2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahvaltının Beslenmedeki Önemi : Kahvaltısız Asla!
MAKALE #198 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Eylül 2007 | 10,418 Okuyucu
İşyerinizde gün boyu yüksek performansta çalışmak, derslerdeki konsantrasyonunuzu ve buna bağlı olarak başarıyı arttırmak, gün içerisinde daha aktif ve canlı olmak ve tabi ki daha sağlıklı ve formda kalmak pek çok kişinin ortak isteklerindendir.
Peki bunları sağlamanın yolunun güne başlangıç olan kahvaltıdan geçtiğini biliyor musunuz?

Kahvaltı en önemli öğündür.
Ortalama 8-9 saatlik açlık sonrası vücut, beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar. Bu yüzden de en önemli öğün kahvaltıdır. Vücudun ihtiyacı olan besin ogelerini (proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve su) bir an evvel karşılamak gerekir.

YENİ BİR GÜNE BAŞLARKEN: KAHVALTISIZ ASLA!

Sağlıklı beslenmede en önemli kuralların başında; öğün düzeni gelir.
Sağlıklı beslenmede öğün düzeni çok önemlidir. Sağlıklı bireyler günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 2-3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) yapmalıdırlar.

Sebebi her ne olursa olsun; kahvaltı etmeden evden çıkmamak alışkanlık haline getirilmelidir.
Kahvaltının, en önemli öğün olduğunu belirtmiştik; aynı zamanda kahvaltı, en çok ihmal edilen öğündür de.
Kahvaltı; gün boyunca daha aktif kalabilmek, çalışma performansını arttırmak, derslerdeki başarıyı arttırmak, işte veya derste uzun süreli konsantrasyon sağlamak, yorgunluk ve uyku halinden ve dikkat eksikliğinden kurtulmak, formda kalmak, sağlıklı olmak için ve daha sayabileceğimiz pek çok nedenden dolayı asla atlanmaması gereken bir öğündür.
İşte bu yüzden; yeni bir güne başlarken: ‘Kahvaltısız asla!’ denmelidir.

Sabahları kalktığımızda daha alıngan, hassas ve sinirli oluruz.
Pek çok kişi, sabah kalktığında herzamankinden daha hassas, alıngan ve sinirli olur. Aslında kişiye; ‘Solundan mı kalktın?’ demek yerine: ‘Kahvaltı mı etmedin?’ sorusunu sormak bence daha doğru olacaktır.
Tüm gece aç kalmış olan vücut, bize tepkisini bu şekilde gösterir. Yeterli miktarlarda protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin-mineral içeren, güzel bir kahvaltıdan sonra olaylara daha ılımlı davranıldığı, sinirlerin yumuşadığı pek çok uzman tarafından da belirtilmektedir.

Kahvaltınızın rengi size ve etrafınıza yansır.
Kahvaltı sofrasında ne kadar fazla renk bulunursa; sizin için bir o kadar keyifli bir kahvaltı olacaktır. Keyifli bir kahvaltıyla başlanan bir günün kötü geçmesi, özel bir durum olmadıkça imkansıza yakındır. Kahvaltı yapmanız; hem sizin, hem de yaydığınız pozitif enerjiden dolayı etrafınızdaki insanların gününün iyi geçmesini sağlayacaktır.
Kahvaltınızın daha renkli ve daha keyifli olması için; domates, salatalık, havuç dilimleri, maydanoz, taze nane gibi çeşitli renkteki pek çok sebzeyi sofranızda bulundurmalısınız. Bu sebzelerin içerdiği vitamin, minerallerden de faydalanmış olacaksınız.
Sebze yerine meyve tüketmeyi seven kişiler de; kuru kayısı, kuru incir (ortalama 1-3 adet) gibi kuru meyveler veya elma, portakal, armut, karpuz, kavun dilimleri gibi taze meyveleri kahvaltı masasında bulundurabilirler.
Bu besinlerin yanında; diğer besin gruplarındaki besinler de kahvaltı sofranızda yerini almalıdır.

