2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Konuşurken -Ee -Iı Gibi Sesler Çıkarırız? Akıcı Konuşmak İçin Öneriler
MAKALE #21331 © Yazan Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN | Yayın Nisan 2020 | 9,517 Okuyucu
Çok az kişi hiç duraksamadan akıcı şekilde konuşma yeteneğine sahiptir. Birçok kişi konuşurken çeşitli nedenlerle –ıı –ee gibi sesler çıkarır. Bu sesler dilimize o kadar çok yerleşmiştir ki bazen bu sesleri çıkardığımızın farkında bile değilizdir.

Uzmanlar bu sesleri, “doldurucu kelimeler”veya “dolgu sesleri” olarak adlandırmıştır. Bu sesler birçok dilde farklı şekillerde görülür. Örneğin İngilizcede ”–um –ah” , Fransızcada ”– eu –em”, İspanyolca’da “–eh –pues” sesleri ile karşımza çıkar.

Bu dolgu kelimelerini kullanmak konuşmanın akıcılığını bozar, dinleyicileri konuşmanın temasından uzaklaştırıp çıkardığımız bu seslere odaklayabilir. Bu yüzden bu kelimeleri kullanmak konuşmacı için iyi olmayabilir. Konuşmacıyı güvensiz ve hazırlıksız gösterebilir.

Neden doldurucu kelimeler kullanırız?

Beynimiz sessizliği sevmez bu yüzden boşlukları kelimelerle doldurur.

Kaygı ve stres

Kaygılı ve stresli olmanın bu kelimeleri kullanma sıklığını arttırdığı bir gerçek. Eğer kaygı hissinin etkisinde bir konuşma yapıyorsak, konuşma esnasında duraksadığımız anlarda boşluk ve sessizlik yerine –ee –ıı gibi sesleri tercih etmemiz çok daha rahatlatıcı olacaktır.

İyi Hazırlanmamak

Eğer yapacağımız konuşmaya gerekli hazırlığı yapamadıysak veya yapacağımız konuşma için kendimizi hazır hissetmiyorsak –ee –ıı gibi dolgu kelimelerini normalden fazla kullanma olasılığımız yüksek.

Doğaçlama Konuşmak

Yapcağımız konuşmada ne kadar doğaçlama olursa, o kadar çok dolgu kelimesi kullanırız. Konuşma esnasında bir sonraki cümlede ne söyleyeceğimizi düşünmek bir boşluk yaratacaktır. Beynimiz sessizliği sevmez ve boşlukları dolgu kelimeleri ile doldurur.

Beklenmedik Zorlayıcı Sorular

Konuşma esnasında zorlayıcı sorular dolgu kelimelerinin kullanımını arttırır. Aniden gelen beklenmedik bir soru bizi bir sonraki cümlede ne söyleyeceğimizi düşünmeye iter ve dolgu kelimelerini kullanırız.

Dolgu kelimelerini sık kullandığımızda dinleyiciler konuşmadan sıkılabilir. Konuşma için hazırlıksız olduğumuz imajını yansıtırız. Ve konuşmada vermek istediğimiz mesajı dinleyicilere yansıtamayabiliriz. Çünkü odak noktası çıkardığımız dolgu seslerine kayabilir. Konuşurken bu sesleri çıkarmamız iletişim gücümüzü zayıflatır.

Doldurucu Kelime Kullanımını Azaltmak İçin Neler Yapabiliriz?

Farkındalık Kazanmak

Farkında olmak bir problemin çözümü için ilk şarttır. Ve bizim de ilk adım olarak ne sıklıkla ve nerelerde dolgu kelimelerini kullandığımızı tespit etmemiz gerekir. Kendi konuşmalarınızda kullandığınız dolgu kelimelerine odaklanabilirsiniz. Eğer kendiniz bu kelimeleri tespit etmekte zorlanıyorsanız etrafınızdan sizi uyarmasını söyleyerek destek alabilirsiniz.

İyi Bir Hazırlık ve Planlama

Yapacağınız konuşmalara iyi bir şekilde hazırlanmak, konuya hakim olmak dolgu kelimelerin kullanımını azaltacaktır. Eğer yapcağınız konuşmayı güzel bir şekilde planlayıp anahtar kelimeleri hafızanızda tutarsanız akıcı bir konuşma yapmak kolaylaşabilir.

Video ve Ses Kayıtları

Video ve ses kayıtları ile konuşmalarımızı kaydedip nerelerde doldurucu kelimeleri kullandığınızı tespit edebilirsiniz. Kendi sesimizi dinlemek nerelerde tıkanıp doldurucu kelimeler kullandığımızı tespit etmemize yardımcı olur.

Sessizliğe İzin Verin

Beynimizin konuşma esnasında sessizliği sevmediği bir gerçek. Ve doldurucu kelimeleri sık sık kullanmamıza sebep oluyor. Ama bu konuda gerekli çalışmaları yaparak sessizliğe tahammül edebilmeyi öğrenebiliriz. Konuşma esnasında duraklamalar düşüncelerimizi toparlamak için bize bir fırsat verebilir. Ayrıca duraklamalar yaptığımız konuşmayı çok daha profesyonel gösterebilir.

Kaygı ve Heyecanı Kabul Etmek

Kaygı ve heyecandan kurtulmaya çalıştıkça aslında bu hisleri pekiştirmiş dikkatimizi oraya yoğunlaştırmış oluruz. Konuşma esnasında kaygılı olmadığımızı göstermeye çalışırken her şey çok daha kötüye gidebilir. Yaşadığımız duyguları ifade etmek bu gibi durumlarda işe yarayabilir. Dozunda olan heyecanı ve kaygıyı kabul etmek bizi rahatlatacaktır.

Özetle; dolgu kelimelerini birçoğumuz kullanıyoruz. Bu kelimeleri çok sık kullanmak konuşmanın akıcılığına zarar vermektedir. Gerekli çalışmaları yaparak bu kelimelerin kullanımını sınırlandırmak mümkün.

Psikolog Feyyaz Engin

Kaynaklar
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/let-their-words-do-the-talking/201512/um-little-words-can-signal-big-lies-you-know
https://www.success.com/why-we-say-uh-and-um-when-speaking-in-public/
http://www.columbia.edu/~rmk7/HC/HC_Readings/Clark_Fox.pdf
https://hbr.org/2018/08/how-to-stop-saying-um-ah-and-you-know
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Konuşurken -Ee -Iı Gibi Sesler Çıkarırız? Akıcı Konuşmak İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feyyaz ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN
Batman (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'in Makaleleri
► Eşim Neden Beni İlk Günkü Gibi Sevmiyor? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Disleksi ve Akıcı Okuma Gökhan KARATEPE
► İyi Bir Ruh Hali İçin Öneriler Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Konuşurken -Ee -Iı Gibi Sesler Çıkarırız? Akıcı Konuşmak İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:30
Top