek. Dernek Başkanı Hüseyin Gün, mobbing’in dünyada çalışma hayatında son 27 yıldır en önemli sorun olarak kabul edildiğini söyledi. İşyerinde çalışanlara uygulanan ağır ve tahrik edici saldırıları ifade etmek için “psikolojik taciz” ifadesinin çok basit kaldığını anlatan Gün, Türkiye’nin her yerinden binlerce başvuru yapılan derneklerinin 24 saat hizmet verdiğini söyledi.
Kayda geçen bilgilere göre Türkiye’de çalışanların yüzde 44’ü işyerinde mobbing’e uğruyor. Kadınların yüzde 59’u, erkeklerin yüzde 44’ü mobbing mağduru. Mobbing oranı meslekten mesleğe farklılık gösteriyor. Oransal büyüklük dikkate alınarak yapılan çalışmada, mobbing mağdurlarında ilk sırayı “ilk ve ortaöğretim” kurumu öğretmenleri alıyor. İkinci sırayı alan öğretim üyelerini, özel ya da kamu finans sektöründe çalışanlar izliyor. Kamu kurumlarında çalışan memurlar (memur-şef-müdür-başkan-genel müdür yardımcısı), kamu kurumlarının temizlik ve özel güvenlik hizmetlerinde taşeron firma olarak hizmet yürüten özel şirket çalışanları da listede yer alıyor.
Büyük şehirler başta olmak üzere özellikle kamuda, mobbing davaları açıldı ve yargıda yüklü miktarda dosya bekliyor. Davalar, görevi kötüye kullanma, eziyet, hakaret, özel hayata müdahale, haberleşmenin gizliliğini ihlal gibi suçlar kapsamında olduğu gerekçesiyle maddi, manevi tazminat davası kapsamında. Mobbing’e karşı dava açma ve şikâyet etme konusunda, kamu sektöründe çalışanlar daha cesur davranırken, bu grubun içinde de ilk sırayı öğretmenler alıyor.
Bazı idareciler, yöneticiler MOBBİNG DE YAPARIM KARİYER DE diyebiliyorlar. Fahrinnisa İÇTEN öğretmenimi buradan saygıyla selamlıyorum. Öğretmenim sizleri unutmadık hep yanınızdayız. Mobbinsiz günler dilerim.
Gün geçmiyor ki ülkemizde yaşanan kadın cinayetlerine bir yenisi daha eklenmesin ve yine gün geçmiyor ki öğretmenlere,doktorlara,avukatlara,akademisyenlere uygulanan mobbinge bir yenisi daha eklenmesin.
Çok yakından tanıdığım, saatlerce sohbet ettiğim, derdine ortak olduğum, derdiyle dertlendiğim bi ablamın sürmekte olan davası sonuçlandı.Hayır hayır kadın cinayeti davası değilbu öğretmen cinayeti mobbing.Mobbing denen illet gerek yöneticiler tarafından gerekse yine öğretmenlerin kendi meslektaşları tarafından uygulanmaktadır.Konuyla lakalı haber arasanız ülkemiz bu konuda cennet diyebilirim.
Yine, bugünlerde bir mobbing davası daha sonuçlandı ama ne sonuçlanma .Bakırköy’deki bir lisede edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaktayken mobbinge maruz kalan öğretmenimizin davası sonuçlandı.Bu edebiyat öğretmenimize mobbing uygulayan yada bir başka deyişle mobbing uyguladığı gerekçesiyle yargılananlar beraat etti.Bu 4 kişi hakkındaki gerekçeli kararda, hüküm kurulurken sanıkların savunmalarına itibar edildiği belirtildi.Sanıkların davacıyı iş yerinden uzaklaştırmak için özel gayret ve çalışma içinde bulunduklarına dair delil bulunmadığı ifade edildi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınların Korkulu Rüyası Artık Mobbing" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Erhan SARICA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Erhan SARICA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhan SARICA Fotoğraf
Erhan SARICA
İstanbul
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Erhan SARICA'nın Makaleleri
► İrmaya Yapılan İğne Rüyası Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Mobbing Psk.Sinem Gül ŞAHİN
► Çocuklar ve Gördükleri Korkulu Rüyalar ÇOK OKUNUYOR Burcu KARAKAŞ
► Kadınların Evlilikten Beklentileri Psk.Feyzullah ALPMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kadınların Korkulu Rüyası Artık Mobbing' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mobing ve Yalnızlık Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:33
Top