Dengeli bir kahvaltı; bütün besin gruplarını içermelidir .
Örneğin; sadece karbonhidrat içeren besinler (ekmek, börek, simit, tahıl gevrekleri, meyve, meyve suları gibi) ile güne başlamak, öğlene doğru aşırı acıkmaya, buna bağlı fazla miktarda besin tüketimine yol açabilir. Aynı zamanda; konsantrasyon düşüklüğü, kan şekerinde oynamalar sonucu çeşitli problemler de yaratabilir. Oysa bu besinlerin yanında süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi protein kaynağı besinler tüketmek, kan şekerini dengeleyecek ve bu şikayetleri ortadan kaldırabilecektir.
Kahvaltı, 1 bardak süt veya meyve suyu ile geçiştirilmemeli, tüm besin ögelerini içeren özellikte olmalıdır.
Süt ve süt ürünleri grubundan da arzu ettiğiniz besinler yeterli miktarda kahvaltınızda bulunmalıdır. Kahvaltının vazgeçilmezlerinden olan peyniri tüketirken, az yağlı peynir çeşitlerini tercih etmeniz, formunuzu korumak açısından daha uygun olacaktır. Yine; kahvaltıda süt tüketmek isteyen yetişkinler de tercihen yağsız veya az yağlı sütleri tüketebilirler.
Yumurta, en iyi kalite protein kaynağı olan besindir. Kahvaltıda tüketilmesi, kahvaltının protein kalitesini arttıracaktır. (Yüksek kolesterol rahatsızlığı olan kişiler, yumurtayı kontrollü miktarlarda tüketmelidirler.) Yapılan pek çok çalışmada; sabah kahvaltısında tüketilen yumurtanın, uzun süreli tokluk sağladığını göstermiştir.
Ekmek ve tahıllar grubundan olan; tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği veya kepekli ekmek ya da vitamin-mineralden zengin şekersiz kahvaltılık gevrekler sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.
Sebze ve meyveler, yukarıda da söylediğimiz gibi hem içerdiği vitamin ve mineraller bakımından; hem de yüksek posa içeriğinden dolayı kahvaltıda tüketilmelidir. Aynı zamanda içeriğindeki posa; kendinizi uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.

‘Zamanım yok’ demeyin.
Yukarıda saymış olduğumuz kahvaltıyı hazırlamak için hergün zaman bulamayacağınızı düşünüyorsanız; size birkaç püf noktası:
Zamanı gözünüzde büyütmeyin. Kahvaltıyı hazırlamanız, 10 dakikanızı bile almayacaktır.

Evde kahvaltıya gerçekten zaman ayıramıyorsanız; sandviçinizi geceden hazırlayıp, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. dışarı çıkarken buzdolabındaki sandviçinizi yanınıza almak çok pratik olacaktır. Peki sandvic nasıl olmalı? Tercihen kepekli, çavdarlı veya tam tahıllı ekmeğin içerisine yarım yağlı veya az yağlı peynir, tercihinize göre maydanoz, biber, domates gibi sebzeler koyarak çok sağlıklı ve lezzetli bir sandviç hazırlamış olacaksınız. Sandviçin yanında içeceğiniz süt veya taze meyve suyu iyi bir tamamlayıcı olacaktır.

Şekersiz kahvaltılık tahıl gevreklerini süt ve arzu ettiğiniz meyve ile birlikte tüketebilirsiniz. Hem pratik, hem de besleyici bir kahvaltı olacaktır.

Kahvaltı, obezite riskini azaltır.
Yapılan çalışmalarda düzenli kahvaltı yapmayan veya kahvaltıda yeterli miktarda ve doğru besinleri tüketmeyen kişilerin daha fazla obez olduğu görülmüştür.
Kahvaltı edilmemesi sonucunda öğle vaktinde daha fazla acıkılacağı, ve bunun sonucunda da bir sonraki öğünde besin tüketiminin daha fazla olacağı unutulmamalıdır.

Güzel bir kahvaltıyla başlayan günler dilerim.
Sevgiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kahvaltının Beslenmedeki Önemi : Kahvaltısız Asla!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
► Kahvaltının Önemi Dyt.Seda KAYA
► Çocuklarda Kahvaltının Önemi Dyt.Ayşe KURŞUNLU
► Kırmızı Etin Beslenmedeki Önemi Dyt.Nursel EROĞLU
► Kahvaltısız Olmaz! Dyt.Esra GENÇAY
► Beslenmedeki Hakikat Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Fermantasyonun Beslenmedeki Yeri Dyt.Ayşegül YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kahvaltının Beslenmedeki Önemi : Kahvaltısız Asla!' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:27
Top