2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Sendromu: Dikkat Bahar Çarpabilir!
MAKALE #14962 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Haziran 2015 | 4,001 Okuyucu
BAHARIN İLK SABAHLARI

Tüyden hafif olurum böyle sabahlar
Karşı damda bir güneş parçası,
İçimde kuş cıvıltıları, şarkılar;
Bağıra çağıra düşerim yollara;
Döner döner durur başım havalarda.
Sanırım ki günler hep güzel gidecek;
Her sabah böyle bahar;
Ne iş güç gelir aklıma, ne yoksulluğum.
Derim ki: “Sıkıntılar duradursun!”
Şairliğimle yetinir, avunurum.

Orhan Veli KANIK

Evet, böyle güzel havalarda ne iş geliyor aklımıza, ne başka bir şey. Sabahları yataktan çıkmamak için ertele tuşuna yapışır parmağımız, alarm sesi düşmanımız olur. Yatağımızdan, yastığımızdan ayrılmak, yoğun bir sıkıntı verir bizlere. Kuş cıvıltıların duymak güzeldir ama bunu yaparken hiçbir şey yapmadan uzanıyor olmak paha biçilemez bazen. Havalar güzelleştikçe bir mahmurluk başlar. Etraf cıvıl cıvıldır ama içimiz uyur. Bir mutsuz, bir halsiz, bitkin, keyifsiz ve sıkıntılıyızdır. Peki ne mi oluyor? Galiba bizi bahar çarpıyor.

Bahar sendromu ne midir?

Kişinin gün içinde kendini genellikle halsiz, keyifsiz, sıkıntılı ve yorgun hissetmesi bahar yorgunluğu olarak adlandırılabilmektedir. Bahar yorgunluğu, mevsim dönüşlerinde hemen herkesin yaşadığı fiziksel ve psikolojik belirtilerin genel bir adıdır.

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma artık baharın gelmesiyle hareketlenmeye çalışmaktadır. Ancak bu bazen pek de kolay olmaz. Yeni mevsime ayak uyduramayan metabolizma biraz sarsılır, zorlanır. Aslında sadece biraz zamana ihtiyacı vardır, o da alışacaktır zamanla.

Havaların ısınmasıyla hızlı duygusal değişimler, uyku, iştah, dikkat sorunları ve yorgunluk belirtileri kendini gösterir. Düzensiz beslenme, depresif ruh hali, uyku düzensizliği, dikkatte bozulmalar ve kansızlık yaşanan bahar yorgunluğunun süresini uzatabilir.

Ortalama olarak iki hafta sürdüğü görülen bu belirtileri bir hastalık olarak kabul etmesek de aile, sosyal ve iş yaşantımızı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu da yaşam kalitemizi olumsuz etkiler ve bir döngü başlar.

Peki ne yapar bahar yorgunluğu - bahar çarpması bizlere?

Genellikle;
• Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik,
• Enerji eksikliği,
• Konsantrasyon eksikliği,
• Sürekli uyuma istedi, uykusuzluk,
• Stres, sinirlilik,
• Mutsuzluk, isteksizlik gibi belirtiler görülebilir. Hayatın koşuşturmacasına bir de bu sıkıntılar eklendiğinde baş etmesi zor bir durum ortaya çıkabilir.

Sadece durup beklemek, zamana bırakmak işimize yaramaz. Biraz çaba sarf etmemiz gerekmektedir. Üzerine gidildiğinde, diğer pek çok şey gibi, bahar yorgunluğunun da etkisinin azalması muhtemeldir.

Peki ama nasıl?

• Öncelikle beslenmemize dikkat etmeliyiz. Özellikle sıcakların artmasıyla kaybedilen su oranını düzenlemek için bol su tüketmeliyiz.
• Dinlenmeye zaman ayırmalı, uyku düzenimize özen göstermeliyiz. Saatlerce uyuyup dinlenmeye çalışmak, bize bu süreçte pek de yardımcı olmayacaktır.
• Egzersiz yapmayı ihmal etmeyip, düzenli hareketler ile enerjimizi toparlamaya yardımcı olacağımız gibi kendimizi dinç hale getirmeliyiz.
• Her ne kadar istemesek de erken kalkmak bahar yorgunluğunu atmada bize yardımcı olacaktır. İlk zamanlar zor olsa da yavaş yavaş bu duruma alışırız.
• Uyku saatine dikkat etmeli, uykumuzu kaliteli hale getirmeliyiz. Televizyon, telefon ve bilgisayarlar uyku kalitemizi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerdendir.
• Engel olamadığımız olumsuz düşüncelere karşı alternatif fikirler geliştirmeli, olumsuz düşünceleri zihnimizden uzaklaştıramadığımızda dikkatimizi başka yöne çevirmeliyiz.
• Hayatımızdaki olumlu noktalara odaklanmak, ruh halimizi pozitif yönde tutabilmek bizi baharın olumsuz etkilerinden koruyacaktır.

Bahar mı? Elbet yaz gelecek, önemli olan bu dönemi sağlıklı atlatmak...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Sendromu: Dikkat Bahar Çarpabilir!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► Bahar Sendromu Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
► Bahar Yorgunluğu Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN
► Bahar Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Bahar Depresyonu ve Anneler Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Neden Bahar Depresyonu ve Panik Atak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bahar Sendromu: Dikkat Bahar Çarpabilir!' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:43
Top